• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۹۲۴۲۵۶
تاریخ انتشار: ۰۴ آذر ۱۳۹۹ - ۱۱:۰۰
یادداشت اقتصادی

ظرفیت‌های پیمان پولی دو یا چندجانبه

اگر پیمان­‌های پولی دو جانبه یا چند جانبه اجرایی شود، می­تواند اثرات فشار اقتصادی و تحریم ­ها را کم کند که در نهایت این مسئله منجر به بهتر شدن اقتصاد کشور و در نتیجه کاهش هزینه مبادلات اقتصادی شود که این موضوع در راستای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی نیز ارزیابی می­ شود.

به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما:سو استفاده از دلار از سوی آمریکا برای تهدید و تحریم کشورها باعث شده است، که کشورها به فکر علاج این مسئله باشند.
 
پیمان‌های دوجانبۀ پولی و ارزی یکی از این روش‌هاست. پیمان پولی دوجانبه یعنی استفاده هم‌زمان از ۲ پول ملی کشورهای مبدأ و مقصد در تجارت و تأمین مالی بین دو کشور، به‌گونه‌ای که نیازی به ارزهای ثالث نباشد؛ برای اجرایی شدن این پیمان‌ها نیاز است که بانک‌های مرکزی کشور مبدأ و مقصد در تجارت، وارد مذاکره با یکدیگر شده و پیمان پولی دوجانبه را امضا کنند در این روش تجارت بین کشورها با استفاده از پول‌های محلی انجام می‌شود.
 
درواقع، به‌جای استفاده از یک پول واسط، مانند دلار و یورو، از پول کشورهای مبدأ و مقصد تجارت استفاده می‌شود و در این شیوۀ تجارت، دیگر دلار یا یورو واسطۀ تجارت نیست. پيش از اين هم در ٢٩ بهمن ٩٢ رهبر معظم انقلاب در ابلاغ سياست هاي كلي اقتصاد مقاومتي بر لزوم استفاده از سازوكار مبادلات تهاتري براي تسهيل روابط بازرگاني با ساير كشورها، توسعه پيوندهاي راهبردي و گسترش همكاري هاي منطقه اي و استفاده از ظرفيت هاي منطقه اي و بين المللي تاكيد كردند و در ادامه نيز در نهم تير ٩٤ در ابلاغ سياست هاي برنامه ششم توسعه به رئيس جمهور، انعقاد پيمان ­هاي پولي دو جانبه و چند جانبه با كشورهاي طرف تجارت در چارچوب  بندهای 10، 11 و 12 سياست­هاي كلي اقتصاد مقاومتي را ضروري دانستند.
 
البته پيش تر نيز در دي ٨٧ در بند ٤١ سياست هاي كلي برنامه پنجم توسعه، رهبر معظم انقلاب بر ضرورت استقرار نظام پولي و بانكي مستقل با كشورهاي منطقه اي و اسلامي با هدف كاهش وابستگي به سيستم پولي نظام سلطه، تاكيد فرموده بودند.

اما متاسفانه در عمل اين موضوع چندان عملياتي نشد، شايد يكي از دلايل آن از يك سو كم كاري بانك مركزي و وزارت اقتصاد و دارايي كشور است و از سوي ديگر مخالفت مجلس دهم با كليات طرح انعقاد پيمان هاي پولي در تجارت خارجي باشد كه موجب شد طرح مزبور به قانون الزام آور براي دولت و ارگان هاي اقتصادي تبديل نشده و رد شود. در تيرماه ٩٨ طرحي ٧ ماده اي به صورت يك فوريتي در مجلس اعلام وصول شد كه به دنبال ارائه راهكار جديد براي مقابله با تحريم هاي ظالمانه امريكا و همچنين انعقاد پيمان­هاي پولي با ٢٤ كشور از جمله چين، روسيه، هند، تركيه، پاكستان، برزيل، عراق، ژاپن، كره جنوبي، آذربايجان، افغانستان، تركمنستان، ارمنستان، قطر، عمان، قزاقستان، سنگاپور، تايلند، اندونزي، بلاروس، سريلانكا، لبنان، سوريه و مالزي را منعقد و اجرایي كند كه همان­طور كه بيان شد اين طرح رد شد.

از سويي؛ بر اساس گزارش مركز پژوهش هاي مجلس شورای اسلامی ایران با ١٦ كشور مبادلات بيش از ٥٠٠ ميليون دلاري دارد كه مجموع ميزان واردات از اين كشورها حدود ٤٠ ميليارد دلار در سال می­رسد و انعقاد پيمان پولي دو جانبه با آنها، ايران را ٨٠ درصد از مبادلات دلاري بي نياز مي­كند؛ هر چند كه گسترش شيوع ويروس كرونا در ماه­ هاي گذشته به واردات و صادرات ايران با ديگر كشورها را هم مقداری با مشكل روبرو كرده است.

