• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۰۸۹۸۰۷
تاریخ انتشار: ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۱۳:۱۹
خراسان رضوی » اقتصادی
گزارش مکتوب؛

ثروت سرخ در مسیر خام فروشی؛ تولید فرآورده های بیوتکنولوژی ازآلایش دام و طیور

اینجا روال خودش را دارد! هر روز دام ها ذبح و آلایش آن ها یا به صورت خام مصرف و یا صادر می شوند، مانند روده که ایران را به بزرگ ترین صادر کننده این محصول در دنیا تبدیل کرده است.

به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، مرکز خراسان رضوی، صحبت از علمی است که دستاوردها و تحولات آن از اواسط دهه 1970 میلادی بیشتر خودش را به دنیا شناساند؛ بله بیوتکنولوژی، علمی که گستردگی کاربرد و تاثیر آن در اقتصاد، بهداشت، درمان، تغذیه و سایر جنبه های زندگی بشر باعث شده است تا دانشمندان، قرن بیست و یک را قرن بیوتکنولوژی نامگذاری کنند.

ثروت سرخ در مسیر خام فروشی؛ تولید فرآورده های بیوتکنولوژی ازآلایش دام و طیور

تاریخ دقیق پیدایش این علم مشخص نیست اما برخی پیشینه آن را به هزارو750 سال قبل از میلاد مسیح نسبت می دهند، برخی هم می گویند: مصری ها چهار هزار سال قبل به کمک مخمر و خمیرمایه، نان می پختند. اما این علم هرچه هست باعث شده تحولی اساسی در زندگی بشر ایجاد شود.

  •  مسیر بی بازگشت خام فروشی

سالانه بیش از 10 میلیون راس انواع دام سبک و سنگین در کشور ذبح می شود که بیشترش راهی مسیر بی بازگشت خام فروشی می شود؛ پوست می رود برای چرم سازی و حداقل 80 درصد آن به صورت خام فروشی صادر می شود، جگرهای حذفی و ضایعاتی در پودر گوشت استفاده می شود و عملا فرآوری خاصی روی آن صورت نمی گیرد، دل و جگر هم که به مصرف خوراکی می رسد و خون در بی کیفیت ترین شکل ممکن در کودهای کشاورزی استفاده می شود و همه اینها یعنی خام فروشی!

کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی

حالا اگر این آلایش و ضایعات، فرآوری و تبدیل به محصولات بیوتکنولوژی شود، ارزش افزوده آن چندین برابر می شود.

با توجه به زائرپذیر بودن شهر مشهد و جمعیت بالای آن، روزانه حجم بالایی دام و طیور  در این شهر ذبح می شود اما چه تعداد؟ برای پیدا کردن جواب این سوال، راهی تنها کشتارگاه صنعتی مشهد شدم تا از سرنوشت این آلایش و ضایعات مطلع شوم!

رئیس کشتارگاه صنعتی مشهد می گوید: روزانه حدود 4 هزار راس انواع دام سبک و سنگین در خراسان رضوی ذبح می شود که آلایش آن در دو بخش خوراکی و غیر خوراکی استحصال می شود.

ثروت سرخ در مسیر خام فروشی؛ تولید فرآورده های بیوتکنولوژی ازآلایش دام و طیور

حالا با در نظر گرفتن اینکه حدود 42 درصد وزن هر دام، آلایش و ضایعات آن است، تصور کنید چه حجم بالایی را می شود فرآوری کرد.

  •  به سوی تحول

دریک حرکت نو و خلاقانه یک شرکت دانش بنیان در مشهد موفق شده است، همه آلایش و ضایعات دام وطیور و حتی چیزهایی که شاید کسی باورش نمی شود را به محصولاتی قابل استفاده و با ارزش افزوده بالا تبدیل کند؛ محصولاتی که می تواند پرکاربردترین مواد مورد نیاز صنایع غذایی، دارویی، دامی و حتی واکسن سازی را تشکیل دهد.

