در یادداشتی بررسی شد؛
تحلیل روز: دست برتر گروههای مقاومت در عملیات سیف القدس
گروههای مقاومت فلسطین در عملیات «سیف القدس» (شمشیر قدس) ثابت کردند، با وجود محاصره همه جانبه در مقابل تجاوزگری رژیم صهیونیستی دست برتر دارند.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، دور جدید درگیریها در سرزمینهای اشغالی از روز ۲۱ رمضان (۴ می) از منطقه بابالعامود واقع در مرکز شهر بیتالمقدس آغاز شد؛ جایی که اهالی قدس با ایستادگی در مقابل نظامیان اسرائیلی که قصد بستن ورودیهای این محله همجوار مسجدالاقصی را داشتند، جلوی اجرای طرح یهودیسازی قدس و تقسیم زمانی و مکانی مسجدالاقصی را گرفتند؛ طرحی که در روزهای پس از آن با یورش صهیونیستها برای اخراج اهالی قدس از منازل آبا و اجدادیشان در محله «شیخ جراح» ادامه یافت.
بتدریج دامنه اعتراضات و واکنشهای فلسطینیان به تجاوزهای دامنهدار صهیونیستها در قدس به سراسر سرزمینهای اشغالی کشیده شد به طوری که به تظاهرات فلسطینیهای ساکن بندر حیفا، درگیریهایی در ۲ روستای «العیسویه» و «الطور» و حتی شلیک موشک از نوار غزه منجر شد.
بیتالمقدس؛ نقطه آغاز جنایت صهیونیستهااز اواسط آوریل و در پی حکم دادگاه عالی رژیم صهیونیستی درباره اخراج ۶ خانواده بزرگ فلسطینی از محل سکونت تاریخی خود در منطقه «شیخجراح» در شرق بیتالمقدس، اعتراضات پیرامون نقشه این رژیم برای تصرف کامل منطقه پیرامون بیتالمقدس از سوی فلسطینیهای ساکن قدس آغاز شد.
در ایام ماه مبارک رمضان و شبهای قدر ممانعت نظامیان صهیونیست از حضور معتکفان و نمازگزاران در مسجدالاقصی منجر به بروز درگیریهای خونینی در بیتالمقدس شد. در همین حال گروههای افراطی شبهنظامی صهیونیست نیز با اعلام اینکه ۲۸ ماه رمضان قصد تظاهرات در مسجدالاقصی را دارند، بر این تنش دامن زدند. در پی بالا گرفتن سطح تنشها و افزایش شمار مجروحان و شهادت چند تن از فلسطینیهای ساکن بیتالمقدس، جهاد اسلامی فلسطین و حماس در کنار اتاق مشترک گروههای مقاومت فلسطین، ضمن اعلام حمایت از مقاومت فلسطینیهای ساکن قدس، با تاکید بر پیوند مسجدالاقصی و غزه، با ضربالاجل به رژیم صهیونیستی مبنی بر تخلیه نظامیان از مسجدالاقصی، آن را خط قرمز مقاومت عنوان کردند؛ موضعی که با حمایت تشکیلات خودگردان فلسطین در کرانه باختری نیز همراه شد.
در نهایت پس از آنکه صهیونیستها بر موضع خود پافشاری و با خشونت به مقابله با فلسطینیهای حاضر در مسجدالاقصی اقدام کردند، از روز دوشنبه هفته گذشته (۱۰ می) و پس از پایان ضربالاجل گروههای مقاومت به رژیم صهیونیستی مبنی بر لزوم پایان تجاوزات این رژیم در قدس و مسجدالاقصی عملیات سیف القدس آغاز شد.
مواضع منفعلانه سازمان ملل و حمایت مدعیان حقوق بشر از جنایت صهیونیستها
وزارت بهداشت فلسطین اعلام کرد، در تجاوز و حملات یک هفته اخیر رژیم صهیونیستی به ملت فلسطین در نوار غزه و کرانه باختری و قدس، ۲۱۸ تن شهید و بیش از ۵۶۰۴ نفر مجروح شدهاند. رژیم صهیونیستی از دوشنبه گذشته تا کنون ۹۰ ساختمان از جمله سه برج مسکونی را تخریب کرده است. رژیم صهیونیستی همچنین روز شنبه به منظور جلوگیری از پوشش جنایات خود، «برج الجلا» را در غزه که شماری از دفاتر رسانههای بینالمللی در آن استقرار داشتند، هدف حمله هوایی قرار داد و آن را ویران کرد.
