پخش زنده
امروز: -
رئیس گروه تغذیه و امور دارویی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی گفت: مناسبترین توصیه تغذیهای برای سنین سالمندی مصرف غذاهای ساده و کم حجم است به شکلی که همه نیازهای فرد سالمند به مواد مغذی تأمین شود و در عین حال متناسب با فرهنگ غذایی او باشد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ فرشته فزونی افزود: در دوران سالمندی ممکن است بیاشتهایی فیزیولوژیک یا طبیعی به علت کاهش فعالیت، تنهایی سالمند، تغییرات حس چشایی و بویایی و تغییرات عملکرد دستگاه گوارش اتفاق بیفتد.
وی تاکید کرد: از دیگر توصیهها برای بهبود تغذیه و پیشگیری از سوءتغذیه در سالمندان میتوان به این موارد اشاره کرد:
- برنامه غذایی روزانه و میان وعدهها بر اساس اشتها و میل و رغبت فرد سالمند تنظیم شود.
- بهتر است سالمندان به فاصله هر دو تا سه ساعت یک میان وعده سالم میل کنند.
- غذای سالمندان حاوی منابع کلسیم، ویتامینهای د (D) و ب۱۲ (B ۱۲) باشد.
- روزانه شش تا هشت لیوان مایعات (آب، شیر، چای کمرنگ، دوغ کم نمک، آب میوههای طبیعی) نوشیده شود.
- روزانه به طور مرتب حداقل دو واحد میوه و سه واحد سبزی مصرف شود.
- در صورت مشکلات گوارشی و دندانی میوهها و سبزیها به صورت پوره شده یا پخته مصرف شود.
- سبزیهای پخته همراه با کمی روغن زیتون و با انواع پنیر و میوهها به شکل کمپوت (بدون افزودن شکر) آماده شود.
- برای افزایش اشتها در سالمندان لاغر غذا در بشقاب بزرگتر سرو شود و از سبزیهای رنگی (هویج، گوجه فرنگی، فلفل دلمهای، نخود فرنگی، ذرت و.) در غذا استفاده شود.
- مصرف غذاهایی که تهیه آنها آسان است مانند فرنی، ماست و خیار حاوی کشمش و گردو، شیر برنج، پوره تخم مرغ سیب زمینی بسیار مناسب است.
- در صورت وجود دشواری در بلع (دیسفاژی) غذاها به شکل خُرد، نرم و پوره شده مصرف شوند. در زمان غذا خوردن لازم است فرد در وضعیت مناسب در حالت نشسته و راست قرار داشته باشد.
- در صورت وجود زخم بستر رژیم غذایی پرکالری و پرپروتئین همراه با مکملهای روی، ویتامین ث (C)، ویتامینای (E) و مایعات کافی برای ترمیم زخمها و تشکیل بافت جدید توصیه میشود.
- اضافه کردن غلات جوانه زده، جوانه گندم، ماش و عدس و یا پودر غلات جوانه زده برای مقوی و مغذی کردن غذا مفید است.
- انواع حبوبات، منابع غذایی حاوی امگا ۳ مانند ماهی و گردو، مواد غذایی حاوی اسید فولیک مانند پرتقال، جوانه گندم، لوبیا قرمز و اسفناج در برنامه غذایی سالمند قرار گیرد.
- با افزودن انواع سبزیهای خشک معطر، آب نارنج، آب لیموی تازه، آبغوره بدون نمک به غذای سالمندان طعم غذا را مطلوبتر کنید تا اشتها برای غذا افزایش یابد.
- از مصرف مایعات و نوشیدنیهای بسیار داغ حاوی کافئین و غذاهای تند و حاوی فلفل پرهیز شود.
توصیه میشود برای افزایش اشتها، سالمندان غذای خود را به صورت گروهی با فرزندان، دوستان و آشنایان تهیه و میل کنند.
رسیدگی به تغذیه سالمندان در بعضی خانواده ها به خوبی انجام می شود اما در بعضی از خانواده های نیازمند سالمندان هم بدلیل شرایط خانواده از تغذیه سالم بی بهره هستند