رئیس هیات مدیره شرکت دانش بنیان سورن تک می گوید: این شرکت از مواد اولیه با ارزش افزوده پایین که بیشتر آلایش کشتارگاهی و ضایعاتی است، محصولاتی همچون پپتون، کلاژن یا ژلاتین، پودر خون، مکمل انسان و دام و... تولید می کند.

ثروت سرخ در مسیر خام فروشی؛ تولید فرآورده های بیوتکنولوژی ازآلایش دام و طیور

محسن نجفی ادامه می دهد: دانش فنی تمامی این محصولات وجود دارد و برخی به صورت پایلوت و برخی به صورت نیمه صنعتی و حتی صنعتی تولید شده است؛ اما ماده اولیه یا سرمایه گذاری در این صنعت به حدی نبوده که بتواند نیاز کشور و منطقه را تامین کند.

  •  کاربرد گسترده در واکسن سازی

اگر اسم پپتون به گوشتان نخورده، جالب است بدانید پپتون پروتئینی است که به عنوان ماده اولیه در ساخت محصولات بیولوژیک و واکسن سازی به کار برده می شود؛ ماده ای بسیار مهم و ارزشمند که کشور کاملا به واردات آن وابسته است.

به گفته مدیرعامل شرکت سورن تک، این شرکت تنها مجموعه ای است که در زمینه تولید پپتون از ضایعات پروتئینی کشتارگاه توانسته به صورت صنعتی مجوز بگیرد. او می گوید: این شرکت توانسته پپتون های کازئین، ژلاتین، سویا و پپتون های ترکیبی را از پروتئین های مختلف تولید کند.

ثروت سرخ در مسیر خام فروشی؛ تولید فرآورده های بیوتکنولوژی ازآلایش دام و طیور

حمید نجفی ادامه می دهد: اگر پپتون از گوشت سالم تهیه شود ارزش افزوده حداقل 5 برابری ایجاد می کند، در حالی اگر این محصول از ضایعات پروتئینی تولید شود، این رقم به 20 برابر افزایش خواهدیافت.

قیمت پپتون وارداتی حتی در حجم بالا هم قابل مقایسه با قیمت تولید داخل نیست! تصور کنید قیمت هر 25 کیلوگرم وارداتی آن معادل 3 هزار دلار است، در صورتی که قیمت نمونه تولید داخل دو نیم برابر کمتر است.

  • آلبومین؛ همچنان وارداتی

تیم دکتر نجفی از همان خون هایی که گفته شد در کودهای کشاورزی استفاده می شود، محصولاتی تولید کرده است که مصارف دارویی و غذایی دارد؛ نظیر آلبومین.

آلبومین مهمترین پروتئین خون است که برای جایگزین کردن حجم خون از دست رفته بر اثر آسیب دیدگی و جراحت استفاده می شود، اما مدیرعامل شرکت سورن تک می گوید: همین محصول ارزشمند کاملا وارداتی است که البته کیفیت بالایی هم ندارد و 100 درصد خالص نیست.

کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی

می پرسم: چرا با وجود تولید آزمایشی آلبومین، این محصول صنعتی نشده است؟ او می گوید: آلبومین از خون تازه تولید می شود و بر اساس قوانین بهداشتی، خارج کردن خون از کشتارگاه محدودیت های متعددی دارد، چرا که این فرآوری اولیه باید در فضای کشتارگاه یا نزدیک به آن انجام شود که این فضا را در کشور نداریم.

  • مکمل های پر مرغ

شاید در نگاه اول تنها کاربرد پر مرغ را در کالای خواب بدانید؛ بالشت های پر مرغ واقعا عالی هستند اما این تنها کاربرد پر نیست! شرکت سورن تک توانسته از پر مرغ، مکمل های دام و طیوری را تولید کند که ارزش افزوده حداقل 10 برابری دارد.

ثروت سرخ در مسیر خام فروشی؛ تولید فرآورده های بیوتکنولوژی ازآلایش دام و طیور

محسن نجفی می گوید: حجم بالای پر مرغ تولید شده در کشور، ما را به این فکر واداشت تا با استفاده از علم بیوتکنولوژی، از آن محصولاتی با ارزش تغذیه بالا  به عنوان مکمل دام و طیور تولید کنیم.

