• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۳۰۱۴۰۳
تاریخ انتشار: ۱۹ آذر ۱۴۰۰ - ۱۱:۴۳
علمی و فرهنگی » میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری

باغ‌های ایرانی شگفت‌انگیز در دل کویر

چند باغ ایرانی شگفت‌انگیز در دل کویر را بشناسید.

به گزارش گروه وب‌گردی خبرگزاری صدا و سیما، با آن‌که بیش از ۵۰ درصد خاک ایران را کوه‌ها تشکیل می‌دهند، ایران را به‌طور عمده کشوری کویری می‌دانند. شاید به این دلیل که فرهنگ مردم حاشیه کویر، معماری و هنر آنها و نبوغی که در کنار آمدن با شرایط سخت کویری از خود نشان دادند، آن‌قدر برجسته است که در ذهن می‌ماند.

مردم در این مناطق با چالش‌های زیادی روبرو هستند. بزرگترین چالش یا بهتر بگوییم ویژگی یک منطقه کویری، کمبود آب است. البته که اگر آب به وفور وجود داشت، دیگر آن منطقه کویری نبود. به‌طور طبیعی در نبود آب، گیاهی نیز وجود نخواهد داشت. حتی اگر گیاهی هم وجود داشته باشد، پراکنده و محدود است؛ اما در همین کویرها، مناطقی را می‌بینیم که تصویر ذهنی ما را بر هم می‌زنند، آن هم وقتی در دل کویر به جنگل و سرسبزی می‌رسیم.

 

باغ‌های ایرانی شگفت‌انگیز در دل کویر

 
به‌طور عمده، این سرسبزی‌ها نشان از نبوغ انسان‌ها بوده‌اند، اما گاه نتیجه عوامل طبیعی هستند. در این مطلب، چند باغ ایرانی شگفت‌انگیز معرفی شده‌اند.
 
باغ شازده ماهان
 
باغ شازده ماهان، یک نمونه از نبوغ مردم کویرنشین است. مردمی که در میان کویر خشک کرمان، باغی سرسبز و باشکوه ساخته‌اند. همین که گذشتگان ما توانستند این چنین در برابر شرایط سخت محیطی بایستند، مایه مباهات است. حال به این زیبایی طبیعی، یک معماری شگفت‌انگیز را اضافه کنید که هر گوشه آن نشانی از فرهنگ و باور‌های ایرانی است. باغ شازده ماهان واقعا لایق جایگاه خود به عنوان یک میراث جهانی است.
 
باغ شازده در زمان قاجار به دستور محمدحسن خان، حاکم کرمان و به دست میرزا ناصرالدوله فرمانفرمایان، ساخته شده است. باغ شازده، سرسبزی خود را مدیون قنات رودخانه تیگران است که از ارتفاعات کوه جوپار به مناطق کم‌ارتفاع اطراف سرازیر می‌شود. وقتی آب قنات وارد باغ شد، علاوه بر آبیاری درختان کهن‌سال و سایه‌گستر، در سراسر باغ جاری می‌شود.
 
میرزا ناصرالدوله، قبل از تکمیل باغ از دنیا رفت و بخش‌هایی از باغ نیمه‌کاره رها شد، اما در همین حالت نیمه‌کاره نیز عظمت باغ و هوشمندی طراح آن به خوبی مشخص است. طراحی که با تکیه به اصول نیاکان خود و با تجربه و مهارت، ناممکن را ممکن کرده و در دل کویر، یک باغ سرسبز به وجود آورده است.
 
 
باغ‌های ایرانی شگفت‌انگیز در دل کویر
 
 
باغ گلشن طبس
 
باغ گلشن طبس، نمونه‌ای از یک باغ ایرانی است. محصور و به دور از چشم بیگانگان، با نهر‌هایی که از میان آن عبور می‌کنند و درختانی که سایه‌های آن‌ها، معابر را از گزند آفتاب دور نگه می‌دارند. باغ گلشن در شهر طبس و درست در منطقه میانی بین دو دشت کویر و لوت قرار گرفته است.
 
شاید امروز که شهر طبس، ظاهر مدرن‌تری پیدا کرده است، کویری بودن مناطق اطراف در نگاه نخست به چشم نیاید، اما از منطقه که خارج شوید و کویر‌های اطراف را ببینید، متوجه اهمیت این باغ می‌شوید. نقشه باغ گلشن تقریبا مربع است، یک عمارت سردر زیبا دارد، اما بر خلاف بیشتر باغ‌های ایرانی، بدون کوشک است. در باغ گلشن، آب دائمی جاری است که منابع آن، کوهستان‌های اطراف هستند. از جذابیت‌های باغ، دو پلیکان مهاجری بودند که هر سال، هزاران تن را به باغ می‌کشاندند.
 