شبکه الجزیره براساس تحقیقات خبرنگاران خود گزارش داد، رژیم صهیونیستی در حملات جدید خود از بمبهای فسفری آمریکایی که بسیار مخرب و کشنده هستند استفاده کرده است. این بمبها بین ۲۷۷ تا ۹۰۷ کیلوگرم وزن دارند. رئیس سازمان پزشکان بدون مرز مستقر در نوار غزه نیز از کشته شدن دو پزشک این سازمان در بمباران جنگندههای رژیم صهیونیستی خبر داد و تاکید کرد که فقدان این دو دکتر ضربه بزرگی به بخش پزشکی و خدمات درمانی در غزه است.
در مقابل، دولت جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا هم زمان با اوج جنایات رژیم کودک کش اسرائیل علیه مردم مظلوم فلسطین، فروش انواع پیشرفتهترین سلاحها به رژیم صهیونیستی را به ارزش ۷۳۵ میلیون دلار تصویب کرد. آلمان و فرانسه هم برگزاری تظاهرات در حمایت از فلسطینیان را طی روزهای گذشته منع کردند.
شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز روز یکشنبه برای سومین بار در یک هفته گذشته نتوانست به دلیل کارشکنی آمریکا به اجماع نظر برای محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیها دست یابد. دو نشست قبلی نیز با کارشکنی آمریکا و جلوگیری از محکومیت خشونتهای اسرائیل علیه فلسطینیها بدون انتشار بیانیه مشترک پایان یافته بود.
پاسخ محکم گروههای مقاومت به جنایت صهیونیستها
در پی تجاوزهای رژیم صهیونیستی به قدس و مسجدالاقصی در سایه بیکفایتی مجامع بین المللی، گروههای مقاومت فلسطینی از دوشنبه هفته گذشته دست به کار شدند و بیش از ۳۰۰۰ موشک و راکت به سمت سرزمینهای اشغالی شلیک کردند.
نیروهای مقاومت فلسطین در سالهای اخیر با وجود تحریم تسلیحاتی و محاصره همهجانبه غزه، توانستهاند تسلیحات تدافعی و تهاجمی خود را تامین کنند. علاوه بر این رونمایی از راکت سجیل ۵۵، موشک A۱۲۰ با برد ۱۲۰ کیلومتر، موشک عیاش با برد ۲۵۰ کیلومتر و استفاده از پهپاد شهاب ۳ و موشکهای ضدتانک کورنت از سوی مقاومت فلسطین سبب شده ارتش رژیم صهیونیستی در محاسبات خود مساله حضور نظامی در غزه را تا حد امکان از دستور کار خارج کند.
«ابوحمزه» سخنگوی «سرایا القدس» شاخه نظامی جنبش جهاد اسلامی فلسطین نیز با اعلام رونمایی از «موشک قاسم» گفت: همزمان با شلیک ۱۵۰ موشک به سمت شهرکهای اشغالی، از موشک پیشرفته «قاسم» هم استفاده شد. موشک قاسم به اهداف خود تا دوردستترین نقطه سرزمینهای اشغالی با دقت اصابت کرد. این موشک به یاد و نام فرمانده بزرگ مقاومت شهید حاج قاسم سلیمانی به این نام مزین شده است.
برگ برنده این درگیریها فقط موشکهای قویتر و با بُرد بیشتر حماس یا دستیابی به موشکهای نقطهزن و پهپادهای جدید انفجاری نیست، بلکه همزمان هزاران جوان فلسطینی در قدس، نابلس، اریحا، رامالله و حتی در شهرهای یهودینشین سرزمینهای اشغالی مثل لود و بئرسبع مسلح یا با دست خالی برای مبارزه با حاکمیت غاصب اسرائیلی به خیابانها ریختند، به طوری که در جریان نزاعهای خیابانی حتی کنترل برخی شهرها از دست پلیس رژیم صهیونیستی خارج شد.
همچنین برای نخستینبار هر دو مرکزیت سیاسی رژیم صهیونیستی در تلآویو و قدس اشغالی هدف حملات موشکی ویرانگر فلسطینیها قرار گرفت. به اعتراف رسانههای عبری، دستکم ۲۰۰۰ موشک به شهرها و مراکز حساس سرزمینهای اشغالی شلیک شد که تقریبا ۱۰ درصد آنها به طور موثر با رد کردن سامانه پدافندی گنبد آهنین به اهداف خود برخورد کرد. از آنجا که بخش اعظم این شلیکها برای گمراه کردن سامانه گنبد آهنین هستند میتوان گفت این سامانه عملا در مقابل تاکتیک حجم بالای آتش شکست خورده است.