  •  جگرهای حذفی با ارزش افزوده بالا

درباره جگر هم شاید تا به امروز تصور می کردید آن را فقط می شود بصورت خوراکی مصرف کرد ، اما حالا مصارف مهم تری پیدا کرده است؛ به گونه ای که از جگر دام و حتی مرغ در تولید انواع مکمل، پپتون، محرک رشد و ترکیبات دارویی استفاده می شود. البته این موضوع بدین معنا نیست که می توان تمامی حجم جگرهای استحصالی را فرآوری کرد، اما همان بخش کم هم ارزش افزوده قابل توجهی خواهد داشت.

ثروت سرخ در مسیر خام فروشی؛ تولید فرآورده های بیوتکنولوژی ازآلایش دام و طیور

داستان به اینجا ختم نمی شود، معاون سلامت اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی می گوید: جگرهای حذفی در کشتارگاه صنعتی مشهد که قابل مصرف نیستند، حدود 10 درصد است، یعنی در سال چیزی حدود 90 تن، که به عنوان پودر گوشت برای غذای دام مصرف خواهد شد.

  • توسعه صنعت دارویی در حوزه بیوتک

معاون علمی و فناوری رئیس جمهور نیز عملکرد ایران را در حوزه بیوتکنولوژی در منطقه بی نظیر می داند و می گوید: در برنامه های تدوین شده و هدف گذاری شده قصد داریم 10 درصد حوزه اقتصاد کشور را بر روی زیست بوم بیوتکنولوژی پایه گذاری کنیم، سورنا ستاری بااشاره به اینکه 98 درصد داروهای موجود در کشور، تولید داخل است ادامه می دهد: با درس هایی که از بحران کرونا گرفتیم قصد داریم صنعت دارویی کشور را گسترش دهیم.

وی می گوید: در حال حاضر در ایران 23 داروی بیوتک تولید می شود در صورتی که ترکیه به عنوان کشور همسایه ما و اروپا، این توانایی را ندارد.

ثروت سرخ در مسیر خام فروشی؛ تولید فرآورده های بیوتکنولوژی ازآلایش دام و طیور

معاون علمی و فناوری رئیس جمهور با اشاره به اینکه ما واکسن ساز نبودیم ادامه می دهد: به تازگی وارد قرارداد ساخت و تولید واکسن شده ایم و به احتمال زیاد تعداد قراردادهای تولید واکسن این هفته به 6 عدد خواهد رسید.

دکتر ستاری می گوید: برای مقابله با تحریم ها به خصوص حوزه بیوتکنولوژی برنامه های ویژه ای داریم و به زودی حمایت های قابل توجهی را به تولید واکسن های دام و طیور اختصاص می دهیم.

  • تولید میلیاردها تومان فرآورده بیولوژیک

جای خالی صنعت بیوتکنولوژی در کشتارگاه ها که حجم بالایی از آلایش و ضایعات را به فرآورده های با ارزش تبدیل کند، کاملا در کشور احساس می شود؛ صنعتی که نه تنها ارز آور بوده و اشتغال را توسعه می دهد، از خام فروشی هم جلوگیری می کند.

با توجه به آمار کشتار سالانه انواع دام در کشور، اگر این حجم از آلایش دامی فرآوری شود،حدود 12 هزار میلیارد تومان فرآورده بیولوژیک و 96 میلیارد تومان فرآورده غیر بیولوژیک تولید می شود و این یعنی یک سرنوشت بسیار روشن برای آلایش و ضایعات کشتارگاهی.

