• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۱۴۴۰۷۲
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۰۱ تير ۱۴۰۰ - ۱۰:۳۷
بین الملل » آسیا و اقیانوسیه
وخامت اوضاع امنیتی در همسایه ایران

افغانستان؛ جدال طالبان و دولت مرکزی

درگیری‌های دولت مرکزی و طالبان در شهرستان‌ها و ولایات مختلف افغانستان، اوضاع امنیتی در این کشور را بحرانی کرده است.

افغانستان؛ جدال طالبان و دولت مرکزی   به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما ، گزارش‌های امنیتی حاکی از این است که بسیاری از ولسوالی های افغانستان تحت کنترل طالبان قرار گرفته و ارتش افغانستان نیز در تلاش برای بازپس گرفتن این مناطق است.
بر اساس گزارش رسانه‌های محلی، درگیری میان طرفین در شهر‌های میمنه از ولایت فاریاب، تالقان در ولایت تخار، پلخمری در ولایت بغلان و مناطقی واقع در ولایت قندوز تشدید شده است. رئیس شورای استانی تخار نیز اعلام کرده است، در روز دوشنبه ۳۱ خرداد ماه، دست کم هشت شهرستان که عبارتند از بنگی، چال، هزارسمچ، ینگی قلعه، دشت قلعه، نمک اب در تخار ودره صوف بالا در ولایت سمنگان و شهرستان چهاربولک در استان بلخ به دست طالبان افتاده است.
 
وُلُسوالی به چه معنی است؟
وُلُسوالی یا اولُسوالی که یکی از واحد‌های تقسیمات کشوری افغانستان است، برابر واحدی در حدود فرمانداری و شهرستان در ایران است؛ ولسوالی یک واژه پشتو است که از ولس یعنی مردم و پسوند والی تشکیل شده است.
همچنین واژه‌ی ولسوال یا اولسوال به حاکم ولسوالی گفته می‌شود؛ این کلمات در فارسی رایج در افغانستان کاربرد زیادی دارد.
افغانستان هم‌اکنون دارای ۳۶۴ ولسوالی است که بر اساس ولایت در فهرست زیر تقسیم‌بندی شده‌است.
افغانستان دارای ۳۴ ولایت به نام‌های زیر است:
ولایت اُرُزگان، ولایت بادغیس، ولایت بامیان، ولایت بدخشان، ولایت بغلان، ولایت بلخ، ولایت پروان، ولایت پکتیا، ولایت پکتیکا، ولایت پنجشیر، ولایت تخار، ولایت جوزجان، ولایت خوست، ولایت دایکُندی، ولایت زابل، ولایت سرِپُل، ولایت سمنگان، ولایت غزنی، ولایت غور، ولایت فاریاب، ولایت فَراه، ولایت قندوز، ولایت قندهار، ولایت کابل، ولایت کاپیسا، ولایت کُنَر، ولایت لَغمان، ولایت لوگر، ولایت میدان وردک، ولایت ننگرهار، ولایت نورستان، ولایت نیمروز، ولایت هرات، ولایت هلمند.
 
