• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۳۲۹۰۱۰
تاریخ انتشار: ۱۹ دی ۱۴۰۰ - ۱۰:۰۸
بین الملل » تحلیلی
یادداشت روز

سوآپ گازی؛ گامی درمسیراحیای دیپلماسی انرژی

رویکرد دولت سیزدهم در فعال کردن دیپلماسی انرژی از طریق مکانیسم‌های مختلف که شاخص‌ترین آن می‌تواند سوآپ گازی باشد؛ علاوه بر شکستن سیاست‌های تحریمی آمریکا ؛ افق جدیدی در همکاریهای منطقه ای می‌گشاید.

سوآپ گازی؛ گامی درمسیراحیای دیپلماسی انرژیبه گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ درپانزدهمین نشست سازمان همکاری‌های اقتصادی-اکو در عشق‌آباد، روسای جمهوری ایران و جمهوری آذربایجان در دیداری دوستانه  قراردادی برای سوآپ گاز طبیعی از ترکمنستان به جمهوری آذربایجان امضا کردند.
قراردادی که به اذعان ناظران گامی مهم در زنده کردن دیپلماسی اقتصادی ایران در دوران تحریم‌های ظالمانه آمریکا و حرکت در مسیر ترانزیت انرژی در آسیای مرکزی و قفقاز با نقش آفرینی ایران به شمار می‌رود.     
براساس قرارداد سه جانبه سوآپ گاز ترکمنستان به جمهوری آذربایجان؛ ایران سالانه نزدیک به ۲ میلیارد متر مکعب گاز را از ترکمنستان در منطقه سرخس دریافت می‌کند و از منطقه آستارا به  جمهوری آذربایجان تحویل می‌دهد.
طبق این قرارداد ایران باید در مرز ترکمنستان گاز صادراتی از این کشور را تحویل گرفته و با آن بخشی از گاز پنج استان خراسان رضوی، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، گیلان و سمنان را تامین می‌کند. سپس همان مقدار گاز را در مرز جمهوری آذربایجان تحویل می‌دهد.
این رویداد نشان از اولویت دادن دولت سیزدهم به  مانع زدایی و احیاء و گسترش دیپلماسی انرژی درمنطقه آسیای مرکزی وقفقاز است.

                       سوآپ گازی؛ گامی درمسیراحیای دیپلماسی انرژی
موقعیت ویژه ایران برای سوآپ گاز درمنطقه
این رویداد نشان از آغاز همکاریهای تهران و عشق آباد و مانع زدایی در بحث دیپلماسی انرژی دارد. از دیماه ۱۳۹۵ تعاملات گازی ایران با ترکمنستان قطع شده بود، ولی با انعقاد این قرارداد گامی رو به جلو در مناسبات انرژی دو کشور برداشته شد.
اگرچه سود جمهوری اسلامی ایران از قرارداد سوآپ گازی با ترکمنستان و جمهوری آذربایجان تنها ۵ درصد است. اما پیامد‌های ژئو اکونومیکی و سیاسی این رویکرد با توجه به فشار‌های گسترده آمریکا و متحدانش علیه کشورمان قابل توجه است.
حوضه خزر و منطقه آسیای مرکزی و قفقاز از مناطق ژئو اکونومیک و ژئو استراتژیک جهان به ویژه در ترانزیت انرژی به شمار می‌رود.
همچنین ایران با داشتن دومین ذخایر گاز جهان و خطوط انتقال گاز مناسب؛ موقعیت ویژه‌ای در منطقه دارد که با توجه به سیاست‌های یکسویه آمریکا و اروپا موانعی در توسعه این جایگاه بوجود آمده  که اولویت دولت سیزدهم مانع زدایی از این موانع است.  
 با توجه به موقعیت ویژه‌ای که ایران دارد؛ استفاده از ظرفیت سوآپ گاز یکی از بهترین گرینه‌ها است. کشورمان می‌تواند با واردات گاز از کشور‌های جمهوری آذربایجان و ترکمنستان و صادرات گاز به کشور‌های با تقاضای بالا مثل پاکستان و هند و عراق بدون اینکه از منابع خودمان استفاده کنیم، جایگاه خودمان در بازار‌های منطقه‌ای را حفظ کنیم و درآمد پایدار داشته باشم.

