انتخابات در نظام جمهوری اسلامی مفهوم پیدا کرد
سخنگوی شورای نگهبان گفت: انتخابات بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و در نظام جمهوری اسلامی مفهوم پیدا کرد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، سخنگوی شورای نگهبان، انتخابات را یکی از دستاوردهای بزرگ نظام جمهوری اسلامی برشمرد و گفت: انتخابات بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و در نظام جمهوری اسلامی مفهوم پیدا کرد.
آیین تکریم و معارفه سرپرستان قدیم و جدید دفتر نظارت و بازرسی انتخابات شورای نگهبان در استان فارس دیروز با حضور دکتر عباسعلی کدخدایی، عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان و مسوولان ارشد فارس و سرپرستان دفاتر ۱۵ گانه شورای نگهبان در سطح این استان برگزار شد.
دکتر کدخدایی در این مراسم، انتخابات را یکی از دستاودهای بزرگ جمهوری اسلامی برشمرد و گفت: قبل از انقلاب، به هیچ عنوان انتخابات نداشتیم، اما بعد از انقلاب و در نظام جمهوری اسلامی مردم، محوریت یافتند .
وی با تأکید بر اینکه انتخابات در این نظام یک امر فرمایشی نبوده و نیست و از روز اولی که مردم به نظام جمهوری اسلامی رأی دادند، تاکنون همین مردم پای صندوقهای رای بودهاند، گفت: تاکنون دشمن هر کاری کرده است که مردم را از این نظام جدا کند، موفق نشده است؛ البته نباید به این مسئله اکتفا کنیم و باید همچنان این مسیر را ادامه دهیم تا حضور مردم را همواره حفظ کنیم.
دکتر کدخدایی خواستار شناسایی و رفع عواملی که موجب کاهش حضور مردم در انتخابات میشود، شد و گفت: اگر مشکل در حوزههای اقتصادی است، مسوولان اجرایی تلاش بیشتری کنند و اگر در حوزههای دیگری هم وجود دارد، حتما مشکلات بررسی و مرتفع شود.
وی بر ضرورت حفظ و پاسداری از نظام جمهوری اسلامی تأکید کرد و گفت: امروز مردم به راحتی و با خواست خودشان به پای صندوقهای رأی میروند و کسی به آنها نمیگوید که به چه کسی رأی دهید، در صورتی که در برخی از کشورها اگر مردم در انتخابات حضور نیابند، جریمه میشوند.
سخنگوی شورای نگهبان با تأکید بر اینکه انتخابات بعد از انقلاب و در زمان جمهوری اسلامی مفهوم پیدا کرد، گفت: البته شرایط انتخابات در اوایل انقلاب با امروز متفاوت بود چراکه وحدت سیاسی بیشتری وجود داشت و گروهها کمتر پراکنده بودند، اما امروز فعالیت گروهها و احزاب بیشتر شده است و نیاز است که قوانین کارآمدتری داشته و روشهای بهتری را برای جذب مشارکت حداکثری مردم در انتخابات فراهم کنیم.
دکتر کدخدایی با بیان اینکه اگر در نظام انتخاباتی ما اشکالاتی وجود دارد، باید آن را برطرف کنیم، گفت: انتخابات در همه دنیا یک کنش عظیم سیاسی و اجتماعی است و مردم با تشخیص و شناخت خودشان در آن حضور مییابند لذا لازم است که مشکلات آن برطرف شود.
وی این نکته را نیز متذکر شد که شورای نگهبان ناظر قوانین است و پاسخگوی همه چیز نیست و نمیتوان همه مسائل را با ابزار وزارت کشور و شورای نگهبان تنظیم کرد، زیرا اکنون رقابتها سیاسی شده و مفهوم دیگری پیدا کرده است و باید به سراغ ابزارهای دیگر برویم و شاید لازم باشد جایگاه احزاب را بهتر تعریف کنیم.
عضو حقوقدانان شورای نگهبان ادامه داد: بخشی از وظایفی که ما داریم و اشکالاتی که ممکن است ایجاد شود، شاید مربوط به احزاب باشد و باید این قضیه ساماندهی شود تا بتوانیم پاسخگوی نیازهای مردم باشیم.
دکتر کدخدایی اظهار کرد: گاهی اوقات مشاهده میکنیم شورای نگهبان از هر دو طرف مورد اعتراض است که چرا فلانی تأیید شد یا فلانی تأیید نشد و گروهی میگویند تأیید باید انجام شود و برخی دیگر برخلاف آن نظر دارند در صورتی که شورای نگهبان قانون انتخابات دارد و باید در چارچوب قانون اساسی حرکت کند و وظیفه ما هم رعایت مر قانون و رعایت بیطرفی است و نمیتوانیم بگوییم این جناح یا جناح دیگری ارجح است.
وی اهمیت توجه به جذب مشارکت حداکثری مردم در انتخابات را یادآور شد و افزود: در بحث مشارکت مردم در انتخابات باید ارزیابی کنیم که سهم مباحث اقتصادی و معیشتی چند درصد است و باید آن را احصا کرده و مدنظر قرار گیرد.
سخنگوی شورای نگهبان بیان کرد: گاهی اوقات از ما خواسته میشود که خلاف قانون عمل کنیم به عنوان مثال در انتخابات مجلس گفتند که موارد رد صلاحیت افراد را اعلام کنیم در صورتی که قانون چنین اجازهای به ما نداده است بلکه قانون مقرر کرده است که باید این موارد به صورت محرمانه به افراد ارائه شود.
دکتر کدخدایی، رعایت قانون از سوی شورای نگهبان و وزارت کشور را عاملی جهت افزایش مشارکت مردم در انتخابات برشمرد و گفت: اگر در جایی هم قانون اشکال دارد باید این اشکال برطرف شود.
وی با بیان اینکه هماهنگیها و ارتباطات نزدیکی با وزارت کشور داریم، گفت: جلسات کارشناسی با حضور کارشناسان وزارت کشور و شورای نگهبان در این زمینه برگزار میشود و مباحث مطرح میشود تا بتوانیم کارشناسیتر عمل کنیم.
دکتر کدخدایی با تأکید بر اینکه شورای نگهبان ناظر نهایی است و قانون اساسی این وظیفه را به عهده این شورا گذشته است، گفت: اگر جایی اشکالی وجود دارد که به آن نظارت اخلال ایجاد میکند، طبیعتاً نظر شورای نگهبان حاکم است البته ممکن است مسئولان اجرایی نظراتی داشته باشند که میتوانیم این نظرات را در جلسات کارشناسی مورد بحث و بررسی قرار دهیم.
در پایان این نشست از زحمات ۴ ساله حسن جوکار قدردانی و حجتالاسلام والمسلمین محمد عباسزاده جهرمی بهعنوان سرپرست جدید دفتر نظارت و ارزیابی شورای نگهبان استان فارس معرفی شد.