• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۲۳۳۴۴۱
تاریخ انتشار: ۰۷ مهر ۱۴۰۰ - ۰۳:۰۳
علمی و فرهنگی » علم و فناوری
وب گردی

فضانوردان چطور در فضا لباس می‌شویند؟

در ایستگاه بین‌المللی فضایی ماشین لباسشویی وجود ندارد، چرا که آب زیادی مصرف می‌کند و آب در فضا بسیار کمیاب است.

به گزارش وب گردي خبرگزاري صدا وسيما؛ بسیاری از ما روی زمین می‌توانیم لباس‌های کثیف و بوگرفته خود را هر وقت که بخواهیم در ماشین لباسشویی بیندازیم تا برای پوشیدن دوباره خوب و تمیز شوند. با این حال، در حال حاضر راهی برای فضانوردان وجود ندارد که همین کار را در ایستگاه فضایی انجام دهند.
فضانوردان چطور در فضا لباس می‌شویند؟
در ایستگاه بین‌المللی فضایی ماشین لباسشویی وجود ندارد، چرا که آب زیادی مصرف می‌کند و آب در فضا بسیار کمیاب است. فضانوردان عمدتا آب را برای نوشیدن و شستشوی بدنشان استفاده می‌کنند که در واقع بخش زیادی از همان آب هم بازیافتی است.

انتقال آب از زمین به ایستگاه فضایی بسیار پرهزینه است و همچنین آب ماده‌ای سنگین است که انتقال آن به فضا انرژی زیادی لازم دارد. معنایش آن است که یک موشک تنها ظرفیت انتقال مقدار مشخصی آب به ایستگاه بین‌المللی فضایی را دارد.
بیشتر آب موجود در ایستگاه فضایی از عرق و نفس فضانوردان می‌آید که به صورت چگالش از روی دیواره‌های ایستگاه جمع‌آوری می‌شود. همچنین ادرار و آبی که فضانوردان با آن دوش می‌گیرند نیز بازیافت می‌شود. این آب بازیافتی از چندین فرایند مختلف عبور می‌کند تا تمیز و قابل استفاده دوباره شود.
هر کدام از فضانوردان تعداد محدودی لباس دارند، چرا که فرستادن لباس تمیز از زمین هزینه زیادی دارد. این لباس‌ها دوباره و دوباره پوشیده می‌شوند تا جایی که آنقدر کثیف شوند و بو بگیرند که دیگر قابل پوشیدن نباشند. بعضی از لباس‌ها روزها، هفته‌ها و حتی ماه‌ها به تن فضانوردان باقی می‌مانند.

بر خلاف زمین، لباس‌های فضانوردان کثیفی بیرون از خانه را به خود نمی‌گیرند و بنابراین دیرتر کثیف می‌شوند. همچنین دمای داخل ایستگاه فضایی به دقت کنترل می‌شود که به معنای آن است که فضانوردان زیاد عرق نمی‌کنند.

همینطور نبودن جاذبه در فضا بدان معناست که همه چیز تقریبا بدون وزن است، بنابراین فضانوردان انرژی زیادی برای حرکت یا انجام کار‌های روزانه، در مقایسه با ما بر روی زمین، صرف نمی‌کنند.

با این حال، آن‌ها زمان زیادی را صرف نرمش روزانه می‌کنند تا بدن خود را روی فرم نگه دارند و تحت تاثیر شرایط زندگی در فضا قرار نگیرند. این فعالیت‌ها می‌تواند لباس‌های آن‌ها را زبر و عرقناک کند.

بالاخره زمانی فرا می‌رسد که فضانوردان باید برخی لباس‌های کثیف خود را کنار بگذارند. بعضی از این لباس‌ها در فضاپیما‌های باری قرار می‌گیرند که در جو زمین سوزانده می‌شوند. در حالی که تکه‌های گرانقیمتی مانند لباس‌های فضایی برای شستشو و تعمیر به زمین بازگردانده می‌شوند.

ناسا اکنون به دنبال راهی برای شستن لباس‌های فضانوردان است تا مجبور نباشند آن‌ها را دور بیندازند.

آژانس فضایی می‌گوید که با همکاری برند مواد شوینده لباسشویی "تاید" به دنبال بررسی راه‌هایی برای تمیز کردن لباس‌های فضانوردان در همان محیط ایستگاه فضایی با منابع محدود است.

کمپانی تاید یک "شوینده کاملا تجزیه‌پذیر مخصوص استفاده در فضا" طراحی کرده است که می‌گوید تمیزی را افزایش می‌دهد و مشکلات لکه‌گیری لباس‌های فضانوردان را حل می‌کند.

