• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۱۸۹۹۴۹
تاریخ انتشار: ۲۰ مرداد ۱۴۰۰ - ۲۰:۰۲
علمی و فرهنگی » بهداشت و سلامت

تفاوت برنج پلویی و چلویی

پلو و چلو دو شیوه کاملاً متفاوت از پخت برنج است که در این مطلب به بررسی و تفاوت برنج پلویی و چلویی می‌پردازیم.

تفاوت برنج پلویی و چلوییبه گزارش وب گردي خبرگزاري صدا وسيما؛ به نقل از اکالا، برنج قوت غالب بیشتر ایرانی‌هاست و حداقل در روز یک وعده برنج را استفاده می‌کنند. معمولاً برنج به دو صورت پلویی یا چلویی تهیه می‌شود. پلو و چلو در واقع دو شیوه کاملاً متفاوت از پخت برنج است. در ادامه به بررسی و تفاوت برنج پلویی و چلویی می‌پردازیم و همچنین درباره پختن آن‌ها تفاوت‌ها و نکاتی را بررسی خواهیم کرد.

پلو
برنجی که به صورت پلویی پخته می‌شود. موقع دم کردن آن مواد دیگری مانند گوجه فرنگی، لوبیا سبز، عدس، ماش، هویج، کشمش و… را به آن اضافه می‌کنند، تا طعم لذیذتری داشته باشد. برنج پلو رامانند چلو به همراه خورش یا انواع کباب سرو نمی‌کنند. شما می‌توانید پلو را در کنار خوراکی‌هایی همچون ماست، ترشی، سبزی و پیاز خام سرو کنید. اگر بخواهیم تعدادی از پلو‌های معروف ایرانی را نام ببریم باید به؛ لوبیا پلو، استانبولی پلو، باقالی پلو، کلم پلو، دمی گوجه، مرصع پلو و … اشاره کرد.

چلو
در شیوه پختن برنج به صورت چلویی، هیچ‌گونه ماده اضافی به برنج اضافه نمی‌کنند و برنج را صرفا به صورت ساده و سفید رنگ می‌پزند. البته در شیوه چلویی به دو صورت برنج را پخته می‌شود، یکی به صورت کته‌ای یا دمی و دیگری به صورت آبکش است.

شیوه پخت برنج پلویی
تفاوت برنج پلویی و چلویی
 
در روش پختن برنج پلویی ابتدا برنج را به خوبی پاک کنید و سپس آن را در قابلمه‌ای که می‌‍خواهید بپزید بریزید و به آن به مقدار یک انگشت بالاتر از سطح برنج آب اضافه کنید؛ و بگذارید حدود یک تا دو ساعت خیس بخورد. سپس قابلمه را بر روی اجاق گاز با حرارت ملایم بگذارید تا آب کم‌کم به جوش بیاید. هنگامی که آب به جوش آمد نوبت اضافه کردن نمک و روغن به قابلمه است.

بعد گذشت ۱۰ دقیقه برنج را امتحان کنید و ببینید که آیا اطراف دانه‌های آن کاملا نرم و مغز آن کمی سفت باشد. اگر به این صورت بود پس نوبت به آبکشی برنج می‌رسد.

برنج را در یک صافی بریزید. قابلمه را با آب خالی بشویید و بر روی اجاق گاز قرار دهید تا آب اضافی در آن تبخیر شود. سپس به قابلمه مقداری روغن مایع اضافه کنید و در صورت تمایل از ته‌دیگ نان یا ته دیگ سیب‌زمینی استفاده کنید (سیب‌زمینی را پس از پوست گرفتن و شستن به صورت حلقه‌حلقه قاچ کنید و در کف قابلمه قرار دهید).

مقداری از برنج را بر روی ته‌دیگ بریزید و سپس مقداری از موادی که می‌خواهید با آن پلو درست کنید (مانند لوبیا، عدس، ماش، باقالی و ... که قبلا پخته و آماده شده است) را به قابلمه اضافه کنید و دوباره یک لایه برنج بریزید و سپس یک لایه دیگر از مواد، این کار را تا تمام شدن برنج و مواد انجام دهید و به این نکته دقت کنید که لایه آخر را برنج بریزید. در قابلمه را به همراه دم‌کنی قرار دهید و اجازه دهید برنج با شعله ملایم پخته شود.

