سرودهایی از روزهای پرخاطره
سرود انقلابی مسلمانان به پا خیزید+دانلود
یکی ازسرودهای ماندگار و خاطره انگیز روزهای پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران، سرود "مسلمانان بپاخیزید" است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما؛ سرودهای ملی و ماندگار قادرند جامعه را ترغیب و تشویق به اتحاد و دفاع از هویت تاریخی و سیاسی و یا دستیابی برای رسیدن به یک هدف مشترک نمایند. در روزهای دهه فجر و پخش سرودهای پر انرژی انقلابی، همیشه سؤال پیش آمده که این سرودها کِی و چگونه نوشته و ملودیاش ساخته شده و با توجه به سختگیریهای رژیم پهلوی و وجود ساواک چگونه اجرا شده است در این مطلب وب گردی شما را با سرود دیگری که در دوران پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ماندگار شد، آشنا میکنیم و خاطرات این اثر را بازگویی می نماییم، ضمنا اجراهای دیگر این سرود هم در ادامه آمده است.
مشخصات سرود "مسلمانان بپاخیزید (الا طراح و معمار حرم برخيز)"
آهنگساز : محمد علي ابرآويز شاعر: حميد سبزواري خواننده : گروه کر
در میان سرودهای انقلابي ، سرود «معمار حرم» حال و هوای متفاوتی دارد شاعر وآهنگساز این سرود محمد علی ابر آویز است.محمدعلی (منوچهر) ابرآویز در سال ۱۳۱۷ در محله عودلاجان تهران متولد شد. تحصیلات خود را تا اخذ دیپلم در تهران انجام داد. سپس برای ادامه تحصیل در رشته رفتارشناسی به آلمان و سپس کانادا سفر کرد. در حدود سال ۱۳۴۱ به ایران مراجعت کرد و در طی ۷ سال به فعالیت در مطبوعات و رادیوی آن زمان پرداخت.
سال چهل و دو / رادیوی تهران یک سال بود که از کانادا برگشته بود. درسش تمام شده بود و فکر ساختن وطن او را هم مثل خیلیهای دیگر به سرزمینش کشانده بود. با مطبوعات همکاری میکرد و استخدام رادیو شده بود. یک زندگی روتین و بی دردسر که خیلی دوام نیاورد. وقتی با چشمان خودش به شهادت رسیدن یک جوان انقلابی را در میدان ارگ دید، دیگر نتوانست طاقت بیاورد. از رادیو آمد بیرون.اعتراضهای او شکل خودش را داشت: بیرون آمدن از رادیو، تبلیغات گسترده برای کمک به زلزله بوئین زهرا، عکاسی از جنایات شاه و کشتار مردم در تظاهرات… رابطه اش را با مطبوعات حفظ کرد، ولی دیگر استخدام هیچ نهاد دولتی نشد.
تابستان ۵۷ / انگلستان
تابستان پنجاه و هفت، انگلیس بود که اخبار انقلاب را شنید. کورسوهای امید سال چهل و یک و دو، حالا چلچراغهای درخشانی شده بود که در چشمان تک تک ایرانیان میدرخشید. برگشت، تا او هم مثل بقیه مردم آنچه دارد برای پیروزی این جریان، در طبق اخلاص بگذارد.
دارایی او، هنرش بود. ترانه سرایی و موسیقی دانی. به دیدار بزرگان انقلاب رفت و پیشنهاد داد با هنرش به کمک این جنبش بیاید. همه استقبال کردند. اولین گروه سرود ابرآویز، با هم فکری دکتر مفتح و آیت الله طالقانی از میان جوانانی انتخاب شد که پای ثابت مجالسشان بودند. یک خانه که با هزینه شخصی اجاره شده بود و همسایگانی که همه مراقب لو نرفتن آنها بودند، رفت و آمدهای شبانه و پرخطر در روزهای اوج حکومت نظامی رژیم شاه، و در نهایت آن استودیوی کوچک شد محل شکل گیری اولین آثار هنری انقلاب اسلامی. جایی که محمدعلی ابرآویز و اعضای گروه سرودش شبانه روز کار میکردند و ترانههای انقلابی شان که با الهام گیری از شعارهای مردم در تظاهرات، سروده و ساخته شده بود، نقل محافل آن روزها بود.
