• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۹۴۳۳۶۵
تاریخ انتشار: ۱۵ آذر ۱۳۹۹ - ۱۲:۱۷
همدان » اجتماعی
فرسایش خاک، بحران خاموش در همدان:

کنترل سالانه ۲ تن فرسایش خاک در همدان

معاون آبخیزداری منابع طبیعی و آبخیزداری همدان: فرسایش خاک در این استان، میانگین ۱۰ تا ۱۵ تن است.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز همدان، محمد مهدی آرتیمانی، با بیان اینکه سالیان زیادی زمان نیاز است تا یک سانتی‌متر خاک تشکیل شود، گفت: با عملیات آبخیزداری به کنترل سیل، رسوب و فرسایش خاک کمک می‌شود.
 
وی با اشاره به اینکه عملیات حفاظتی شامل عملیات مکانیکی، بیومکانیکی و مدیریتی است، افزود: در ۳۰۰ هزار هکتار از عرصه‌های منابع طبیعی استان عملیات حفاظتی خاک انجام شده است.

با اجرای عملیات مکانیکی رسوبات کنترل می‌شود به طوریکه با این عملیات از رسوب خاک در بند‌ها و سد‌ها جلوگیری به عمل می‌آید و با عملیات بیومکانیکی مانند کپه‌کاری، بذرپاشی و نهال کاری از فرسایش خاک جلوگیری می‌شود.

آرتیمانی با بیان اینکه مدیریت چرا و قرق عرصه‌های منابع طبیعی نیز در حفظ محیط به ویژه مراتع مؤثر است، افزود: از سال ۷۱ تا سال ۹۸ در استان همدان ۳۰۰ هزار هکتار عملیات حفاظتی در عرصه‌های منابع طبیعی انجام شده است که توانسته به حفظ آب و خاک کمک کند.

معاون آبخیزداری منابع طبیعی استان همدان یادآور شد: با اجرای عملیات آبخیزداری ۲۷۰ مترمکعب در هکتار کنترل رواناب صورت می‌گیرد و در این مدت ۸۰ میلیون مترمکعب در ۳۰۰ هزار هکتار از اراضی استان رواناب کنترل شده است.

وی با تأکید بر اینکه با انجام عملیات آبخیزداری ۸۱ مترمکعب آب در سازه‌ها ذخیره‌سازی می‌شود، بیان کرد: با اجرای عملیات آبخیزداری در ۳۰۰ هزار هکتار از اراضی استان همدان ۲۵ میلیون مترمکعب آب استحصال شده است.
با اجرای عملیات آبخیزداری در ۳۰۰ هزار هکتار از اراضی استان همدان ۲۵ میلیون مترمکعب آب استحصال شده است.


آرتیمانی با اشاره به اینکه با انجام عملیات آبخیزداری سالانه دو تن کنترل فرسایش در عرصه‌های منابع طبیعی خواهیم داشت، افزود: از سال ۷۱ تا ۹۸ در عرصه‌های منابع طبیعی استان همدان ۶۳۰ هزار تن کنترل فرسایش صورت گرفته است.

این مقام مسئول با اشاره به اجرای عملیات آبخیزداری در روستای گنبد،خاطرنشان کرد: در این حوزه با اجرای عملیات آبخیزداری مانند قرق، کپه‌کاری و بذرپاشی توانستیم تعداد گونه‌ها را افزایش، و کیفیت مرتع را از متوسط به خوب ارتقاء دهیم.

آرتیمانی از شناسایی ۵۰ گونه جدید گیاهی در حوضه منابع طبیعی گنبد خبر داد و ادامه داد: عملیات حفظ و احیای آبخیزداری موجب شده است محیط مناسبی برای رشد گونه‌های گیاهی و جانوری ایجاد شود به‌طوریکه ظرف سه سال گذشته ۵۰ گونه گیاهی جدید در این حوضه شناسایی شده است.

فرسایش ۱۰ تا ۱۵ تنی خاک همدان
معاون آبخیزداری منابع طبیعی استان همدان با بیان اینکه فرسایش خاک در استان همدان، میانگین ۱۰ تا ۱۵ تن است، تصریح کرد: فرسایش طبیعی خاک در استان دو تن در هکتار است که با تخریب و دخل و تصرف النسان به ۱۰ تن در هکتار نیز می‌تواند افزایش یابد.
فرسایش خاک در استان همدان، میانگین ۱۰ تا ۱۵ تن است.فرسایش طبیعی خاک در استان دو تن در هکتار است که با تخریب و دخل و تصرف النسان به ۱۰ تن در هکتار نیز می‌تواند افزایش یابد.