شیوه پخت برنج به صورت چلویی
روش اول
برنج را پس از پاک کردن در یک کاسه بریزید و چند پیمانه آب به آن اضافه کنید تا آب به سطح یک بند انگشت بالاتر از برنج قرار بگیرد. سپس به ازای هر پیمانه برنج یک قاشق غذاخوری نمک به آن اضافه کنید و بگذارید برنج به مدت ۳ تا ۴ ساعت در این حالت بماند تا کاملا خیس بخورد.

سپس برنج را چندین بار با آب ولرم بشویید تا نمک اضافی از آن خارج شود. دقت کنید که نباید برنج را در این مرحله چنگ بزنید، چون باعث خرد و شکسته شدن برنج می‌شود که هنگام پختن دیگر ظاهر مناسبی ندارد.

در مرحله بعد یک قابلمه را تهیه کنید و به آن چند پیمانه آب و مقداری نمک و روغن اضافه کنید و بر روی اجاق گاز با حرارت ملایم قرار دهید و بگذارید تا آب به جوش بیاید. سپس برنج را به قابلمه اضافه کنید و حدود ۱۰ دقیقه صبر کنید تا برنج پخته شود.

بعد از گذشت این زمان مقداری از برنج را امتحان کنید و ببینید که آیا اطراف دانه برنج نرم شده و مغز آن هنوز کمی سفت است. در این صورت برنج را آبکش کنید و در یک صافی بریزید. سپس آن را زیر شیر آب بگیرید و بشویید. همچنین قابلمه را بشویید و بر روی شعله اجاق گاز قرار دهید تا آب درون آن خشک شود.

سپس به قابلمه مقداری روغن اضافه کنید و در صورت تمایل در کف قابلمه از ته‌دیگ نان یا سیب‌زمینی استفاده کنید؛ و بر روی ته‌دیگ برنج را بریزید تا یک شکل مخلوطی مانند درست کنید. در صورت تمایل می‌توانید بر روی برنج مقداری کره یا روغن کرمانشاهی قرار دهید تا برنج شما مقداری چرب و لذیذ شود و هم عطر خوبی به خود بگیرد. سپس در قابلمه را بگذارید و در ابتدا کمی حرارت را افزایش دهید تا بخار در قابلمه بپیچد، سپس زیر اجاق گاز را کم کنید و بگذارید برنج به آرامی پخته شود.