این شوینده جدید در محموله فضاپیمای باری که در سال ۲۰۲۲ به ایستگاه بین‌المللی فضایی پرتاب می‌شود قرار خواهد گرفت تا تیم فضانوردان در ایستگاه فضایی آن را امتحان کنند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
درخشش دانشجویان قمی در رقابت‌های کشتی کشور
رونمایی از کتاب ردپای پروانه بر آب در فسا
کشف ۴ تن مواد مخدر در آذربایجان شرقی
جانبخشی بیمار مرگ مغزی به ۳ فرد نیازمند عضو
آداب و رسوم مردم مازندران در ماه رمضان
ورود سامانه بومی نویگیشن جراحی به اتاق‌های عمل کشور
خواجه نصیرالدین طوسی؛ حکیمی به اثرگذاری هزار سال
کسب رتبه اول وزارت عتف در ارتباط با جامعه صنعت
صدور ۳۹۵ گواهی تمکن مالی الکترونیک در بهمن ۱۴۰۴
۳۳ درصد پرونده‌های وارده به دادگاه عالی انتظامی قضات برای وکلا است
تبلیغات روانی دشمن روحیه ما را تضعیف نخواهد کرد
ابلاغ ۳۲۳ مصوبه برای رفع مشکلات بنگاه‌های اقتصادی استان بوشهر
خشونت در فضای دانشگاه خط قرمز ماست
خواجه نصیر، معلم ثالث و فیلسوفی که ادیب هم بود
مسلمانان منطقه باید با ایران در مقابله با دشمنان اسلام هم‌گرا شوند
«نقشه خانوادگی» و «ساعت پویا» آماده پخش از شبکه‌های نمایش و نهال
رعایت قوانین و مقررات انتخاباتی الزامی است
«هوشکده» با راز روشنایی زمین
مهمترین خبر‌های ۵ اسفند قم در ۱۲۰ ثانیه
حمایت بنیاد علم ایران از تدریس علوم و فناوری‌های کوانتومی در دانشگاه‌ها
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
سقوط یک فروند بالگرد در درچه اصفهان
بزرگترین پل فلزی زیرقوسی در شمال کشور به ایستگاه پایانی رسید
هواشناسی اردبیل در مورد سامانه بارشی زودگذر هشدار داد
رقابت قرآنی دانش آموزی در شهرستان جویم
کشف ۲ هزار لیتر گازوئیل قاچاق در بیضا استان فارس
واگذاری قطعات زمین در کرمان
افزایش ۲۸ درصدی تعداد داوطلبان انتخابات شورا‌ها
پزشکیان: مذاکرات اخیر شامل پیشنهاد عملی و امیدوارکننده‌ بود
باید به طور کامل در کنار حوزه کارگری ایستاد
محسنی اژه‌ای: کاری کنیم که مفسد از تکرار فساد پشیمان شود
تصویب پیش‌نویس آیین‌نامه حذف چهار صفر از پول ملی
واکنش ایرانیان به درخواست دشمن
عکس‌های منتخب خبری جهان/ ۵ اسفند ۱۴۰۴
تقویم و اوقات شرعی زنجان ۴ اسفند ماه ۱۴۰۴
بقائی: ادعای توافق موقت ایران و آمریکا؛ بی مبناست
ایران موشکی دارد که می‌تواند ناو آمریکا را غرق کند  (۸ نظر)
ویتکاف: ترامپ از تسلیم نشدن ایرانی‌ها متعجب است  (۶ نظر)
سردار اسدی: حضور ناوهواپیمابر در منطقه تبلیغاتی است  (۲ نظر)
عراقچی: احتمالا پنجشنبه با ویتکاف در ژنو دیدار می‌کنم  (۱ نظر)
پاکستان رژیم صهیونیستی را به رسمیت نمی‌شناسد  (۱ نظر)
پایان پرونده‌های تکراری فروش ملک در قم  (۱ نظر)
کشف ۱۶۵ قبضه سلاح جنگی در مرز‌ها  (۱ نظر)
استقبال از ناوگروه نیروی دریایی سپاه  (۱ نظر)
محسنی اژه‌ای: کاری کنیم که مفسد از تکرار فساد پشیمان شود  (۱ نظر)
آماده‌باش نیرو‌های عملیاتی در پی هشدار هواشناسی درباره بارش‌ها  (۱ نظر)
سرریز شدن آب سد گاران  (۱ نظر)
تسلیم نشدن ایرانی‌ها  (۱ نظر)
الزام نانوایی‌های سنگکی و بربری زنجان به پخت نان تا یک ساعت پس از افطار در روزهای تعطیل  (۱ نظر)
اصلاح قوانین برخورد با حمل سلاح سرد  (۱ نظر)
کشف ۱۵ کیلوگرم شمش طلا در نقطه صفر مرزی پاوه  (۱ نظر)