جنگل دست‌کاشت قائم کرمان
 
جنگل دست‌کاشت قائم را سال ۱۳۴۳ ساختند و ساخت این باغ، ابتکار مظفر بقایی بوده است. وسعت اولیه جنگل ۳۰۰ هکتار بوده که در طول سالیان گذشته، نزدیک به ۷۰ هکتار آن از بین رفته است. این جنگل، بزرگترین جنگل دست‌کاشته ایران است و به آن ریه‌های کرمان می‌گویند. طبیعی است که چنین فضای سبزی، در شهری که درست در دل کویر قرار گرفته است، بسیار مهم و حیاتی باشد.
 
این جنگل دست‌کاشت، به شدت برای کرمانی‌ها مهم است و یکی از تفرج‌گاه‌های اصلی شهر محسوب می‌شود. با ساخت این جنگل، کرمانی‌ها یک بار دیگر ثابت کردند که می‌توانند در دل کویر، شگفتی خلق کنند.
 
باغ‌های ایرانی شگفت‌انگیز در دل کویر
 
 
جنگل باغ شادی یزد
 
جنگل باغ شادی در منطقه خشک و کویری یزد قرار گرفته است. این جنگل نزدیک به شهرستان خاتم و در ۲۴۰ کیلومتری جنوب یزد است. جنگل باغ شادی حدود ۶۰ هزار هکتار وسعت دارد و به منطقه محافظت شده که حدود ۱۲ هزار هکتار است، شهرت دارد. در این منطقه محافظت شده، یکی از گونه‌های جانوری بومی ایران، یعنی گوزن زرد، نگهداری و پرورش داده می‌شود.
 
 
باغ‌های ایرانی شگفت‌انگیز در دل کویر
 
 
جالب‌ترین نکته درباره جنگل باغ شادی، جدا از این‌که در دل کویر رشد کرده، زاگرسی بودن آن است. بر خلاف موارد دیگر که تا این‌جا مطرح شد، جنگل باغ شادی، به‌طور کامل، طبیعی و بدون دخالت انسان شکل گرفته است.
 
 
ابرکوه و سرو چند هزار ساله‌ آن
 
ابرکوه، شهر کوچکی در استان یزد است که به بافت سنتی و سرو چند هزار ساله‌ خود شهرت دارد. این شهر کوچک و زیبا در منطقه‌ای خشک و کویری قرار گرفته است؛ اما وارد شهر که می‌شوید، درختان و باغ‌ها شگفت‌آور هستند.
 
در فاصله نه چندان دور از شهر، زمین‌های کشاورزی را پیدا می‌کنید و اندکی که به شرق بروید، به پارک جنگلی فراغه می‌رسید که یکی از تفرجگاه‌های محبوب منطقه است. وجود این میزان از سبزی در یکی از به ظاهر خشک‌ترین بخش‌های کشور، حیرت‌آور است. مهم‌تر از همه، درخت سروی است که چند هزار سال در محیط خشک این منطقه دوام آورده و ثابت کرده که ابرکوه، شهر متفاوتی است.
 
 
باغ‌های ایرانی شگفت‌انگیز در دل کویر
 
 
چک‌ چک
 
چک‌ چک، یکی از زیارتگاه‌های مهم زرتشتیان است. زیارتگاهی کویری که هر سال، پذیرای هزاران گردشگر است. به جز زیارتگاه زیبای چک‌ چک و آب‌ریز اسرارآمیز آن، طبیعت و سرسبزی آن نیز جای حیرت دارد. سرسبزی چک‌ چک در تناقض با محیط اطراف آن است. انگار، چک‌ چک را از بخش دیگری از کشور برداشته‌اند و در این محیط خشک قرار داده‌اند. اصلا به نظر نمی‌رسد که چنین سرسبزی در این بخش از کشور، ممکن باشد.
 
به همین دلیل، مسافران عبوری بسیاری، از چک‌ چک به عنوان استراحتگاه استفاده می‌کنند. البته کاربرد اقامتگاه‌های آن، بیشتر برای اوقات آیین مخصوص پیر چک چکو است که هر سال برگزار می‌شود. مسافرانی که هر کدام، مسیری را تا چک‌ چک طی می‌کنند و در دل زیبایی آن، جای می‌گیرند.
 