به اعتقاد کارشناسان یکی دیگر از ظرفیت‌های سوآپ گازی برای کشورمان، امکان استفاده از خط لوله انتقال گاز تاناپ است که گاز میدان شاه دنیز باکو را از طریق تفلیس و ارزروم به ترکیه و اروپا منتقل می‌کند.
پیش بینی می شود با توجه به کاهش منابع گازی نروژ و هلند در دریای شمال و ملاحظات روزافزون محیط زیستی در اروپا که آن را به سوی استفاده از انرژی‌های پاک و تجدید شونده سوق می‌دهد اروپا از وابستگی خود به نفت خواهد کاست و نیاز فزاینده‌اش به گاز در حدی خواهد بود که دیگر گاز روسیه کفاف مصرف گاز اروپا را نخواهد داد و ایران و جمهوری آذربایجان دو کشوری خواهند بود که قطعا وارد بازار گازی اروپا خواهند شد.

سوآپ گازی؛ گامی درمسیراحیای دیپلماسی انرژی

اولویت دولت سیزدهم ؛ شکسته شدن بن‌بست گازی 
به اذعان تحلیلگران اقتصادی ؛ سوآپ گازی ایران، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان گامی در شکست بن‌بست دیپلماسی انرژی با همسایگان است.همچنین گسترش همکاریهای تهران-باکو در زمینه انرژی به همگرایی بیشتر دو کشور می‌تواند بینجامد.

سابقه سوآپ گازی در کشورمان به توافق سال ۲۰۰۴ با جمهوری آذربایجان برمی‌گردد. طبق این قرارداد ۲۵ ساله، ایران متعهد شد تا معادل گاز دریافتی ازجمهوری آذربایجان، به جمهوری نخجوان گاز تحویل دهد. حجم این سوآپ در سال ۲۰۱۷ بالغ بر  ۰.۶ میلیارد مترمکعب بوده است.
به گفته رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی دولت سیزدهم ؛  ایران و ترکمنستان  گام های مهمی در مانع زدایی از روابط اقتصادی برداشته اند که دربخش انرژی می توان به اجرای سوآپ گاز طبیعی ترکمنستان از مسیر ایران، اکتشاف منابع مشترک هیدروکربوری در خزر، سرمایه گذاری در بخش نفت و گاز و استفاده از تجربیات مشترک در زمینه برق اشاره کرد. 

همچنین در بخش حمل و نقل نیز قرارداد‌هایی را برای افزایش تردد ناوگان در مرزها، افزایش ساعت کاری پایانه‌های مرزی، گسترش همکاری حمل و نقل دریایی و ریلی در گمرک، اجرایی کردن سند همکاری گمرکی و در بخش تجاری توافق در خصوص ایجاد تجارت مطابق قوانین دو کشور و آماده سازی همکاری‌های تجارت ترجیحی بین ایران و ترکمنستان امضاء شده است که می تواند به مدلی برای احیای دیپلماسی اقتصادی ایران در منطقه و شکسته شدن سیاستهای تحریمی آمریکا تبدیل شود .
از سوی دیگر کارشناسان بر این باورند که این قرارداد سوآپ گازی، گام اول ایران برای احیای روابط گازی با دو کشور تاثیرگذار در کریدور گاز جنوبی است که تقویت بیشتر این روابط می‌تواند برای همیشه اجرای پروژه ترانس کاسپین را به حالت تعلیق درآورد.

سوآپ گازی؛ گامی درمسیراحیای دیپلماسی انرژی

مزیت خطوط گازی ایران

شبکه خطوط لوله گاز ایران یکی از پیچیده‌ترین شبکه‌های گازی در کل دنیاست که توانایی انتقال گاز از ترکمنستان به آذربایجان و بر عهده گرفتن نقش ویژه در بازی از پیش تعریف شده «کریدور گاز جنوبی» را دارد.

