• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۲۹۱۹۱۱
تاریخ انتشار: ۱۴ آذر ۱۴۰۰ - ۰۸:۰۰
بین الملل » سیاسی
در چنین روزی بر دنیا چه گذشت

تقویم تاریخ؛ از درگذشت ماندلا تا روز جهانی خیرین

امروز، یکشنبه چهاردهم آذر سال ۱۴۰۰هجری شمسی، برابر با بیست و نهم ربیع الثانی سال ۱۴۴۳ هجری قمری و مطابق با پنجم دسامبر سال ۲۰۲۱ میلادی است.

تقویم تاریخ؛به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، مهم‌ترین رویداد‌های تاریخی جهان در چنین روزی (چهاردهم آذر) به شرح زیر است:

قتل قائم مقام فراهانی
۱۸۶ سال پیش در چنین روزی، چهاردهم آذر سال ۱۲۱۴ هجری شمسی میرزا «ابوالقاسم قائم مقام فراهانی»، از نویسندگان و رجال سیاسی ایران در دوره قاجاریه، به قتل رسید.
وی به قائم مقامی ولیعهد قاجار منصوب شد و پس از آن، صدر اعظمی محمد شاه را برعهده گرفت و خدمات شایسته‌ای برای اصلاح امور ایران انجام داد، اما بدخواهان داخلی و استعمارگران خارجی که ادامه خدمات قائم مقام را مغایر منافع نامشروع خود می‌دیدند، مقدمات قتل وی را فراهم کردند. قائم مقام فراهانی در بسیاری از فنون، مخصوصاً علوم و فنون ادبی و ساده نویسی، مهارت بسیار داشت و سبکی جدید در نثر فارسی به وجود آورد. از آثار مشهور این سیاستمدار و نویسنده ایرانی می‌توان به کتاب‌های «مُنشآت»، «جلایر نامه» و «دیوان اشعار» او اشاره کرد.
تقویم تاریخ؛
درگذشت معتمدنژاد، پدر علم ارتباطات ایران
۸ سال پیش در چنین روزی، ۱۴ آذر ماه ۱۳۹۲ شمسی پروفسور کاظم معتمدنژاد، پدر علم ارتباطات ایران درگذشت. ایشان در اردیبهشت ۱۳۱۳ هجری شمسی در روستای مود (Mud) از توابع شهرستان بیرجند (شرق ایران) متولد شد. تحصیلات ابتدایی و قسمتی از تحصیلات متوسطه خود را در زادگاهش و قسمت دیگر را در بیرجند و سال ششم ادبی را در دبیرستان مروی تهران گذراند. در سال ۱۳۳۶ به اخذ درجه لیسانس و در سال ۱۳۳۹ به اخذ درجه دکتری در رشته حقوق قضائی از دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران نائل شد. دکتر معتمدنژاد همچنین دارای مدرک دکترای دولتی علوم سیاسی از دانشکده حقوق و علوم اقتصادی دانشگاه پاریس، دکتری تخصصی روزنامه‌نگاری از انستیتوی مطبوعات و علوم خبری در دانشگاه پاریس و دیپلم عالی تدریس روزنامه‌نگاری از مرکز بین‌المللی تعلیمات عالی روزنامه‌نگاری دانشگاه استراسبورگ بود و سرانجام پس از عمری مجاهدت و کوشش علمی در ۱۴ آذر ماه ۱۳۹۲ شمسی در تهران درگذشت.
پروفسور معتمدنژاد به دلیل نقشی که در تدریس آکادمیک علوم ارتباطات و روزنامه نگاری در ایران داشت به «پدر علم ارتباطات ایران» شهرت یافته بود.
تقویم تاریخ؛
تولد ذهبی، مورخ مشهور مسلمان
۷۷۰ سال پیش، در ماه ربیع الثانی سال ۶۷۳ هجری قمری «محمد بن احمد ذهبی» ملقب به شمس الدین، محدث و مورخ مشهور متولد شد. او به گردآوری احادیث علاقه زیاد داشت و برای تکمیل این علم، سفر‌های بسیار کرد و در این سفر‌ها از بسیاری از بزرگان و علما، حدیث شنید. ذهبی وقایع تاریخ اسلام و مشاهیر این دوران را از زمان ظهور آئین اسلام تا سال ۷۰۴ هجری قمری دنبال کرد و اخبار و وقایع محدثین آن دوره را نیز به رشته تحریر درآورد. وی این مجموعه را تحت عنوان «تاریخ اسلام» به صورت کتابی تنظیم کرده است. آثار ذهبی بسیار مورد استفاده اهل علم قرار گرفت و در اکثر مواقع دانش پژوهان برای شنیدن احادیث، به محضرش می‌شتافتند. از میان آثار او می‌توان به کتب «الکاشف»، «طبقات القُراء»، «المعجم الصغیر» و «المعجم الکبیر» اشاره کرد. ذهبی درسال ۷۴۸ هجری قمری در دمشق ـ پایتخت سوریه ـ درگذشت.
تقویم تاریخ؛
پیوستن ایران به صلیب سرخ
