• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۱۹۵۶۷۱
تاریخ انتشار: ۲۶ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۷:۰۸
علمی و فرهنگی » بهداشت و سلامت

چند نکته درباره بیماری اسکلروز چندگانه «ام اس»

براساس گفته‌های متخصصان افرادی که سابقه بیماری فلج چندگانه (مولتیپل اسکلروز/MS) را دارند بیشتر در معرض مبتلا به کرونا هستند.

به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما،  بیماری «اسکلروز چندگانه» که با نام اختصاری «ام اس» شناخته می‌شود، یک بیماری «خود ایمنی» مادام‌العمر است که بر مغز و ستون فقرات تاثیر می‌گذارد. این بیماری بسته به میزان وخامت، می‌تواند ناتوان‌کننده باشد و مشکلاتی در بینایی، حفظ تعادل و حرکت فرد ایجاد کند.

گرچه اسکلروز چندگانه در برخی موارد علائم ظاهری مشخص ندارد، اما مکانیزم اصلی این بیماری، آسیب زدن توسط سیستم ایمنی بدن یا اختلال در سلول‌های تولیدکننده غلاف میلین است.

به گفته دانشمندان این نوع از بیماری خودایمنی هنگامی رخ می‌دهد که دستگاه ایمنی بدن به اشتباه حمله به خود بدن را آغاز می‌کند و باعث می‌شود اختلالاتی در دستگاه عصبی ایجاد شود و جلوی ارسال پیام‌های آن به سایر اعضای بدن گرفته می‌شود.

براساس گفته‌های جامعه مبتلایان ام‌اس، این موضوع می‌تواند منجر به آسیب جدی به دستگاه عصبی شود که طی زمان، ممکن است به معلولیتی جدی بینجامد.

از دلایل ارائه شده در مورد این مکانیزم‌ها می‌توان به عوامل ژنتیکی (وراثت)، عوامل محیطی (عفونت)، نژاد و عوامل جغرافیایی و سایر بیماری‌ها اشاره کرد.

ماکوتو اینوئه، استاد علوم زیستی تطبیقی در ایلینوی، معتقد است افرادی که در دوران کودکی استرس بیشتری را متحمل می‌شوند، بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به بیماری‌های خودایمنی هم‌چون مالتیپل اسکلروزیس یا MS قرار دارند.

چند نکته درباره بیماری اسکلروز چندگانه «ام اس»
علائم، تشخیص و درمان بیماری ام اس

علائم ام‌اس در هر فرد متفاوت است و به طور کلی این علائم بستگی به آن دارد که کدام بخش از دستگاه عصبی فرد، تحت تاثیر قرار گرفته باشد.

براساس فهرستی که سرویس سلامت همگانی انگلیس از علائم رایج ایمن بیماری جمع آوری کرده است، علائم رایج آن شامل خستگی، مشکلات بینایی، بی‌حسی، مشکلات حرکتی، درد، افسردگی، مشکلات مثانه یا روده، اختلال عملکرد جنسی، تغییرات احساسی، دشواری در صحبت کردن، گرفتگی عضلانی و دشواری در یادگیری است.  

البته ممکن است این علائم مشابه چندین بیماری دیگر باشد که تشخیص آن را سخت‌تر می‌کند.

درمورد آزمایش و تشخیص پزشکان نیز باید یادآور شد که هیچ آزمایش واحدی برای تشخیص بیماری ام اس، وجود ندارد. به طور معمول پس از وقوع دو بار حمله با علائم ام‌اس در فرد مبتلا، مانند زمین خوردن بدون دلیل یا از دست دادن ناگهانی قوه بینایی، پزشکان می‌توانند بیماری فرد را تایید کنند.

همچنین پزشکان آزمایشات عصبی را هم برای وضعیت فرد و واکنش عصبی بیمار انجام می‌دهند. البته تصویربرداری تشدید مغناطیسی (ام‌آرآی) هم روشی دیگر برای بررسی ضایعات وارده احتمالی پیرامون مغز و ستون فقرات است.