بعد استراتژیک ؛ دریچه‌ای ایجابی برای همکارى با محور لاجورد

انعقاد قرارداد سوآپ گازی ایران با ترکمنستان و آذربایجان از ۳ بعد اقتصادی، سیاسی و ترانزینی برای ایران حائز اهمیت است و فواید گوناگونی دارد؛ همچنین نشان می‌دهد سیاست دولت سیزدهم در گسترش تعاملات با همسایگان موثر واقع شده است.
نخستین فایده اقتصادی این قرارداد برای کشور این است که ایران ضمن انتقال گاز از ترکمنستان به جمهوری آذربایجان، بخشی از گاز مصرفی موردنیاز ۵ استان شمالی کشور (خراسان رضوی، شمالی و جنوبی، گلستان و سمنان) را به عنوان حق انتقال برداشت خواهد کرد که این موضوع به پایداری شبکه گاز ایران نیز کمک می‌کند.
علاوه بر مزایای اقتصادی، تمامی قرارداد‌های تجارت گاز از ابعاد سیاسی-امنیتی بالایی نیز برخوردار هستند که موجب هم‌سویی و وابستگی متقابل سیاسی کشور‌های طرف قرارداد می‌شوند. این نکته درباره قرارداد سوآپ گازی بین ایران، ترکمنستان و آذربایجان نیز مطرح است.
البته این بدان معنا نیست که با انعقاد این قرارداد، مواضع سیاسی سه کشور همسو شده است بلکه هر چه وزن تعاملات گازی با کشور‌های مختلف افزایش یابد، طبیعتا همسویی سیاسی آن‌ها نیز در مسائل منطقه‌ای بیشتر می‌شود.


از بعد استراتژیک، پیام مهم دیگری نیز در دل انعقاد قرارداد سوآپ گازی نهفته است که اتفاقا این موضوع از جنبه ترانزیتی نیز برای ایران اهمیت بالایی دارد.
در حال حاضر سه کشور افغانستان، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان در حال پیشبرد طرح ترانزیتی با عنوان «محور لاجورد» با حمایت ترکیه هستند. در این طرح ترانزیتی عملا ایران دور زده می‌شود .
انعقاد قرارداد سوآپ گازی از سرخس به آستارا حامل یک پیام مهم برای کشور‌های فعال در محور لاجورد است که می‌توان از دریچه‌ای ایجابی نیز به همکاری با ایران برای اتصال به اروپا اقدام کرد.
سوآپ گازی؛ گامی درمسیراحیای دیپلماسی انرژی

جمع بندی

در مجموع می‌توان گفت، رویکرد دولت سیزدهم در استفاده از ظرفیت‌های اقتصادی کشورمان در منطقه با اولویت فعال کردن دیپلماسی انرژی از طریق مکانیسم‌های مختلف که شاخص‌ترین آن می‌تواند سوآپ گازی باشد؛ علاوه بر شکستن سیاست‌های تحریمی آمریکا و متحدانش؛ افق جدیدی در همکاری‌های دو جانبه؛ چند جانبه و بین المللی در بخش انرژی می‌گشاید.
همچنین این رویکرد  باعث حضور فعال‌تر  کشورمان در ترانزیت گاز در حوضه خزر  به مقصد بازار‌های جهانی از جمله اروپا خواهد شد  و در این میان همزمان مانع زدایی و معرفی ظرفیت‌های منحصر بفرد جمهوری اسلامی ایران اقدامی ضروری است.    