تحولات مهم سیاسی تاریخی در افغانستان
سقوط دولت ببرک کارمل
در روز چهارم ماه می ۱۹۸۶، دولت "بَبْرَک کارمِل" (Babrak Karmal) رئیس جمهور کمونیست افغانستان سقوط کرد.
بَبْرَک کارمِل در سال ۱۹۲۹ میلادی متولد شد و از جوانی وارد فعالیت‏‌های سیاسی شد و با گرایش به کمونیسم، به دلیل فعالیت‏‌های کمونیستی و مبارزات مخفی علیه رژیم پادشاهی ظاهر شاه، در دهه ۱۹۵۰ میلادی به مدت پنج سال را در زندان به سر برد. با این حال وی از سال ۱۹۵۶ میلادی به مدت ۱۷ سال در مجلس افغانستان موسوم به لویه جرگه عضویت داشت. کارمل در زمان حکومت دولت نورمحمد ترکی به سفارت در برخی کشور‌های بلوک شرق فرستاده شد، اما با کودتای دیگری به فرماندهی حفیظ الله امین، از بازگشت به افغانستان خودداری کرد. ولی چون روس‌‏ها به حفیظ الله امین، که درصدد نزدیکی به امریکا و ایجاد تعادلی در روابط افغانستان با شرق و غرب بود، بدگمان شدند، موجبات سرنگونی او را فراهم آوردند و طی کودتای ۲۷ دسامبر ۱۹۷۹ میلادی ببرک کارمل را به جای حفیظ اللَّه امین بر اریکه قدرت نشاندند. آغاز حکومت کارمل در افغانستان با اشغال نظامی این کشور توسط قوای ارتش سرخ شوروی همراه بود. اما این اشغال‏گری با مقاومت مجاهدان افغانی روبرو شد. نبرد‌های سنگین مجاهدان افغان تا هشت سال ادامه یافت و در این زمان دولت شوروی درصدد تغییر سیاست خود در افغانستان برآمد. از این رو در نخستین گام در راه این تغییر سیاست، ببرک کارمل را در چهارم مه ۱۹۸۶ میلادی از ریاست جمهوری برکنار کرد و قدرت را به ژنرال نجیب‏‌اللَّه رئیس پلیس مخفی افغانستان سپرد. کارمل در طول هفت سال حکومت خود، بیشترین تلاش را در صحنه تبلیغات داخلی و بین‏‌المللی برای موجه جلوه دادن حضور نظامی شوروی سابق در افغانستان کرد. کارمل در اوایل دهه ۱۹۹۰ میلادی درگذشت.
افغانستان؛ جدال طالبان و دولت مرکزی
پیروزی مجاهدین افغان
در روز بیست و هشتم آوریل سال ۱۹۹۲ میلادی گروه‌های مجاهد افغانستان پس از سیزده سال مبارزه با ارتش شوروی و دولت دست نشانده این کشور، به پیروزی دست یافتند.
نظامیان شوروی پس از ده سال اشغال افغانستان در فوریه ۱۹۸۹ مجبور به خروج از این کشور شدند، اما ناهماهنگی گروه‌های افغانی و کاهش کمک‌های خارجی به آنها، باعث شد تا نیرو‌های دولتی افغانستان با کمک‌های مالی و نظامی شوروی همچنان برسر قدرت باقی بمانند. در آوریل سال ۱۹۹۲، نیرو‌های مجاهدین افغانستان، کابل پایتخت افغانستان را تصرف کردند و دولت دست نشانده شوروی سقوط کرد.
افغانستان؛ جدال طالبان و دولت مرکزی
 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
افغانستان ولت قندوز
نظر شما
آخرین اخبار
چشم بینا در صحنه
فرصت طلایی ایران در عصر چندقطبی شدن جهان
گمرک زنجان؛ پل ارتباطی ۶۷ واحد تولیدی با بازار‌های خارجی
برگزاری همایش ملی حسابداری هوشمند در بناب
قهرمانی پندار ترکزاد از کیش در مسابقات اسکواش ایران جونیور
برگزاری آیین پایانی جشنواره موسیقی دستگاهی ایرانی در تبریز
تساوی استقلال و فولاد در دربی خوزستان
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۰ آبان ۱۴۰۴
آتش‌سوزی در مراتع شمال معلم‌کلایه؛ گسترش شعله‌ها در منطقه حفاظت‌شده شمس‌کلایه
تقویم و اوقات شرعی شنبه ۱۰ آبان ۱۴۰۴ به افق قم
برداشت ذرت علوفه‌ای در شهرستان ابهر
تساوی ملوان مقابل ذوب آهن در هیجان انگیز‌ترین بازی هفته
واژگونی خودروی سواری در بزرگراه کرج قزوین
نمایش قدرت بانوان کاراته ایران در مسکو؛ چهار فینال در روز نخست
بازدید امام جمعه نورآباد از روند ساخت مسجدحضرت زهرا(س)
ایران به دیدار رده‌بندی رفت
صعود نماینده تنیس ایران به فینال دونفره تورجهانی ایتالیا
ماندگاری هوای خنک در سمنان
آتش سوزی در باغ تفریحی چشمه بلقیس چرام
راه‌اندازی پایانه صادرات حبوبات و خشکبار آذرشهر
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
در شیوه جدید اختصاص کالابرگ؛ یارانه حذف نمی‌شود
نتایج کامل رقابت‌های ایران در بازی‌های آسیایی جوانان
لیگ برتر کشتی آزاد؛ پیروزی استقلال جویبار مقابل مدعی عنوان قهرمانی
تصادف در اتوبان تهران کرج با ۱۱ مصدوم و ۳ فوتی
نتایج دیدارهای هفته نهم لیگ برتر فوتبال
انتقادها از تسلیم شدن آمریکا در مقابل چین
لاریجانی: باید از اختلافات عبور کنیم
اسرائیل منابع کافی برای مقابله با موشک‌های ایرانی را نداشت
ایران و روسیه در برابر سیاست‌های غرب برادرانه ایستاده‌اند
با توجه به نوع تهدید، پدافند غیرعامل بازآرایی می‌شود
واکنش چین به فرمان از سرگیری آزمایش‌های اتمی آمریکا
بازی‌های آسیایی جوانان؛ ایران در رده چهارم آسیا قرار گرفت
عارف: نگاه دولت چهاردهم اصلاح نظام آموزشی کشور است
تجدید خاطرات گذشته در تالار وحدت
توافق چین و آمریکا از منظر رسانه انگلیسی
آغاز فرایند اخذ گواهینامه‌های پروازی هواپیمای سیمرغ  (۳ نظر)
کالابرگ به شیوۀ جدید عرضه می شود  (۱ نظر)
قدردانی لاریجانی از طراحی هنرمندانه ایستگاه متروی مریم مقدس (س)  (۱ نظر)
بزرگداشت آیت الله دهکردی با پیام آیت الله مظاهری  (۱ نظر)
توان دفاعی ایران با قابلیت‌های بیشتر به‌روز می‌شود  (۱ نظر)
قهرمانی بلند قامتان ایران در والیبال بازی‌های آسیایی جوانان  (۱ نظر)
افتتاح‌ زمین چمن مصنوعی در جغتای  (۱ نظر)
تصادف در اتوبان تهران کرج با ۱۱ مصدوم و ۳ فوتی  (۱ نظر)
نخستین جشنواره حجاب بانوی ایرانی  (۱ نظر)
قطع درختان صنوبر در چمستان قانونی بود  (۱ نظر)
یادواره شهدای سلامت در خرم‌آباد  (۱ نظر)