در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از مرگ سازنده بمب هستهای تا ترور آیت الله صدر
امروز پنجشنبه سی ام بهمن سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ششم رجب سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با ۱۸ فوریه سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (سی ام بهمن ) به شرح زیر است:
تصرف قلعه الموت توسط حسن صباح
۹۵۹ سال پیش، در ششم رجب سال ۴۸۳ هجری قمری «حسن صبّاح» از رهبران برجسته شیعیان اسماعیلی، قلعه مهم و مستحکم «اَلَموت» را در نزدیک قزوین (در شمال ایران) به تصرف خود درآورد.
وی که از ده سال قبل از آن در حال دعوت مردم به آئین خود بود، با تسخیر قلعه الموت جایگاه خود را مستحکم کرد و توانست چند قلعه دیگر را نیز تصرف کند. پس از تسخیر قلعه الموت، تبلیغ برای جلب نظر مردم به شیعه اسماعیلی گسترش یافت و همچنین یاران حسن صباح، تعدادی از مقامات حکومت سلجوقی از جمله خواجه نظام الملک را کشتند. حسن صباح در سال ۵۱۸ قمری درگذشت، اما قلعه الموت تا سقوط آن به دست هلاکو خان مغول در سال ۶۵۴ ق، نقطه اتکای اسماعیلیان در ایران به شمار میرفت.
درگذشت میکل آنژ، نقاش، مجسمه ساز و معمار ایتالیایی
۴۵۷ سال پیش، در روز هیجدهم فوریه سال ۱۵۶۴ میلادی «میکلانجلو بوناروتی» (Michelangelo Buonarroti) معروف به «میکل آنژ» (Michel-Ange)، نقاش، مجسمه ساز، معمار و شاعر بزرگ ایتالیایی در ۸۹ سالگی وفات یافت.
وی درسال ۱۴۷۵ میلادی متولد شد و با وجود مخالفت پدرش به نقاشی و مجسمه سازی پرداخت. میکل آنژ به زودی استعداد خود را در زمینه نقاشی، مجسمه سازی و معماری نشان داد و شاهکارهای متعددی را خلق کرد. مجسمههای عظیم حضرت موسی (ع) و حضرت عیسی (ع)، کتیبه بزرگ کلیسای سن پیر در رم و تصویر عظیم و هنرمندانه روز محشر، از مهمترین آثار میکل آنژ به شمار میروند.
شکست نیروهای فرانسوی از مبارزان الجزایری
۱۸۷ سال پیش در چنین روزی، هجدهم فوریه سال ۱۸۳۴ میلادی نیروهای استعمارگر فرانسوی که از سال ۱۸۳۰ اشغال کشور الجزایر را آغاز کرده بودند، در مقابل نیروهای امیر عبدالقادر الجزایری شکست سختی خوردند به طوریکه یک سوم از سربازان فرانسوی کشته و نیمی از باقیمانده آنها اسیر شدند.
در این هنگام فرانسویها که برای اولین بار در آفریقا متحمل چنین شکست سختی شده بودند، برای تجدید قوا تقاضای صلح کردند، اما امیر عبدالقادر این تقاضا را تا دو سال بعد که تقریباً تمام الجزایر را از اشغال فرانسویها آزاد کرد، نپذیرفت. البته استعمارگران فرانسوی در سالهای بعد با افزایش نیرو و تجهیزات خود و استفاده از خیانت برخی سران قبایل الجزایر، توانستند بار دیگر بر این کشور مسلط شوند.
استقلال گامبیا از انگلیس
۵۶ سال پیش در چنین روزی، هیجدهم فوریه سال ۱۹۶۵ میلادی کشور «گامبیا» موفق به کسب استقلال از انگلیس شد و چنین روزی به عنوان روز ملی این کشور نام گرفت.