هزینه عملیات سیف القدس برای صهیونیستها«مایکل آرمسترانگ» دانشیار دانشگاه براک اخیراً در مقالهای در نشریه انگلیسی «کانورسیشن» نوشت، به عنوان کسی که بر روی سامانههای دفاعی اسرائیل کار کرده در ابتدا فکر میکرده درگیریهای این روزهای فلسطین، مشابه وضعیتی است که در سال ۲۰۱۴ اتفاق افتاده، اما گروههای غزه فناوری راکتی و تاکتیکهایشان را ارتقاد دادهاند. این وضعیت یادآور سال ۲۰۰۸ است که اسرائیل آسیبپذیری بیشتری در برابر راکتها داشت و یک عملیات نظامی سه هفتهای را علیه غزه آغاز کرد».
به نوشته آرمسترانگ، محسوسترین تغییر در سال جاری شلیک تعداد بیشتری راکت است. او نوشته گروههای مستقر در غزه ظرف ۲۴ ساعت اول پس از شروع درگیریها ۴۷۰ راکت شلیک کردند و به طور متوسط روزانه ۴۰۸ راکت شلیک کردهاند. این ارقام به سادگی رکورد شلیک روزانه ۳۱۶ راکت در سال ۲۰۱۲ و ۱۹۲ راکت در سال ۲۰۱۴ را میشکنند.
این تحلیلگر مسائل نظامی نوشته، دقت راکتهای گروههای مقاومت هم افزایش پیدا کرده است. به نوشته او نزدیک به ۵۰ درصد از راکتهای شلیکشده به سمت اراضی اشغالی، مناطق شهری را مورد تهدید قرار دادهاند. او میگوید این رقم افزایش ۲۲ درصدی نسبت به سال ۲۰۱۲ و افزایش ۱۸ درصدی نسبت به سال ۲۰۱۴ را نشان میدهد. همچنین تعداد راکتهایی که بعد از اصابت نکردن به اهدافشان در محوطههای باز میافتند کاهش یافته است.
هر کدام از موشکهای گنبد آهنین که برای رهگیری موشکهای مقاومت شلیک میشود نیز حداقل ۸۰ هزار دلار قیمت دارد، در حالی که موشکهای مقاومت با هزینهای کمتر از هزار دلار تولید میشود. برآورد سازمان مالیات رژیم صهیونیستی از هزینه ۴ روز نخست جنگ کنونی با مقاومت فلسطین این است که به اندازه نصف هزینه جنگ ۵۱ روزه در سال ۲۰۱۴ رسیده؛ جنگ ۲۰۱۴ حدود ۴ میلیارد دلار برای تلآویو هزینه داشت.
آویگدور لیبرمن، وزیر جنگ سابق و رئیس حزب «اسرائیل بیتنا» در گفتگو با روزنامه عبریزبان معاریو ضمن حمله به سیاستهای بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر این رژیم تاکید کرد: «به تمام شهروندان در اسرائیل پیشنهاد میکنم از خود این سوال را بپرسند: اگر این وضعیت ما در مقابله با حماس است، وضعیت ما در مقابله با حزبالله و ایران چیست؟».
تغییر معادلات درگیریهای اخیر با دقت بالای موشکهای مقاومتاگر چه آمار تلفات صهیونیستها در درگیریهای اخیر بیسابقه بوده، اما آنچه معادلات را عوض کرده، بُرد و دقت بالای موشکهای مقاومت است، به طوری که تقریبا تمام فرودگاههای مهم اسرائیلی شامل بنگوریون (تلآویو)، رامون ایلات (بندر جنوبی)، پایگاه هوایی حتساریم در گوشدان توسط مقاومت هدف قرار گرفته است. همچنین ساختمانهای اطلاعاتی، پادگانها، برجهای مراقبت و خودروهای نظامی رژیم از دیگر اهداف دقیق موشکی - پهپادی مقاومت بودند.
براساس تحلیل روز شنبه روزنامه هاآرتص، معادلات موشکی طوری بازی را عوض کرده که برتری هوایی و نظامی رژیم صهیونیستی بر فلسطینیها از بین رفته، چرا که تقریبا تمام اسرائیلیها از حیفا تا ایلات (شمال تا جنوب) و از قدس تا عسقلان (شرق تا غرب) در خط مقدم جبهه جنگ با فلسطینیها هستند.