برای این بیماری درمان قطعی وجود ندارد، اما نظام سلامت همگانی معتقد است که با پشتیبانی و مراقبت مناسب، بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری می‌توانند زندگی طولانی و سالمی داشته باشند

بااین حال برای درمان برخی علایم مانند تار شدن بینایی، قرص استروئید توسط پزشک تجویز می‌شود. علایم جسمی مانند گرفتگی عضلانی هم به فیزیوتراپی متناوب احتیاج دارند.

چند نکته درباره بیماری اسکلروز چندگانه «ام اس»
ام اس و کرونا

براساس گفته‌های متخصصان افرادی که سابقه بیماری فلج چندگانه (مولتیپل اسکلروز/MS) را دارند بیشتر در معرض مبتلا به کرونا هستند.  

در گزارشی که پایگاه خبری ساینس‌دیلی منتشر کرده است، عفونت کووید- ۱۹ در افرادی که به دلیل ابتلا به بیماری‌ها تحت درمان‌های سرکوب‌کننده ایمنی هستند، شدیدتر است.  

این پایگاه خبری نوشته است: «بیماری ام اس، عامل خطر کووید ۱۹ نیست و حتی این بیماری تاثیری بر میزان مرگ و میر ناشی از کووید ۱۹ ندارد، ولی محققان احتمال می‌دهند میزان عفونت در این بیماران شدیدتر باشد.»

همچنین نتایج یک مطالعه نشان می‌دهد که راه یافتن ویروس کرونا به مغز، باعث ابتلا به نوع شدید این بیماری می‌شود.

پژوهشگران می‌گویند: «زمانی که ویروس کرونا مغز را آلوده می‌کند می‌تواند بر تمام قسمت‌های بدن مانند ریه‌ها، قلب و دیگر اعضای بدن تاثیر بگذارد، زیرا مغز یک عضو حساس است و فرآیند‌های دیگر اعضای بدن را کنترل می‌کند. ممکن است بهبود یافتگان بیماری کرونا که عفونت به مغز آن‌ها راه پیدا کرده است در معرض بیماری‌های جدی دیگر مانند پارکینسون، زوال عقلی، بیماری‌های خودایمنی و اسکلروز چندگانه قرار بگیرند.»

 از همین رو متخصصان بیماری ام اس هشدار داده اند که ممکن است برخی درمان‌های این بیماری از جمله درمان با آنتی بادی‌های ضد CD ۲۰ محافظت واکسن‌های کووید-۱۹ را از بین ببرد و خطر ابتلا به نوع شدید این بیماری را افزایش دهد.

ژان پلتیه، متخصص مغز و اعصاب از بنیاد فرانسوی کمک به تحقیق درباره اسکلروز چندگانه در این باره گفته است: «بیمارانی که تحت درمان آنتی CD ۲۰ قرار دارند، هم در معرض ابتلا به نوع حاد کووید-۱۹ قرار دارند و هم اینکه ممکن است پاسخ ایمنی مناسب به واکسیناسیون نشان ندهند.»

البته او گفته که حدود بیست درصد بیماران مبتلا به ام اس یا از همان ابتدای بیماری یا به این دلیل که درمان‌های دیگر روی آن‌ها جواب نداده است، با آنتی بادی‌های ضد CD ۲۰ یعنی دو داروی ریتوکسی‌مَب (Rituximab‎) و اوکرلیزومب (Ocrelizumab‎) تحت درمان قرار دارند.

این متخصص مغز و اعصاب فرانسوی می‌گوید که این دارو‌ها که به شکل تزریق هر شش ماه یکبار تجویز می‌شوند، در درمان اساسی ام اس بسیار موثر هستند، اما در برابر بیماری کووید-۱۹ شرایط بسیار دشوار است.