۱۴۷ سال پیش در چنین روزی پنجم دسامبر سال ۱۸۷۴ میلادی ایران به تشکیلات بین ‏المللی صلیب سرخ پیوست. نخستین کوشش ایرانیان برای پیوستن به کنوانسیون‌های بین‌المللی در مورد تشکیلات بین‌المللی صلیب سرخ به دوران پادشاهی ناصر‌الدین شاه قاجار باز می‌گردد. ایران در زمان حکومت او و در دسامبر سال ۱۸۷۴ کنوانسیون مصوب ۱۸۶۴ ژنو را پذیرفت. اما عملاْ برای ده‌ها سال پس از این تاریخ هیچگونه اقدامی برای تأسیس موسسه، یا سازمانی که عامل اجرایی این کنوانسیون در ایران باشد صورت نگرفت. در طی این سال ها، جدی‌ترین کوشش ایران در این زمینه، اعزام نماینده‌ای به سومین کنفرانس بین المللی صلیب سرخ در ژنو بود. در این کنفرانس، عبدالصمد ممتازالسلطنه سیاستمدار و وزیر مختار وقت ایران در پاریس، نقش بسیار مهمی در تبیین نگرش جوامع اسلامی به نشان بین‌المللی صلیب سرخ داشت.
تقویم تاریخ؛
روز جهانی خیرین و داوطلبان در زمینه‌های پیشرفت و توسعه
پنجم دسامبر روز بین‏ المللی خیریّن و داوطلبان در زمینه‏‌های پیشرفت اقتصادی و اجتماعی است. نیکی به دیگران و گره گشایی از نیازمندان، امری فرا ملی است. در فراسوی مرزها، این عمل نیکو، جایگاه والای خود را دارد. در آیین اسلام که در آن مسلمانان، برابر و برادر خوانده شده اند، این امر از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. نیکوکاران مسلمان، رهروان صادق امامان معصوم علیهم السلام هستند؛ آنان که خلق و خوی حسنه شان و سیره و سیر و سلوکشان سرشار از خوبی‌ها و گره گشایی هاست. روز بین المللی خیرین، فرصتی است برای انتشار رایحه مهر در سراسر گیتی.
تقویم تاریخ؛
روز ملی تایلند
پنجم دسامبر روز ملی تایلند است. تایلند سرزمینی است در جنوب شرق آسیا که نام آن از قوم مهاجری به نام "تای" گرفته شده و با پسوند مکانیِ "لند"، به معنای "سرزمین تای" می ‏باشد. تایلند ۵۱۳/۱۱۵ کیلومتر مربع مساحت و بیش از ۶۱ میلیون نفر جمعیت دارد. اکثریت مردم این کشور، ملیّت تایلندی داشته و پیرو مذهب بودا هستند. پایتخت تایلند بانکوک نام دارد و واحد پول آن بات است. نونتابوری، چیانگ مای و هات یای از شهر‌های مهم این کشور آسیایى هستند. زبان رسمی سکنه تایلند تایى (تایلندی) است. تایلند که نام قدیمی آن "سیام" بوده تا اوایل قرن ۱۴ کشور واحدی نبود، تا این که در سال ۱۳۵۰ م تحت لوای یک پادشاهی واحد درآمد. این منطقه در اواخر قرن هجدهم، به وسیله نیرو‌های برمه (میانمار) اشغال گردید، اما در سال ۱۸۷۲ سلسله پادشاهی چاکری در آن ایجاد شد؛ که همچنان در این کشور ادامه دارد. نظام حکومتی تایلند از سال ۱۹۳۲، از یک سلطنت استبدادی به سلطنتی مشروطه تبدیل گردید.
تقویم تاریخ؛
درگذشت نلسون ماندلا، رهبر مبارزه با آپارتاید
۸ سال پیش در چنین روزی، پنجم دسامبر سال ۲۰۱۳ میلادی «نلسون ماندلا» (Nelson Mandela) رئیس جمهور پیشین آفریقای جنوبی و قهرمان مبارزه با تبعیض نژادی، در سن ۹۵ سالگی درگذشت. وی در سال ۱۹۱۸ متولد شد و بیش از نیمی از عمر خود را صرف مبارزه با آپارتاید کرد. رهبر فقید آفریقای جنوبی حدود ۲۷ سال در زندان سفید پوستان نژادپرست آفریقای جنوبی بود تا آنکه در اوایل دهه ۱۹۹۰، تبعیض نژادی در آفریقای جنوبی لغو و ماندلا آزاد شد. مردم آفریقای جنوبی در سال ۱۹۹۴ با اکثریت آراء ماندلا را به عنوان اولین رئیس جمهور سیاه پوست آفریقای جنوبی انتخاب کردند. ماندلا با مقامات رژیم آپارتاید و حتی زندانبانانش در نهایت رافت و مهربانی برخورد کرد. این منش اخلاقی ماندلا نام او را بیشتر در دنیا ماندگار کرد و باعث شد در سال ۱۹۹۳ جایزه صلح نوبل به نلسون ماندلا اهداء شود. ماندلا کتاب‌ها و مقالات متعددی نگاشت که کتاب خاطرات وی به نام «راه دشوار آزادی» معروف است.