کابوس صهیونیستها وقتی کامل میشود که ابوعبیده، سخنگوی گردانهای قسام، شاخه نظامی حماس به دشمن صهیونیستی هشدار داد: «ما خود را برای بمباران تلآویو به مدت ۶ ماه به طور مداوم آماده کردهایم».
«عاموس هرئیل» برجستهترین کارشناس نظامی اسرائیلی اخیراً با انتشار مقالهای در روزنامه هاآرتص اعلام کرد، شهرکنشینان صهیونیست در سراسر فلسطین اشغالی تاکنون چنین چیزی را تجربه نکرده بودند که یک ساعت کامل آژیر هشدار و تداوم حملات موشکی ادامه داشته باشد».
در همین حال، روزنامه «وطن امروز» در گزارشی براساس یک برآورد میدانی اعلام کرد، دفاع موشکی مقدس و مشروع مقاومت فلسطین که برای نخستینبار از غزه همه نقاط سرزمینهای اشغالی را هدف قرار داده، تنها در ۳ روز نخست خود ضربات سهمگین اقتصادی و زیرساختی به رژیم صهیونیستی وارد آورد: خسارات اقتصادی مستقیم: ۱۶۴ میلیون دلار، خسارتهای اقتصادی کابینه رژیم: ۲۸ میلیون دلار، هزینه فعالیتهای نظامی: ۲۰۰ میلیون دلار، هزینه بسته شدن میدان گازی تامار: ۵ میلیون دلار، خسارت گنبد آهنین: ۷۵ میلیون دلار (روزی ۲۵ میلیون دلار)، کاهش مشتریان در بازارها: ۱۴ درصد، کاهش میزان خرید: ۳۵ درصد، سقوط بورس، آسیب یا تخریب ۲۵۰۰ خانه، مجتمع یا خودروی سبک و سنگین، توقف بسیاری از پروازها، توقف شبکه ریلی، تعطیلی مراکز آموزشی و مراکز کشاورزی، تعطیلی بسیاری از کارخانهها، کاهش فعالیت هتلها و رستورانها به میزان ۶۱ درصد، کاهش ۴۳ درصدی گردشگری.
جمع بندی
با آغاز عملیات سیف القدس و نبرد گروههای مقاومت با نظامیان صهیونیست، مردم فلسطین در کرانه باختری، غزه و حتی سرزمینهای اشغالی، به حمایت از گروههای مقاومت پرداختند. عملیات «سیف القدس» علاوه بر اینکه موازنه قدرت را به نفع مقاومت تغییر داده، بلکه با افزایش اعتمادبهنفس اعراب فلسطینی ساکن قدس، مقبولیت گروهها و گفتمان مقاومت را در جوامع منطقه نیز افزایش داده است.
در کنار این موارد ایجاد یک جبهه هماهنگ از گروههای مقاومت منطقه سبب شده غزه به عنوان خط قرمز این گروهها مدنظر قرار گیرد. در همین حال از عصر پنجشنبه که مساله حمله زمینی به غزه در رسانههای غیررسمی مطرح شد، حملات راکتی ناشناسی از مرزهای شمالی فلسطین در جنوب لبنان علیه مواضع اسرائیل انجام شد. این امر به منزله باز شدن جبهه جدید در مرزهای شمال و درگیر شدن همزمان صهیونیستها در ۳ جبهه شمالی، جنوبی و داخلی است که عملا شانس آنها را برای موفقیت تا حد زیادی کاهش خواهد داد.
در بعد داخلی نیز حضور نظامیان صهیونیست در غزه به منزله پایان عمر سیاسی نتانیاهو خواهد بود، چرا که در سال ۲۰۱۴ بر اثر تجاوز نظامی به غزه، ارتش صهیونیستی به نسبت جمعیت آن تلفات سنگینی داد و این موضوع میتواند بر فشارهای جامعه داخلی بر مقامات سیاسی بیفزاید.
به طور کلی، طی یک ماه اخیر بحرانهای امنیتی زنجیره وار در سرزمینهای اشغالی مانند انفجار در کارخانه ساخت موتور موشک تامر، اصابت موشک به نزدیکی تاسیسات هستهای دیمونا، انفجار و آتشسوزی در پالایشگاه نفت و مخازن آمونیاک حیفا، حملات گسترده سایبری و حتی کشتار یهودیان افراطی در گردهمایی جشن لاگ بعومر توسط مقامات رژیم به تصادف و حادثه نسبت داده شدند، اما با شروع عملیات سیف القدس، مشخص شد اسرائیل بیش از آنچه تصور میشد آسیبپذیر است.
نویسنده: محسن ایراندوست