• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۱۸۳۷۱۷
تاریخ انتشار: ۱۳ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۴:۰۱
اجتماعی » جامعه و شهری

دود عود؛ با ارزش ترین رایحه در جهان

دود عود رایحه‌ای است که انتظار می‌رود سال‌ به‌ سال کمیاب‌تر و گران‌تر شود.

به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سيما، نام عود را حتماً شنیده‌اید و عطر آن به مشامتان خورده است؛ اما چقدر احتمال دارد چیزی که استشمام کرده‌اید بوی عود واقعی باشد؟ اگر قیمت آن را بدانید متوجه خواهید شد اینکه کسی عود واقعی به شما هدیه بدهد یا جایی با نمونه اصل آن معطر شده باشد چقدر است.

 

دود عود؛ با ارزش ترین رایحه در جهان


هزاران سال است که چوب عود یا آگار به «چوب خدایان» معروف است. عود درجه‌ یک می‌تواند تا صد هزار دلار برای هر کیلوگرم قیمت داشته باشد و از گران‌ترین مواد اولیه در جهان است؛ اما چوب آگار به‌ تنهايی ارزشی بیشتر از چوب‌های معمولی دیگر ندارد و برای اینکه این درخت چوب عود تولید کند، ابتدا باید به‌نوعی کپک آلوده شود.
درخت عود یا آکولاریا (Aquilaria malaccensis) درختی بومی جنگل‌های بارانی جنوب شرقی آسیا است. قبل از آلوده شدن به کپک چوب هسته درونی درختان آکولاریا کمرنگ، بدون بو و بی‌ارزش است. نمونه طبیعی عود در طبیعت بسیار کمیاب است و نتیجه آسیب به درخت توسط عواملی مانند چرای حیوانات یا آفت حشرات که منجر به رشد نوع خاصی از آلودگی قارچی به نام فیالوفورا (Phialophora parasitica) داخل درخت می‌شود است.
دفاع درخت در برابر این حمله قارچی، تولید رزینی معطر، تیره و مرطوب به نام آلوئه است. در طی چندین سال آلوئه‌ها به آهستگی در هسته چوب قرار می‌گیرند و عود را ایجاد می‌کنند.
پس از برداشت چوب لازم است که عود از چوب سالم آکولاریا جدا شود. در یک پروسه دشوار و زمان‌بر، تکه‌های رزین یا عود، با دست از چوب سالم تراشیده می‌شوند. تراشه‌های عود معمولاً برای ایجاد بوی خوش سوزانده می‌شوند، به‌ویژه در خاورمیانه عود را هم به‌عنوان نشانه مهمان‌نوازی می‌سوزاندند و هم برای عطرآگین کردن لباس‌ها از آن استفاده می‌شد.
از چوب عود همچنین روغن عود نیز تقطیر می‌شود. روغن عود در خالص‌ترین شکل می‌تواند تا ۸۰ هزار دلار در هر لیتر قیمت داشته باشد و به همین دلیل به «طلای مایع» معروف است. با افزایش محبوبیت در غرب عود امروزه به عنصری رایج در چندین عطر گران‌قیمت تبدیل‌شده و عطر و بویی گرم و سنگین دارد.

 

کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی


به دلیل برداشت بی‌رویه اکنون همه انواع درختان آکولاریا در معرض خطر انقراض قرار دارند و کارشناسان تخمین می‌زنند که در ۱۵۰ سال گذشته ۸۰٪ از جمعیت این درختان در جهان کاسته شده است. همچنین گفته می‌شود که در حال حاضر تنها ۲% از این درختان به‌اندازه کافی به قارچ آلوده‌شده‌اند که بتوانند به‌طور طبیعی عود تولید کنند؛ بنابراین یافتن و برداشت عود روزبه‌روز سخت‌تر می‌شود. در کشور‌هایی که این درخت می‌روید مانند هند، بنگلادش تعاونی‌های روستایی توسط کشاورزان برای کاشت و حفاظت از این سرمایه طبیعی ایجادشده است.
عطر حاصل از عود در ودا‌های سانسکریت که یکی از قدمی‌ترین متون مکتوب جهان است و به هزار و ۴۰۰ سال پیش از میلاد مسیح بازمی‌گردد، به‌عنوان رایحه‌ای محصول ثروت و تجملات توصیف شده است. عطر و بوی تولیدشده از عود در طول تاریخ همواره مورد توجه فرهنگ‌ها و ادیان بوده است.
ارزش بازار جهانی چوب عود حدود ۳۲ میلیارد دلار برآورد شده و انتظار می‌رود تا پایان سال ۲۰۲۹ این مبلغ به ۶۴ میلیارد دلار برسد.
نشان‌های تجاری مانند ورساچه، گوچی، دانهیل و کارتیه عطر‌های مردانه با این رایحه در فهرست محصولات خود دارند.
با اینکه در صنعت عطرسازی پیشرفت‌های زیادی از نظر فرمول‌های شیمیایی به وجود آمده است، اما هنوز گران‌ترین و کمیاب‌ترین رایحه‌ها مانند روغن گل سرخ و بهارنارنج، منشأ طبیعی دارند. منابعی که با گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی هر سال دسترسی به آن‌ها سخت‌تر و در نتیجه قیمتشان بالاتر می‌رود. دود عود هم رایحه‌ای است که انتظار می‌رود سال‌به‌سال گران‌تر شود.