بر همين اساس اگر پيمان­ هاي پولي دو جانبه يا چند جانبه اجرایي شود، مي­تواند اثرات فشار اقتصادي و تحريم ­ها را كم كند كه در نهايت اين مسئله منجر به بهتر شدن اقتصاد كشور و در نتيجه كاهش هزينه مبادلات اقتصادي شود كه اين موضوع در راستاي سياست هاي اقتصاد مقاومتي نيز ارزیابی می­ شود.

بنابراين به نظر مي ­رسد كه مجلس جديد می­تواند طرح ايجاد پيمان پولي با طرف­ هاي تجاري را در دستور کار قرار دهد. بانك مركزي هم اگر به اين موضوع اهتمام بيشتري ورزد كمك شاياني به اقتصاد و تجارت كشور خواهد کرد. لذا عزم جدی قوای مجریه و مقننه می­تواند موانع موجود در این خصوص را برطرف و زمینه شکوفایی اقتصاد کشور را فراهم کند. 
 
زهره دانشمندی؛ پژوهشگر اداره پژوهش خبری
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
برنامه حرکت شناور‌های مسافربری و حمل خودرو کیش، جمعه ۱۱ اردیبهشت
جایگزینی رادار‌ها و موشک‌های آمریکا دشوار و زمان بر است
انتقاد نخست‌وزیر اسلواکی از عملکرد سازمان ملل در قبال حمله آمریکا به ایران
راه اندازی میز خدمت تا ایستگاه مشاوره
موج مجازی با نام «خلیج همیشه فارس» در سایه بیانات رهبری
هیچ شناور متخاصمی وارد خلیج فارس نخواهد شد
امنیت مراودات با دنیا را در خلیج فارس ایجاد می‌کنیم
سازمان ملل: هزینه جنگ علیه ایران برابر با کمک به حدود ۹۰ میلیون نفر است
هشدار درباره وقوع فاجعه درمانی قریب الوقوع در غزه
مدیرکل صمت زنجان: اجازه توقف چرخ تولید حتی یک واحد را نخواهیم داد
تاکید اسپانیا بر لغو فوری توافق همکاری اتحادیه اروپا با رژیم صهیونیستی
افزایش خطر تب کریمه‌کنگو با آغاز فصل گرما
تقویم و اوقات شرعی زنجان ۱۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۵
سنندج میزبان جشنواره امتنان از کارگران نمونه
اوقات شرعی اهواز، ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۵
سفارتخانه‌های ایران با هشتگ «پرشین گلف» از تاریخ خلیج فارس نوشتند
مخالفت دوباره سنای آمریکا با توقف جنگ علیه ایران
روشن ماندن چراغ آموزش در روستای خرمتا با همت معلم سقزی
دعوت هیئت دولت از مردم برای شرکت در مراسم چهلم شهید لاریجانی
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۵
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
بهای نفت خام به بیشترین میزان در چهار سال گذشته رسید
پرچم‌گردانی دو ملی پوش فوتبال در میدان ولیعصر (عج)
مخالفت دوباره سنای آمریکا با توقف جنگ علیه ایران
بازگشت به جنگ آثار مخربی بر غیرنظامیان خواهد داشت
«کادر فنی» و «پویش پرچم»، از شبکه ورزش
تهدید خودکفایی با احتمال مصرف گندم برای دام و طیور
هشدار درباره وقوع فاجعه درمانی قریب الوقوع در غزه
تهران با دیپلماسی فعال، آمریکا را به عقب راند
دبستان شجره‌ طیبه، نماد مظلومیت و عزت ملت ایران
فراخوان مسابقه عکس خط مقدم مرهم
حتی در بدترین شرایط جنگی و اقتصادی تعدیل نیرو نخواهیم کرد
پزشکیان: ادامه محاصره دریایی غیرقابل تحمل است
پیوند‌های عمیق فرهنگی ایران و هندوستان
امارات برای گذران زندگی طلا‌های خود را حراج کرد
پیکر عبدالحمید نقره کار پیشکسوت معماری ایرانی- اسلامی به خاک سپرده شد
اعتماد ۸۹/۹ درصدی مردم به توان نیروهای مسلح  (۱ نظر)
ایران در آستانه پاسخ عملی به «راهزنی دریایی» آمریکا؟  (۱ نظر)
جان فدا به وسعت تاریخ  (۱ نظر)
ادامه افزایش قیمت جهانی نفت  (۱ نظر)
تاخیر در تحویل خودروی سهند اس مشتریان را سردرگم کرد  (۱ نظر)
ارائه خدمات رایگان ۷۰ مرکز مشاوره و روانشناسی به همدانی‌ها  (۱ نظر)