هم اکنون در استان همدان ۷۰۰ هزار مترمکعب عملیات سازه‌ای، ۵۱ هزار هکتار عملیات بیولوژیکی، یک میلیون مترمکعب عملیات خاکی و ۲۷۰۰ هکتار عملیات بیومکانیکی در عرصه‌های منابع طبیعی استان همدان انجام شده است.

به گفته آرتیمانی از سال ۸۰ تا کنون، شش سد خاکی در استان احداث شده است که چهار تا پنج میلیون مترمکعب آب ذخیره می‌شود. با اینکه تا کنون مطالعه ۶۰ هزار هکتار از مناطق بیابانی استان همدان انجام شده است، اما متاسفانه دشت قهاوند و کبودراهنگ در مرز بیابانی شدن است.
 
بیشتر بدانیم:
 بر اساس یافته‌های علوم خاک شناسی سال‌های زیادی طول می‌کشد تا یک سانتیمتر خاک تولید شود بنابراین باید برای حفظ آن تلاش زیادی صورت گیرد. توسعه زمین نیز بر اساس شرایط خاص زمین شناسی متفاوت است چرا که وجود سنگ‌های متعدد در لایه‌ها و پوسته خاک موجب شکل گیری خاک به شکل کنونی برای استفاده گیاهان به عنوان هرم نخست اکوسیستم، می‌شود.

 خاک در ایران تحت تاثیر شرایط اقلیمی است و با توجه به قرار گرفتن این کشور در ناحیه خشک و نیمه خشک، حفاظت از آب و خاک از حساسیت ویژه‌ای برخوردار است. مناطقی که شاهد ریزش باران به صورت رگباری هستیم از جمله نواحی خشک و نیمه خشک بیشتر در معرض فرسایش خاک قرار دارند بنابراین توجه به پوشش گیاهی برای حفاظت از خاک به ویژه در این نواحی ضروری است.

وضعیت پوشش گیاهی در مناطق جنوبی و شمالی همدان متفاوت است و با توجه به اهمیت پوشش حفاظتی خاک در بخش منابع طبیعی و کشاورزی عملیات‌های مختلف می‌تواند در حفظ خاک موثر واقع شود. خاک زنده با پوشش مناسب در اختیار همه بهره‌برداران قرار دارد و پوشش گیاهی خوبی از نظر مرتعی در منطقه الوند شهر همدان وجود دارد.

در پوسته خاک همدان یک هزار و ۶۵۸ گونه گیاهی مشاهده شده و این استان از نظر تنوع گیاهی با ارزش، نسبت به سایر استان‌ها پیشرو است. خشکسالی‌های متعدد، نوع خاک و پوسته آن، فشار بیش از حد به سرزمین، چرای مفرط و بهره برداری بی‌رویه از منابع زیر زمینی موجب بروز آسیب جدی به خاک و تدیل شدن بیش از ۱۹ هکتار اراضی منابع طبیعی به بیابان شده است.
 
 بخشی از خاک در شکاف و درز سنگ‌های سطح زمین شکل گرفته است و حذف پوشش گیاهی موجب رانش و جابجایی سنگ‌ها و از بین رفتن تدریجی خاک می‌شود. فرسایش خاک به میزان ۱۰ تن در هکتار طی یکسال طبیعی است؛ غیر اینصورت امکان کشاورزی در دشت‌ها وجود نداشت.

به گفته مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان، این استان، به واسطه پوشش گیاهی مناسب از نظر فرسایش خاک نسبت به سایر استان‌ها وضعیت مطلوبی دارد چرا که وسعت مراتع این استان یک درصد کشور است، اما سه درصد علوفه در همدان تولید می‌شود.
 