سلطه استعمار انگلیس بر گامبیا که اولین مستعمره انگلیس در قاره آفریقا بود، از سال ۱۵۸۸ میلادی آغاز شد و انگلیس در حدود چهار قرن منابع گامبیا را چپاول کرد. در سال ۱۹۶۳، انگلستان که در اثر صدمات ناشی از جنگ جهانی دوم از لحاظ سیاسی و اقتصادی ضعیف شده بود و توان حفظ مستعمرات خود را نداشت، به گامبیا خودمختاری داد و در سال ۱۹۶۵ میلادی این کشور به استقلال دست یافت. همچنین نظام حکومتی گامبیا در سال ۱۹۷۰ از فرمانداری کل به جمهوری تبدیل شد. گامبیا با مساحت ۱۱۲۹۵ کیلومتر مربع و جمعیت بیش از یک میلیون نفر، در غرب قاره آفریقا واقع است.
مرگ مخترع و سازنده بمب هستهای
۵۴ سال پیش در چنین روزی، ۱۸ فوریه ۱۹۶۷ میلادی "رابرت اُپنهایْمِر" فیزیکدان شهیر امریکایی و سازنده بمب هسته ای درگذشت. جولیوس رابرت اُپنهایْمِر (Julius Robert Oppenheimer) در ۲۲ آوریل ۱۹۰۴ م در شهر نیویورک به دنیا آمد. وی در دوازده سالگی وارد دانشگاه هاروارد امریکا شد و پس از مدت کوتاهی، در حالی که در کلیه دروس سرآمد دیگران بود فارغ التحصیل شد. او تحصیلات خود را تا مدارج بالاتر نیز ادامه داد و در ۲۵ سالگی به مقام پرفسوری رسید. اپنهایمر پس از چندی سرپرستی تحقیقات وزارت جنگ امریکا را در لس آنجلس برعهده گرفت و در سالهای بعد، به مدیریتِ مرکز تحقیقاتی مهم دیگری دست یافت. اپنهایمر به تحقیق درنحوه شکافت هسته اتم در هنگام نزدیک شدن به یک هسته اتم دارای بار مثبت پرداخت و جزئیات آن را تشریح کرد. نتایج این تحقیقات سرانجام به ساخت بمب هستهای توسط اپنهایمر انجامید و این در حالی بود که جنگ جهانی دوم جریان داشت. با این حال هرگز به خاطر انهدام بشریت، در تحقیقات مربوط به ساختن آن شرکت نکرد. در اوت ۱۹۴۵ م، وقتی به او خبر رسید که اولین بمب هسته ای امریکا، که او در ساختن آن نقش و سهم اساسی داشته، وحشیانه در هیروشیما منفجر شده و هزاران نفر را به کام مرگ کشانده است، از فرط پریشانی بیمار شد. وی در این زمان گفت: فیزیکدانان به منبعی دست یافته اند که مشحون از گناه و شر است و رهایى ازآن، غیرممکن می نماید. از این رو اپنهایمر پس از جنگ، در برابر کنگره امریکا اظهار داشت که انرژی هسته ای باید انقلابی در زمینه امور عمرانی بشر فراهم سازد نه آن که دنیا را ویران نماید. وی پس از این سخنان و نیز انجام فعالیتهای دیگر در راستای تبلیغ صلح جویانه از انرژی هسته ای، از مؤسسه تحقیقات هستهای امریکا استعفا کرد و راهی اروپا گردید. رابرت اوپنهایمر سرانجام در ۱۸ فوریه ۱۹۶۷ م در ۶۳ سالگی درگذشت.
ترور آیت الله سید محمد صادق صدر از علمای برجسته عراق
۲۲ سال پیش، در روز هیجدهم فوریه سال ۱۹۹۹ میلادی آیت الله «سید محمد صادق صدر»، از علمای برجسته عراق در شهر نجف ترور شد و به شهادت رسید.
در پی شهادت وی، مردم مسلمان عراق با برپایی چند تظاهرات، رژیم سابق این کشور را مسئول به شهادت رساندن آیت الله صدر دانستند. همچنین گروههای مخالف رژیم صدام با توجه به سابقه این رژیم در ترور علمای دینی، از جمله شهید کردن آیت الله غروی و آیت الله بروجردی در طول کمتر از یک سال قبل از این ترور، رژیم بعثی عراق را عامل ترور آیت الله سید محمد صادق صدر معرفی کردند. رژیم سابق عراق از هنگام به دست گرفتن قدرت در سال ۱۹۶۸، در راستای سیاست تضعیف حوزه علمیه نجف و روحانیت این کشور، تعداد زیادی از علمای دینی را به شهادت رساند.