نویسنده : فریدون طاهری 

 

 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
تمدید شرکت در جشنواره ملی فن آفرینی شیخ بهایی دراصفهان
رونق گلخانه‌های هوشمند در ساوجبلاغ
آغاز طرح توزیع شیر رایگان در مدارس ابتدایی استان همدان 
اجرای طرح ملی قرار دوازدهم در استان سمنان
مصوبات شورای فرهنگ عمومی باید جدی گرفته شود
پوشش ویژه رقابت‌های همبستگی کشور‌های اسلامی در شبکه ورزش
بررسی استقلال حوزه انتخابیه بردسکن در کمیسیون شورا‌ها و امور داخلی کشور
مسابقات چندجانبه کشتی آلیش بانوان در خرم آباد
امضای تفاهم‌نامه همکاری میان بهزیستی خوزستان و دانشگاه شهید چمران اهواز
تلاش برای زنده کردن توافق در حال احتضار
اعزام ۱۴۵ دانش آموز دختر گلپایگانی به سرزمین آسمانی ها
افتتاح مدرسه ۱۸ کلاسه سیادک زاهدان با حضور معاون روستایی و مناطق محروم
پاراجودو قهرمانی آسیا؛ ایران نایب قهرمان شد
معرفی برگزیدگان مچ اندازی، قهرمانی باشگاه‌های خراسان رضوی و انتخابی کشور
صندوق‌های صدور و ابطال طلا؛ و کاهش محدودیت معاملات
اخبار کوتاه از مناطق مخلتف کهگیلویه و بویراحمد
عروج مادر شهید قیام‌علی احمدی در استان زنجان
خارج کردن توده ۱۰ کیلویی از شکم بیمار در کرج
۳هزار و ۸۰۰ کیلومتر راه در چهارمحال و بختیاری تحت پوشش نگهداری و بهسازی
اعزام دانش آموزان بسیجی لنده به مناطق عملیاتی هشت سال دفاع مقدس
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
استخدام در سازمان صداوسیما
آغاز گازسوز کردن رایگان خودرو‌های شخصی
تهران تا آخر پاییز بارش باران ندارد
مربی ایتالیایی جدید تیم ملی فوتبال رونمایی شد
اتحادیه اروپا: الفاشر تبدیل به گورستان بشریت شده است
مهارت‌افزایی نیروی کار، مؤثر در رشد اقتصادی و عدالت آموزشی
رد قاطع مذاکرات مستقیم با رژیم صهیونیستی
رونمایی از مجسمه زانوزنندگان برابر ایران
تیم ایران به مصاف میزبان می‌رود
ساکنان و گردشگران کیش مهمان ویژه برنامه محفل
ایران اعتراف ترامپ را در مجامع بین المللی پیگیری می‌کند
تقویم و اوقات شرعی جمعه ۱۶ آبان ۱۴۰۴ به افق قم
پیوند دو ملت ایران و پاکستان ناگسستنی است
درخشش آذربایجان‌شرقی در پدافند غیرعامل
دست‌اندازی بانک‌های‌ناتراز به‌منابع بانک‌مرکزی باید متوقف شود
آغاز همکاری سازمان راهداری و پلیس‌راه برای شناسایی هزار نقطه پرخطر  (۲ نظر)
حقوق کارکنان باید مستقیم به حسابشان واریز شود  (۱ نظر)
تهران تا آخر پاییز بارش باران ندارد  (۱ نظر)
واکنش محیط‌زیست هرمزگان به کشتن الاغ‌ها  (۱ نظر)
نیروهای مسلح ایران قوای ناتو را شکست دادند   (۱ نظر)
ده‌ها هزار غیرنظامی در سودان کشته شدند  (۱ نظر)
اتحادیه اروپا: الفاشر تبدیل به گورستان بشریت شده است  (۱ نظر)
پیوند دو ملت ایران و پاکستان ناگسستنی است  (۱ نظر)
تسهیلات وام ازدواج  (۱ نظر)
همکاری‌ سازنده ایران، چین و روسیه در مقابله با یک‌جانبه‌گرایی آمریکا  (۱ نظر)
تشییع و خاکسپاری مادر شهید محمد سلیمانی در شهر ورزنه  (۱ نظر)
هوای اصفهان و ۳ شهر مجاور آلوده است  (۱ نظر)
پلمب ۶ کافه به علت برگزاری جشن هالووین  (۱ نظر)
تحویل هزار مسکن ملی به مردم کرمانشاه در دهه فجر امسال  (۱ نظر)