هفتم دسامبر از سوی فائو به نام روز جهانی خاک نامگذاری شده است و به تبع آن کشور‌ها اقداماتی را برای حفاظت از آب و خاک با هدف فراهم کردن زمین برای تولیدات گیاهی، انجام می‌دهند و این کشور‌ها ارزش خاصی برای خاک قائل هستند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
قبولی دو نخبه قرآنی بردسکن بدون کنکور در دانشگاه فرهنگیان
پیروزی خیبر خرم آباد مقابل ستارگان پاس ساری
استفاده از اقتصاد دریامحور برای توسعه اقتصادی گیلان
برگزاری همایش «فرشتگان زمینی» در اراک
تأکید معاون وزیر علوم بر ضرورت حکمرانی هوشمند در زیست‌بوم نوآوری کشور
معرفی قهرمانان لیگ اسکواش خوزستان
تجلیل از برگزیدگان جشنواره ملی قرآن و عترت دانشجویان کشور
پایداری جوی گلستان تا آخر هفته آینده
مطالبه‌گری خوزستانی‌ها برای مقابله با بحران آلودگی هوا
بیانیه گل گهر پس از دو شکست خانگی؛ به صدر برمی‌گردیم!
تعمیر خط انتقال آب شیرین کن بندرلنگه
حضور پرشور مردم در راهپیمایی مشت محکمی بر دهان دشمنان زد
اهدای ۳ دستگاه خودروی خدمات‌رسان به جمعیت هلال احمر سیاهکل
مصرف انرژی در کشور باید متناسب با آرایش جنگی باشد
اقتدار تنها را مقابله با استکبار است
تاکید امام جمعه نقده بر الگو گیری از شخصیت والای حضرت زهرا (س)
علم و توسعه باید در خدمت بشر و رفع گرفتاری انسانها قرار گیرد
قهرمانی گیلان در دومین دوره مسابقات کشوری کاراته بانوان
با تخصیص ارز دولتی، بازار کاغذ در مسیر آرامش قرار می‌گیرد
حمایت ۲۵۱ هزار دلاری فدراسیون جهانی والیبال از ایران
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
پیش بینی باران برای هفته آخر آبان در کهگیلویه و بویراحمد
خبر خوش برای کارگرانی که بیمه آنها قطع شده است
سفر رئیس جمهور به کردستان با حاشیه‌های شنیدنی
عجیب، اما واقعی، صف‌های طولانی غذای رایگان در آمریکا
چین: آمریکا در یمن قانون‌شکنی می‌کند
داستان یک نردبان
بسته هنر و سینما ۱۴۰۴/۰۸/۱۵
انتقام کشته‌های فاشر و جنینه را خواهیم گرفت
نتایج هفته نهم لیگ برتر بسکتبال ایران
هشدار نخست‌وزیر سودان درباره سرایت جنگ
بیروت بدون مقاومت، به شهری بی‌دفاع بدل می‌شود
حزب الله: مذاکره با دشمن منفعت ملی ندارد
یادداشت قالیباف در دفتر یادبود مجلس ملی پاکستان
گروه‌بندی رقابت‌های فوتبال قطع عضو قهرمانی آسیا اعلام شد
زاگرس جنوبی جهرم بازی برده را واگذار کرد
تعطیلی مدارس برخی مناطق هرمزگان  (۳ نظر)
سه نفر با اهدای عضو مرحومه مبینا حمصیان به زندگی بازگشتند  (۲ نظر)
تقویت نظام مدیریت زمین برای مقابله با زمین‌خواری و تخریب محیط زیست  (۲ نظر)
آغاز همکاری سازمان راهداری و پلیس‌راه برای شناسایی هزار نقطه پرخطر  (۲ نظر)
تأکید چین بر گسترش مناسبات اقتصادی با روسیه  (۲ نظر)
حقوق کارکنان باید مستقیم به حسابشان واریز شود  (۱ نظر)
به جزایر ایران حمله شود همانجا پاسخ کوبنده می‌دهیم  (۱ نظر)
والیبال ایران عزادار شد؛ صابر کاظمی درگذشت  (۱ نظر)
بازتاب گسترده بیانات رهبر معظم انقلاب در رسانه‌های آمریکای لاتین  (۱ نظر)
برگزاری راهپیمایی ۱۳ آبان در مشهد، متمرکز در میدان شهدا  (۱ نظر)
شرایط دریافت مجدد وام اشتغالزایی و مشاغل خانگی اعلام شد  (۱ نظر)
لزوم اجرای روش‌های نوین در دامداری‌های کردستان  (۱ نظر)
پزشکیان: مساجد بهترین کانون ساماندهی امور اجتماعی هستند  (۱ نظر)
سخنگوی سپاه: برای شکست سنگین‌تر دشمن آماده شده‌ایم  (۱ نظر)
جنگ نامتقارن؛ کابوس آمریکا در صورت تهاجم به ونزوئلا  (۱ نظر)