تقویم تاریخ؛

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
آغاز هفته بسیج از فردا
سفر وزیر میراث فرهنگی به زنجان با هدف پیگیری طرح‌ها
اجرای بیش از ۱۰۰ برنامه به مناسبت هفته بسیج در خواف
کنگره ۱۲ هزار شهید استان باید بازتاب دهنده عمق مجاهدت‌ها باشد
کتاب با تعمیق آگاهی افزایش وحدت و امنیت پایدار اجتماعی را به ارمغان می آورد
آغاز سفر دو روزه وزیر میراث فرهنگی به استان زنجان
ابلاغ اصلاحیه آیین‌نامه ماده ۷ قانون هدفمندسازی یارانه‌ها
برگزاری اجلاسیه شهدای شهرستان شهرکرد ۲۵ دی‌
برگزاری دومین کنگره ملی بزرگداشت ۱۲ هزارشهید آذربایجان غربی؛ ۴بهمن درارومیه
تولید سالانه بیش از ۵۳ هزار تن محصولات گلخانه‌ای در خراسان رضوی 
پیگیری قضایی صدور اسناد مالکیت منازل لالی
بهره مندی از بانک‌های اطلاعاتی برای شناسایی محکومان غایب و فراری
امانت‌داری راننده میاندوآبی؛ سکه‌های طلای مسافر سالم برگشت داده شد
هفته حمایت از بیماران کلیوی در خوی
وداع با پیکر ۱۰۰ شهید گمنام در پایتخت
همایش پیشگامان رهایی در گرگان
امضا تفاهم نامه بین سپاه شهدای آذربایجان‌غربی و سازمان جهاد کشاورزی با موضوع اجرای طرح آبیاری نوین
نصب بیش از ۳۶۰ سامانه هوشمند در جاده های خوزستان
ناتوانی دولت انگلیس در کاهش صف بیماران منتظر درمان
برپایی نمایشگاه بین‌المللی خودرو کلاسیک در همدان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
بازدید استاندار کرمان از کلاس‌های کانکسی هنرستان فدک
برندگان مرحله ششم پیش‌فروش سکه مشخص شدند
فوت فرزاد خوش برش در بیمارستان 
تقویم و اوقات شرعی زنجان سه شنبه ۲۷ آبان
غیرحضوری شدن مدارس ابتدایی چند شهر و روستای استان مرکزی
چه کسی باعث ناترازی بانک آینده شد؟
پیگیری دغدغه رئیس جمهور در سیستم آموزش عالی کشور
دریای خزر، نیازمند همکاری مشترک استانهای ساحلی پنج کشور
تداوم تخلفات در نبود نظارت
قصه چهار سال بلاتکلیفی استخر نیمه‌تمام ولیعصر زنجان
زبان معیار ۱۴۰۴/۰۸/۲۷
­ اسماعیلی، مرد طلایی کشتی فرنگی ایران
گام جدید واشنگتن علیه کاراکاس
برپایی نمایشگاه عرضه محصولات روستایی در چهار باغ اصفهان
خطیب‌زاده: آمریکا برای مذاکره واقعی و نتیجه‌محور آماده نیست
۳۰۰ کیلومتر بزرگراه در سیستان و بلوچستان افتتاح می‌شود  (۲ نظر)
غیرحضوری شدن مدارس ابتدایی چند شهر و روستای استان مرکزی  (۲ نظر)
آموزش مجازی مدارس و دانشگاه‌های رشت همزمان با برگزاری اجلاس استان‌های ساحلی خزر  (۱ نظر)
سردار حسن‌زاده: قدرت موشکی ایران مهار شدنی نیست  (۱ نظر)
قانون اساسی بالاترین سند ملی برای دفاع از کشور  (۱ نظر)
آغاز مذاکرات ایران و چین برای اتصال ریلی شرق به غرب  (۱ نظر)
منابع انسانی موتور محرک تعلیم‌وتربیت است  (۱ نظر)
طرح نماد، سرمایه‌های اجتماعی را حفظ می‌کند  (۱ نظر)
دیپلمات روس: قطعنامه آمریکا درباره غزه بسیار مبهم است  (۱ نظر)
استاد دانشگاه امیرکبیر در لیست پراستناد‌های ۲۰۲۵  (۱ نظر)
راه اندازی خط تولید موتور‌های کم مصرف در سمنان  (۱ نظر)
جامعه ایران در آستانه ورود به «سیاه‌چاله جمعیتی»  (۱ نظر)
استقبال ترامپ با تشریفاتی کم‌سابقه از ولیعهد عربستان  (۱ نظر)
ادامه خدمت‌رسانی به سیل‌زدگان هزارانی  (۱ نظر)
رکوردشکنی پالایشگاه گاز شهید هاشمی‌نژاد در تأمین انرژی شمال شرق کشور  (۱ نظر)