 
باغ‌های ایرانی شگفت‌انگیز در دل کویر
 
 
همان‌طور که خواندید، سرسبزی در دل کویر، گاه به دست انسان ساخته شده و گاه طبیعی است. اگر در پیدایش آن، رد پای انسان در میان باشد، نبوغ آدمی، ما را شگفت‌زده می‌کند و اگر به شکل طبیعی ایجاد شده باشد، چرایی آن، ما را مبهوت می‌کند. در هر حال، همه این باغ‌ها فرصتی هستند که زیبایی و تنوع در کشورمان را تحسین کنیم.
 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
بزرگداشت هفته بسیج در زنجان با ۲ هزار عنوان برنامه
اعلام آمادگی دولت برای اجرای کالابرگ الکترونیک
هفته دوم مسابقات بین‌المللی تنیس ساحلی BT۵۰
قهرمانی انواری و هژبر در رقابت‌های بین‌المللی تنیس ساحلی BT۵۰ بانوان
ایجاد نخستین رصدخانه قوانین گردشگری خاورمیانه در کیش
جریمه ۹۸۰ میلیون تومانی مشاور املاک متخلف در زنجان
رعایت رفتار‌های مؤثر در کاهش سوانح رانندگی
بی توجهی به اصولی ایمنی جان شهروندان را به خطر می اندازد
بازگشت مس سونگون به صدر جدول لیگ دسته یک کشور
برگزاری مراسم استقبال از پیکر مطهر شهید گمنام در دانشگاه تبریز
۲۸۰ میلیارد ریال برای توسعه ارتباطات روستایی منطقه آزاد ماکو هزینه شده است
از بلاتکلیفی اردوگاه دانش آموزی خراسانلو تا آب آشامیدنی ارمغان‌خانه
ثبت‌نام بیش از ۴۰ هزار دانش‌آموز آذربایجان‌غربی در طرح ملی ایران دیجیتال
اتصال ۷ روستای آذربایجان غربی به اینترنت پرسرعت
همکاری ایمیدرو با شرکت روسی برای هوشمندسازی معادن
دبیرشورای فرهنگی وزارت ارتباطات:از شرکت های دانش بنیان و استارت آپ ها برای تولید محتوای دینی و مذهبی حمایت می کنیم
افتتاح نخستین مرکز تخصصی حفاظت و تیمار فوک خزری در گیلان
دیدار معاون رئیس جمهور با خانواده شهیدان صفاییان و محمدی
سفر معاون حقوقی وزارت ارتباطات به ارومیه
تصویب ۲۴۰۰ میلیارد ریال جهت اجرای طرح‌های آموزشی در خوی
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
فوت فرزاد خوش برش در بیمارستان 
دریای خزر، نیازمند همکاری مشترک استانهای ساحلی پنج کشور
پیروزی تیم فوتبال ابومسلم مشهد مقابل دریای آرین بابل
طلای هادی ساروی در کشتی فرنگی بازی‌های کشورهای اسلامی
سیاست‌های تشویقی برای فرزند آوری باید افزایش یابد
اجرای برج‌ نگاره «قهرمان» بر پیکره برج آزادی
انتخابی جام جهانی ۲۰۲۶؛ قرعه کشی پلی آف بین قاره‌ای، فردا در زوریخ
لزوم پیشگیری از سرماخوردگی و رعایت نکات بهداشتی در روز‌های سرد سال
تقویم و اوقات شرعی زنجان در ۲۸ آبان ۱۴۰۴
گیجگاه ۱۴۰۴/۰۸/۲۸
صعود ساروی و هدایتی به پیکار پایانی
پاسخ اعضای دولت به پرسش خبرنگاران
حکیم ۷۰ ساله ایجرود؛ بیست و سه کتاب با نور مکتب‌خانه
سردار شکارچی: قدرت موشکی ایران دشمن را شگفت‌زده کرد
پرداخت تسهیلات به دهیاری‌ها برای ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی
۳۰۰ کیلومتر بزرگراه در سیستان و بلوچستان افتتاح می‌شود  (۲ نظر)
غیرحضوری شدن مدارس ابتدایی چند شهر و روستای استان مرکزی  (۲ نظر)
آموزش مجازی مدارس و دانشگاه‌های رشت همزمان با برگزاری اجلاس استان‌های ساحلی خزر  (۱ نظر)
سردار حسن‌زاده: قدرت موشکی ایران مهار شدنی نیست  (۱ نظر)
قانون اساسی بالاترین سند ملی برای دفاع از کشور  (۱ نظر)
آغاز مذاکرات ایران و چین برای اتصال ریلی شرق به غرب  (۱ نظر)
منابع انسانی موتور محرک تعلیم‌وتربیت است  (۱ نظر)
طرح نماد، سرمایه‌های اجتماعی را حفظ می‌کند  (۱ نظر)
دیپلمات روس: قطعنامه آمریکا درباره غزه بسیار مبهم است  (۱ نظر)
راه اندازی خط تولید موتور‌های کم مصرف در سمنان  (۱ نظر)
جامعه ایران در آستانه ورود به «سیاه‌چاله جمعیتی»  (۱ نظر)
ادامه خدمت‌رسانی به سیل‌زدگان هزارانی  (۱ نظر)
استقبال ترامپ با تشریفاتی کم‌سابقه از ولیعهد عربستان  (۱ نظر)
رکوردشکنی پالایشگاه گاز شهید هاشمی‌نژاد در تأمین انرژی شمال شرق کشور  (۱ نظر)
کاهش ۴ میلیون لیتری مصرف روزانه گازوئیل  (۱ نظر)