• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۰۱۸۷۳۲
تاریخ انتشار: ۲۶ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۰:۳۵

اکنون زمان عادی سازی روابط ایران با جناح کودتاچی در عربستان نیست

پس از شکست ترامپ, احتمال خلع قدرت جناح کودتاچی در عربستان وجود دارد و در چنین زمانی دلیلی ندارد ایران به میانجیگری ها برای برقراری روابط با خانواده سلمان جواب مثبت دهد.

این گمانه قوی وجود دارد که محمدبن سلمان ولیعهد عربستان به کمک ترامپ و رژیم صهیونیستی در یک کودتای سیاسی با خلع محمدبن نائف از ولیعهدی به قدرت رسید تا با تکمیل محور ترامپیسم طرح معامله قرن اجرا شود ودر این چارچوب بود که ترامپ امریکا را از برجام خارج کرد که هم در این خصوص جناح کودتاچی و هم نتانیاهو با حفظ برجام مخالف و بر امضای توافق دیگری با شروط دیگر تاکید داشتند.
روابط امریکا وعربستان در دوره ترامپ از روابط با آل سعود به روابط با خانواده سلمان و جناح کودتاچی به سرکردگی محمدبن سلمان تقلیل یافت و بن سلمان با استفاده از فرصت به دست آمده هم شاهزادگان ورقبایی چون محمدبن نائف را به بهانه فساد مالی به زندان انداخت و هم با چراغ سبز دولت ترامپ مخالفان وفعالان حقوق بشری را سرکوب و در راس آنها جمال خاشقچی را با فجیع ترین وضع در کنسولگری عربستان دراستانبول به قتل رساند وهم با تشکیل ائتلاف و کمک های تسلیحاتی واطلاعاتی دولت ترامپ به یمن حمله کرد و بزرگترین فاجعه انسانی را در این کشور رقم زد.
این اتفاقات در حالی رخ داد که دموکراتها به شدت در موارد یادشده بن سلمان را هدف شدیدترین انتقاد ها قراردادند و در کنگره خواستار توقف فروش تسلیحات و قطع حمایت های دولت وقت امریکا از بن سلمان در تهاجم نظامی به یمن شدند که با وتوی ترامپ روبرو شد.
اما با انتخاب نامزد دموکراتها در انتخابات سوم نوامبر وجابجایی قدرت در کاخ سفید, همه طرح و ها وبرنامه های محور ترامپیسم به هم ریخت چرا که دولت جوبایدن  به سرعت اعلام کرد که حمایت از ائتلاف سعودی در جنگ یمن را متوقف میکند و پرونده   قتل جمال خاشقچی را که در آن محمدبن سلمان به عنوان متهم اصلی شناخته شده است به جریان می اندازد و انصارالله را از فهرست گروههای تروریستی خارج می کند. 
بایدن همچنین از بازگشت به برجام و حمایت از تشکیل کشور فلسطینی سخن گفت که که این مواضع در تضاد با محورترامپیسم بود.
در کنار رویکرد جدید دولت امریکا در خصوص منطقه غرب آسیا دو اتفاق دیگر نیز مورد توجه قرار گرفت نخست اینکه بایدن تا کنون با نتانیاهو تماس نگرفته و دوم اینکه کاخ سفید اعلام کرده است برنامه ای برای تماس با محمدبن سلمان ندارد.
این موضع گیری ها همه از این حکایت دارد که روابط عاشقانه میان امریکا و خانواده ملک سلمان در دوره دولت بایدن به پایان رسیده و اکنون دولت امریکا قصد دارد به جای ارتباط با این خانواده کودتاچی, به برقراری روابط با آل سعود بیاندیشد.
به ویژه اینکه اقدامات نابخردانه بن سلمان در قتل خاشقچی وسرکوب های داخلی و جنایت جنگی و ایجاد تنش در روابط با همسایگان از جمله ایران و مخالفت های آن با برنامه های بایدن در خصوص مسایلی چون بازگشت به برجام,  با واکنش های جهانی روبرو شده وصحبت از محاکمه او در دادگاه های بین المللی می شود.
از سویی همه این اقدامات در تضاد با شعارهای دموکراتها در خصوص حمایت از حقوق بشر و رویکرد دیپلماسی است. 
به نظر می رسد این شرایط همه سبب شده تا دولت جدید بایدن در خصوص خانواده سلمان بازنگری کند و بر اساس گزارش رویترز, "جن ساکی» سخنگوی کاخ سفید روز جمعه ضمن تاکید بر اینکه هیچ برنامه ای برای تماس با بن سلمان وجود ندارد افزود واضح است که ما در حال بازنگری در سیاستهایمان در ارتباط با حکومت سعودی هستیم. 
ضمن اینکه بر اساس گزارش فاکس نیوز سخنگوی کاخ سفید در پاسخ به سوالی مبنی بر آنکه آیا اسرائیل و عربستان "متحدان مهم" آمریکا هستند یا خیر، طفره رفت.
در چنین شرایطی مقاله ای که از سوی اندیشکده «بروکینگز» منشتر شد به لزوم فشار دولت آمریکا به ولی‌عهد سعودی برای آزادی «محمد بن نایف» پرداخت و تاکید کرد «بن نایف» ولی‌عهد سابق سعودی و زندانی گزینه بهتری برای آمریکا به جای «محمد بن سلمان» است.
بروکینگز با بیان اینکه محمد بن سلمان فردی خطرناک است، افزود: «لازم است تا دولت بایدن به سرعت در باره آزادی بن نائف  وارد عمل شود، چرا که او سهم بالایی در امنیت ملی آمریکا دارد و اکنون زندگی‌اش در خطر است.
در ادامه این مقاله آمده است که محمد بن نایف زمانی که در سال ۱۹۹۸ وزارت کشور سعودی را بر عهده داشت، نقشه تروریست‌های القاعده برای حمله به کنسولگری آمریکا در شهر جده و کشتن معاون رئیس‌جمهور آمریکا را ناکام گذاشت.
این موارد همه دلالت بر این دارد که احتمالا عربستان آبستن تغییرات سیاسی مهمی خواهد بود و چه بسا خلع خانواده کودتاچی بن سلمان و تمرکز امریکا بر خاندان آل سعود در دستور کار دولت بایدن قرار داشته باشد. 
در چنیین شرایطی به نظر می رسد جواب تهران به مانجی ها برای برقراری روابط با ولیعهد جنایتکار در عربستان منفی باشد وهرگونه تماس با ریاض به عادی شدن وتثبیت اوضاع سیاسی در این کشور منوط شود. 