 

ثروت سرخ در مسیر خام فروشی؛ تولید فرآورده های بیوتکنولوژی ازآلایش دام و طیور

نویسنده وخبرنگار: زاهدی

سردبیر:مریم یعقوبی

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
دعوت سه فوتبالیست چهارمحال و بختیاری به اردوی تیم ملی
دستاورد‌های انقلاب اسلامی ایران در فجر ۴۷
پیش بینی افزایش تولید دانه های روغنی با حذف ارز ترجیحی
جمع‌آوری ۲۴ معتاد متجاهر در الیگودرز
دستگیری ۷ حفار غیرمجاز در دامغان
رونمایی کمپرسور جدید نماد همکاری موفق برای ارتقای توان فنی کشور
سرویس‌دهی رایگان اتوبوسرانی و قطار شهری مشهد در نیمه شعبان
سه‌شنبه‌های مردمی ملاقات چهره به چهره با مسئولان در کرج
برگزاری اختتامیه جشنواره شعر مهدوی اقوام ایرانی در یاسوج
افتتاح طرح ملی سلام محله در خراسان جنوبی
رویداد ملی «سلام محله» در ۷۴ کانون استان اردبیل آغاز شد
تصویب مزایده ۱۳ پلاک املاک مازاد دستگاه های اجرایی در سمنان
افتتاح و آغاز عملیات اجرایی ۲۰ طرح صنعت برق در فارس و بوشهر
استاد محمد علی سادات درگذشت
قم آماده اعزام به مسابقات کشتی فرنگی قهرمانی کشور
جشنواره شعر فجر در ایستگاه آخر
افتتاح ۴۲۳ طرح با ۸ همت اعتبار در فردیس به مناسبت دهه مبارک فجر
تجدید میثاق رئیس، مدیران و کارکنان بنیاد شهید با آرمان‌های امام راحل
آغاز به کار رشته المپیکی لاکراس
دستگیری ۱۳۸ نفر از اغتشاشگران در رودسر
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
جشنواره تئاتر فجر به ایستگاه پایانی رسید
سامانه بارشی جدید در راه است
تجدید میثاق رئیس قوه قضائیه با آرمان‌های امام و شهدا
اعلام جرم علیه مدیر وقت شبکه افق و عوامل برنامه توهین‌آمیز
تشدید سامانه بارشی در ۲۵ استان
حل مسائل و مشکلات مردم اولویت اصلی دستگاه قضا است
قوانین حوزه رمزارز تخصصی نیست
صدور سند برای بیش از ۸۰۰ هزار هکتار از تالاب‌های ایران
دریافت ۵ هزار تومان از خریداران کالابرگ، کارمزد نیست
آماده‌باش کامل در همه استان‌ها از ۱۴ تا ۱۶ بهمن
کشف مواد مخدر و داروی قاچاق در مرز‌های سیستان و بلوچستان
ثبت ترافیک سنگین برای ۳ آزادراه کشور
شهرداری‌ها، حقوق اشخاص را در اجرای طرح‌های عمرانی رعایت کنند
رفع تصرف بیش از ۱۰۰ قطعه از اراضی شورکاب
آغاز برنامه‌های مردمی شعبان و دهه فجر در تهران
خبر مثبت علی لاریجانی از پیشرفت مذاکرات  (۲ نظر)
آمریکا اگر جنگی راه بیندازد، این‌بار جنگ منطقه‌ای خواهد بود  (۲ نظر)
موافقت هیئت دولت با تسهیلات ۵۰۰ میلیون تومانی مسکن  (۱ نظر)
ایران قوی و مستقل مانع اصلی برنامه‌های استکباری است  (۱ نظر)
بیانیه جامعه ورزش در حمایت از مقام معظم رهبری  (۱ نظر)
مروری بر ابعاد فکری امام خمینی (ره)، بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران  (۱ نظر)
بهینه‌سازی از راهکارهای اصلی کاهش مصرف انرژی کشور است  (۱ نظر)
۷۰ درصد گاز تحویلی در بخش خانگی و تجاری مصرف شد  (۱ نظر)
حملات رژیم اسرائیل به لبنان مصداق بارز جنایت جنگی است  (۱ نظر)
آمریکا و انگلیس بنیانگذاران گروه‌های تروریستی در جهان هستند  (۱ نظر)