به گفته این متخصص، طی چند ماه اخیر چندین مطالعه در فرانسه، ایتالیا و آمریکا خطر ابتلا به نوع حاد کووید-۱۹ را در مورد این بیماران نشان داده است. از سوی دیگر، مطالعات جدیدتر نگرانی‌هایی در مورد تاثیر این دارو‌ها بر واکسن‌های کووید-۱۹ ایجاد کرده است.

پروفسور پلتیه می‌گوید این دارو‌ها روی لنفوسیت‌های بی -سلول‌هایی که آنتی بادی تولید می‌کنند- عمل می‌کنند. در مقابل، در مورد درمان‌های دیگر ام اس از قبیل اینترفرون ها، نشانه‌های مشابهی دیده نمی‌شود و حتی می‌توانند اثری نسبتا محافظتی در برابر کووید-۱۹ داشته باشند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
فرهنگ سازی مالیات آبادانی به دنبال دارد 
صیانت از وفاق ملی وظیفه همه مسئولان است
احداث ۶۰ کیلومتر راه روستایی در سراب
تشریح اقدامات وزارت آموزش و پرورش در دفاع مقدس ۱۲ روزه
بررسی مشکلات ۱۵ واحد تولیدی و صنعتی استان تهران
دستگیری ۲ نفر در پرونده شهادت محیط‌بان؛ ادامه پیگیری‌ها برای دستگیری ضارب سوم
مقابله منسجم با قاچاق حیات‌وحش در دستور کار سازمان حفاظت محیط زیست
آتش‌سوزی ۲۰ هکتار از پارک ملی تندوره درگز
بازدید فعالان رسانه‌ای بین المللی از نمایشگاه هسته‌ای
سفره‌های زیرزمینی مفیدترند یا سدها؟
پاکدامن، نامزد عضویت در کمیته ورزشکاران فدراسیون جهانی شمشیربازی
تصویب بسته تامین منابع مالی برای بازسازی واحد‌های تولیدی؛ به‌زودی
جلسات صحن و کمیسیون‌های مجلس ۱۴۰۴/۰۴/۲۹
خودروسازان بدهکار؛ داد قطعه‌سازان را درآوردند!
ثبت جهانی دره خرم‌آباد گامی برای توسعه گردشگری در لرستان
ورود بلاکچین به تأمین مالی تولید
تقویم روز و اوقات شرعی دوشنبه ۳۰ تیر
ثبت ارزش ۹.۴ هزار میلیارد ریالی در فروش روزانه بورس انرژی
رئیس فدراسیون تکواندو سفیر ملی صبر شد
غزه تنهاتر و مظلوم‌تر از همیشه
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
زمین لرزه ۵/۱ ریشتری در فاضل آباد
تشکیل یگان‌های جدید «تکاوران تفنگدار دریایی» در کشور
از دل تهدید تا اوج اقتدار؛ ۱۲ روزی که ایران را دوباره ساخت
زلزله بیش از ۵ ریشتری در فاضل آباد گلستان
وزیر ورزش نایب قهرمانی تیم والیبال نوجوانان ایران را تبریک گفت
شورای نگهبان؛ نهادی حاکمیتی با پشتوانه مردمی و نظارت مستمر قانونی
احسان حاج‌صفی به سپاهان بازگشت
عرضه امتیاز صادراتی؛ ابزار جدید تسهیل تجارت خارجی
جعفری: دختران ایران فراتر از انتظار ظاهر شدند
رزمایش مشترک دریایی ایران و روسیه فردا برگزار می‌شود
نتایج روز چهارم هفته سوم و برنامه آخرین روز مرحله مقدماتی
توصیه‌های ستاد مرکزی اربعین به زائران کربلای معلی
مردم ایران باطل السحر نقشه‌های دشمنان ایرانند
انفجار یک ساختمان در خیابان باهنر رشت
موافقت با تشکیل کمیسیون مشترک سازمان ملی مهاجرت براساس اصل ۸۵ قانون اساسی