----------------------------------------
رضا محمدمراد


بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
برگزاری پویش اهدای خون با شعار «نذر فاطمی» در چهارمحال و بختیاری
پیام تسلیت عارف در پی درگذشت صابر کاظمی
عملیاتی شدن پذیره نویسی الکترونیکی حق تقدم چهار ناشر در مهر
یزد، میزبان همایش ملی هوش مصنوعی و هوشمندسازی صنعتی
راه اندازی سامانه ورود گردشگران به پارک ملی کویر گرمسار
افزایش قربانیان طوفان و سیل در فیلیپین
امسال، سال راه اندازی واحد‌های صنعتی در ایلام بود
بررسی نحوه اجرای برنامه هفتم در جلسات هفته آینده مجلس
افتتاح ساختمان جدید پلیس راهور مسجد سلیمان
بازگشایی موزه نگارخانه کاخ گلستان
انهدام باند سارقان و کشف اموال مسروقه از مخفیگاه آنها
طرح تبدیل خودرو‌های بنزینی به دوگانه‌سوز آغاز شد
خراسان رضوی گرم تر می شود
دو کیلومتر از محور یزد - طبس بهسازی شد
افتتاح طرح توسعه کلینیک بیمارستان ۵۲۱ منطقه‌ای ارتش در مراغه
بسته خبری تلنگر پل ارتباطی مخاطبان با خبر همدان
اعزام ۲۲۰ نفر از دختران دانش آموز به جنوب کشور
اجرای سه طرح درمدیریت مصرف آب کشاورزی
تاکید بر ضرورت اصلاح ساختار و قانون در حریم‌گذاری آثار تاریخی
مصوبات جلسه علنی مجلس
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
تعطیلی مدارس، دانشگاه ها و ادارات دولتی ۸ شهرستان هرمزگان؛ ۱۴ آبان
اعمال محدودیت‌های ترافیکی راهپیمایی ۱۳ آبان زنجان
درگذشت پزشک گچسارانی
والیبال ایران عزادار شد؛ صابر کاظمی درگذشت
سه نفر با اهدای عضو مرحومه مبینا حمصیان به زندگی بازگشتند
بازگشت پرواز‌های لوفت هانزا به ایران
کشت موز در اراضی جنوب سیستان و بلوچستان
تسخیر لانه جاسوسی، تصمیمی ملی برای استقلال ایران
بازتاب گسترده بیانات رهبر معظم انقلاب در رسانه‌های آمریکای لاتین
آغاز راهپیمایی ۱۳ آبان با شعار، متحد و استوار مقابل استکبار،در مشهد
واکنش عراقچی به تمجید برنده جایزه صلح نوبل از جنایتکاران
گوترش: جنگ سودان از کنترل خارج شده است
گیجگاه ۱۴۰۴/۰۸/۱۳
تقویم و اوقات شرعی سه شنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۴ به افق قم
سپاهان در ثانیه های پایانی از شکست فرار کرد
تعطیلی مدارس برخی مناطق هرمزگان  (۳ نظر)
عراقچی: غنی سازی صفر امکان ندارد  (۲ نظر)
نتایج قرعه کشی طرح عادی ایران خودرو اعلام شد  (۱ نظر)
با قاطعیت از حاکمیت خود دفاع می‌کنیم  (۱ نظر)
به جزایر ایران حمله شود همانجا پاسخ کوبنده می‌دهیم  (۱ نظر)
قهرمانی تیم رباتیک دانش آموزی ایران در آسیا  (۱ نظر)
بازتاب درخشش طلایی والیبال دختران ایران در تارنمای شورای المپیک آسیا  (۱ نظر)
انتقاد افغانستان از نقض حریم هوایی این کشور از سوی آمریکا  (۱ نظر)
سخنگوی سپاه: ما غافلگیر نشدیم و آرایش سپاه جنگی بود  (۱ نظر)
گلنور به دیدار پاس کردستان می‌رود  (۱ نظر)
ارتش رژیم اشغالگر محور «فیلادلفیا» را بست  (۱ نظر)
برگزاری راهپیمایی ۱۳ آبان در مشهد، متمرکز در میدان شهدا  (۱ نظر)
والیبال ایران عزادار شد؛ صابر کاظمی درگذشت  (۱ نظر)
سه نفر با اهدای عضو مرحومه مبینا حمصیان به زندگی بازگشتند  (۱ نظر)
بازتاب گسترده بیانات رهبر معظم انقلاب در رسانه‌های آمریکای لاتین  (۱ نظر)