روش دوم
در روش دیگر پخت برنج چلویی آن را به صورت دمی یا کته‌ای درست می‌کنند. به این صورت که برنج را در قابلمه بریزید و چند پیمانه آب تا جایی که یک بند انگشت بالاتر از سطح برنج باشد به آن اضافه کنید و بگذارید کمی برنج در این حالت خیس بخورد. سپس برنج را بر روی اجاق گاز با حرارت ملایم قرار دهید و بگذارید تا آب برنج کم‌کم به جوش بیاید. بعد از جوش آمدن آب به آن مقداری نمک و روغن اضافه کنید و صبر کنید تا آب قابلمه کاملا تبخیر شود. سپس در قابلمه را بگذارید و میزان حرارت اجاق گاز را کم کنید و به مدت حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه صبر کنید تا برنج پخته شود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
پل کوی فرهنگ زنجان؛ حادثه‌خیز با ۹ کشته
بررسی تحولات بازار ارز در برنامه گفتگوی ویژه خبری
ورود ۳۳ میلیون مترمکعب آب به سد‌های آذربایجان‌غربی
بررسی طرح‌های آبزی‌پروری و توسعه شیلات در حاشیه رودخانه سد ارس
جشنواره طلوع گامی برای تقویت حضور اجتماعی هنرمندان دارای معلولیت
بارش برف و پدیده مه‌گرفتگی در محور‌های آذربایجان غربی
ارومیه با افزایش ۳ منطقه و ۱۴ ناحیه رسماً به جمع کلان‌شهر‌های کشور می‌پیوندد
آمادگی برای بارش برف؛ استقرار ماشین‌آلات در نقاط حساس شهر
برگزاری آیین آغاز عملیات اجرایی پروژه‌های سرمایه‌گذاری جایگاه‌های کوچک‌مقیاس در ارومیه
انتخابات، نماد مردم‌سالاری و وحدت ملی است
آغاز عملیات گمانه‌زنی در محوطه تاریخی گوی تپه ارومیه
تقدیر رییس کل دادگستری آذربایجان‌غربی از عملکرد مدیرکل راه و شهرسازی استان 
۲۲۵ پرونده در کارگروه زیربنایی آذربایجان غربی، گامی موثر در مسیر توسعه پایدار
تردد در محور پیرانشهر- نقده فقط با زنجیر چرخ امکان پذیر است
استان زنجان در جمع پنج استان برتر فرآوری محصولات کشاورزی
آغاز عملیات اجرایی راه دسترسی به دو روستای چگنی لرستان
۱۳۵ مسجد در استان زنجان ، آماده برگزاری اعتکاف
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، ۷ دی ۱۴۰۴
تخصیص ۱۰۰ میلیارد ریال برای بازسازی سقف بازار سرپوشیده سراب
اوقات شرعی اهواز، ۷ دی ماه ۱۴۰۴
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
وعده وزیر اقتصاد برای ایجاد آرامش اقتصادی و معیشتی مردم
مشاهده گوی آتشین در آسمان ژاپن!
شفاف‌سازی در توزیع نهاده ها، اولویت جهاد کشاورزی
همه باید از ایران دفاع کنیم
انتظار برای پرتاب تاریخی سه ماهواره ایرانی
پیش‌بینی بارش برف و باران در بیشتر مناطق کشور
تشکیل پرونده قضایی برای ۳ مدیر خراسان جنوبی
ترنم باران در مناطق مختلف فارس
چتر باران ، فردا در فارس گسترده تر می شود
پزشکیان: برای تأمین معیشت مردم برنامه ۲۰ بندی داریم
تولید بیش از ۹۵ درصد نیاز دارویی کشور در داخل
 ۳ ابزار جدید طلایی بانک مرکزی از هفته جاری عملیاتی می‌شود
بارش نخستین برف زمستانی در شهرستان سپیدان
از تهران تا بلگراد؛ ایران در جمع ۱۳۰ کشور حاضر در اکسپو ۲۰۲۷
فردا ۳ ماهواره ایرانی به فضا پرتاب می‌شود
فارس از فردا برفی و بارانی می‌شود  (۵ نظر)
وعده وزیر اقتصاد برای ایجاد آرامش اقتصادی و معیشتی مردم  (۴ نظر)
تشکیل پرونده قضایی برای ۳ مدیر خراسان جنوبی  (۲ نظر)
انفجار تروریستی در مسجدی واقع در حمص سوریه  (۲ نظر)
رزمایش تخصصی امداد و نجات پدافند هوایی ارتش برگزار شد  (۱ نظر)
آغاز پویش ملی چله دعای عهد از امروز جمعه ۵ دی‌ماه  (۱ نظر)
هشدار هواشناسی سطح زرد شماره ۳۹ برای استان کرمان  (۱ نظر)
پرونده قضائی برای کشتی متخلف خارجی حامل سوخت قاچاق  (۱ نظر)
کارگروه اضطرار آلودگی هوای تهران تشکیل می‌شود  (۱ نظر)
️شیرین یزدان‌بخش درگذشت  (۱ نظر)
بارش نخستین برف زمستانی در شهرستان سپیدان  (۱ نظر)
سه ماهواره ایرانی آماده پرتاب به فضاست  (۱ نظر)
قیمت عرضه محصولات لبنی لحظه‌ای رصد می‌شود  (۱ نظر)
نیاز مهم امروز جهان: نظام عادلانه ملّی و بین‌المللی اسلامی  (۱ نظر)
فراخوان پویش مدار اقتدار در چهارمحال و بختیاری  (۱ نظر)