منبع: ایندیپندنت 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
رونمایی از یک اثر فاخر در بابل
اختلال در ۷ پرواز ورودی و خروجی فرودگاه اهواز به دلیل مه
­آغاز جام جهانی اسکیت رولبال با حضور ملی پوشان ایران
دستگیری ۴ سارق حرفه‌ای در اشنویه
هشدار درباره نوشیدنی‌ها و آب‌نبات‌های دودزا
بررسی مستقل درباره روند گزینش پلیس در انگلیس
سفر وزیر دادگستری کشورمان به قطر
از قرار گرفتن در حاشیه رودخانه ها اجتناب کنید
دمای هوا در چلگرد منفی ۱۴ درجه
کیفیت هوای سمنان قابل قبول است
هفته ۱۵ فوتبال سری آ ایتالیا؛ صدر میان میلانی‌ها دست به دست شد
اصرار مجلس بر ارائه زمین رایگان و اجرای ماده ۵۰ برنامه هفتم
افزایش ۱۲ درصدی مصرف گاز در پایتخت با کاهش دمای هوا
جبران ۲۶ میلیارد ریالی خسارت تگرگ و سرمازدگی کشاورزان مهاباد
جوابیه امیرحسین ثابتی به گزارش مرکز رسانه قوه قضائیه درباره پرونده نگین غرب
حضور سه کشور خارجی در جشنواره بین المللی فرهنگی اقوام گلستان
مسافران قبل از عزیمت با اطلاعات پرواز فرودگاه تماس بگیرند
تارتار: بازی با مس رفسنجان می‌تواند نقطه تغییر گل‌گهر باشد
آغاز نظارت دقیق بر عیار طلا در خراسان جنوبی
حوادث ۲۳ آذر ۱۳۵۷ ریشه در هویت دینی و ملی مشهد داشت
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
گزارش میزان بارندگی در استان کرمان طی ۲۴ ساعت گذشته
ادامه بارش‌ها و هشدار نارنجی هواشناسی برای ۵ استان
امنیت ملی آمریکا بر محور «منافع صرفاً آمریکایی» استوار شده است
اصلاح قیمت شیر خام و ۴ محصول لبنی
از فردا؛ ثبت نام یازدهمین مرحله خرید محصولات ایران‌خودرو
دستور آماده‌باش به استانداران کرمان، فارس، بوشهر و هرمزگان
امروز؛ آخرین مهلت ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد ۱۴۰۵
مصاف سرخ‌پوشان در تهران؛ تقابل تراکتور با پیکان در تبریز
تصمیمات عملیاتی بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز اعلام شد
­غلامرضا فرخی برترین فرنگی کار جهان شد
کشف انبار احتکار روغن و شکر به ارزش ۱۲۰ میلیارد ریال در زنجان
ثبت همه املاک فاقد سند الزامی شد
اتوبوس‌های قم ۲۶ آذر رایگان شد
­بازگشت جمعی از افتخار آفرینان کشورمان از بازی‌های پاراآسیایی جوانان
کارآمدی حکمرانی دینی شرط تحقق ایران قوی است
در نور آباد ممسنی ۱۰۱ میلیمتر باران بارید  (۲ نظر)
آمار جنجالی زندانیان مهریه صحت ندارد  (۲ نظر)
عراقچی: آمریکا در هیچ موضوعی صادق نبوده است  (۲ نظر)
نورآباد ممسنی با ۹۵ میلیمتر باران، در صدر بارش‌ها  (۱ نظر)
دشمن توان مقابله نظامی با ایران ندارد  (۱ نظر)
اعلام پایان مأموریت سازمان ملل متحد در عراق  (۱ نظر)
اعلام اسامی مسافران حادثه واژگونی اتوبوس یاسوج در جاده سمیرم  (۱ نظر)
بازگشت آموزش حضوری به تمام مدارس مازندران از شنبه ۲۲ آذر  (۱ نظر)
اصلاح قیمت شیر خام و ۴ محصول لبنی  (۱ نظر)
پاراآسیایی جوانان ۲۰۲۵؛ چمسورکی راهی فینال پاراتکواندو دختران شد  (۱ نظر)
بازی‌های پاراآسیایی جوانان؛ ثبت ۸۱ نشان دیگر به نام فرزندان ایران  (۱ نظر)
کشف انبار احتکار روغن و شکر به ارزش ۱۲۰ میلیارد ریال در زنجان  (۱ نظر)
مدارس ابتدایی هرمزگان غیر حضوری شد  (۱ نظر)
اعلام وضعیت فعالیت مدارس در چهارمحال و بختیاری  (۱ نظر)
آغاز پیش ثبت نام اعتکاف دانش آموزی در استان کرمان  (۱ نظر)