متن شعر سرود مسلمانان بپاخيزيد
الا معمار و طراح حرم برخیز
چراغ جاودان سوز حرم برخیز
توای روح شجاعت نفس آزادی
عزادار شهیدان حرم برخیز
بزن دستی به شمشیر الم نشرح
طلسم بندگی بشکن بپا برخیز
بزن دستی به شمشیر الم نشرح
طلسم بندگی بشکن بپا برخیز
تو پیک خلوت روحانیان و سینهسوزانی
مسلمان مسلح با سلاح شوق و ایمانی
تو شمشیر خدا بر قلب کفار گران جانی
غریو لاتخف سر ده، غریو لاتخف سر ده
به گلبانگ مسلمانی
به گلبانگ مسلمانی
***
لاتخف مسلمان، لا تخف
بپا خیزیدای مسلمانان، بپاخیزید
***
الله اکبر الله اکبر
الله اکبر الله اکبر
شنیدیدای مسلمانان بپا خیزیم و جان بازیم
بساط دشمن دین را بسوزیم و براندازیم
بپا خیزیم و کاخ خون به یک ضربت فرو ریزیم
وجود زشت شیطان را به قعر دوزخ اندازیم
اگر جلاد بی ایمان بخواهد خون ما ریزد
من و یاران بهم سازیم و بنیادش براندازیم
اگر جلاد بی ایمان بخواهد خون ما ریزد
من و یاران بهم سازیم و بنیادش براندازیم
الله اکبر الله اکبر
الله اکبر الله اکبر
به آهنگ حدی و آیههای گرم و شورانگیز
کنون با شور و شیدایی قیامتها بپا سازیم
فلک را سقف بشکافیم و طرحی نو در اندازیم
درفش سبز قرآن را در اوج آن برافرازیم
اگر جلاد بی ایمان بخواهد خون ما ریزد
من و یاران بهم سازیم و بنیادش براندازیم
اگر جلاد بی ایمان بخواهد خون ما ریزد
من و یاران بهم سازیم و بنیادش براندازیم
تو پیک خلوت روحانیان و سینهسوزانی
مسلمان مسلح با سلاح شوق و ایمانی
تو شمشیر خدا بر قلب کفار گران جانی
غریو لاتخف سر ده، غریو لاتخف سر ده
به گلبانگ مسلمانی
به گلبانگ مسلمانی
حاصل این دوره از فعالیتهای ابرآویز و گروه وی، تولید ۱۸ کاست موسیقی انقلابی ماندگار در ماههای منتهی به پیروزی انقلاب بود؛ سرودهایی که بعضاً با ذائقه و هنرمندی خود وی در مقام شاعر و تنظیمکننده به گوش مردم رسید و جاودانههایی همچون «بوی گل سوسن و یاسمن آید»، «معمار و طراح حرم» و «سمفونی ۱۷ شهریور» را آفرید. طنین صدای او در قطعه طراح حرم تا همیشه در گوشهای مخاطبان خواهد ماند که مؤمنانه میخواند: «لاتخف مسلمان... لاتخف». آثار او ویژگی هنری بارزی داشت و آن هم این بود که از شعارهای مردم در موسیقی خود الهام میگرفت. سرودهای وی ارکستر نداشت و شعارهای مردمی تنها با سنج و طبل بیان میشد؛ به شکلی که با ضرب صدای سنج، صدای مرگ بر شاه به گوش میرسید.مرتضی قاضی ، محقق کتاب خاطرات ابرآويز در مصاحبه اي به خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) گفت: خاطراتی درباره مرحوم منوچهر ابرآویز را در دست نگارش دارم که به زودی منتشر میشود.وی با بیان این که ابرآویز سراینده بسیاری از سرودهای انقلاب اسلامی بوده است، توضیح داد: ابرآویز با مشورت گرفتن از رهبران انقلاب، دکتر بهشتی، آیتالله خامنهای و آیتالله هاشمی رفسنجانی تصمیم گرفت بضاعت هنری خود و سازمان تبلیغاتی با تجربهاش را در پیشبرد اهداف انقلاب به خدمت بگیرد و در اوج روزهای حکومت نظامی رژیم پهلوی با هزینه شخصی خود استودیوی موسیقی اجاره کند و مخفیانه به تهیه و تنظیم سرودهای انقلابی بپردازد.
به گفته قاضی، «بوی گل سوسن و یاسمن آید»، «معمار و طراح حرم»، «سمفونی میدان شهدا» از جمله سرودهای اوست.نویسنده کتاب «حرفهای» با اشاره به اینکه خاطرات و زندگی هنری ابرآویز به کوشش واحد تاریخ شفاهی «دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی» به صورت تصویری ضبط و ثبت شده است، افزود: این کتاب خاطرات با تکیه بر همین مستندات نوشته شده است و از سوی دفتر روانه بازار نشر خواهد شد.مرحوم محمدعلی ابرآویز در سرایش ترانه مهارت زیادی داشت و برخی ترانههایش شهرت بسیاری دارند. ویژگی هنری بارز ترانههای او بهرهگیری از شعارهای مردم در موسیقی بود. سرودهای وی ارکستر نداشت و تنها با سنج و طبل بیان میشد؛ به شکلی که با ضرب صدای سنج، صدای مرگ بر شاه به گوش میرسید. وی پنجشنبه، ۲۳ آبان ۱۳۹۲ (روز عاشورا )در سن ۷۵ سالگی درگذشت.
تلفيقي زيبا از چند سرود انقلابي (جاودانه فجر)