• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۷۰۳۳۴۳
تاریخ انتشار: ۱۵ دی ۱۴۰۱ - ۲۰:۰۶
اردبیل » علمی فرهنگی

سلام ما به تو ای هاجر چهار ذبیح

چرا سالروز وفات حضرت ام البنین (س) روز تکریم مادران و همسران شهدا نامگذاری شده است؟

سلام ما به تو ای هاجر چهار ذبیحبه گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز اردبیل؛ روز ۱۳ جمادی الثانی سال ۶۴ هجری قمری، سالروز وفات یکی از زنان نامدار تاریخ به نام حضرت ام البنین است.


اسم اصلی حضرت ام البنین «فاطمه» بنت حزام بن خالد که از قبیله بنی کلاب است او قبل از ازدواج مشهوربه فاطمیه کلابیه بود، زنی بسیار باهوش، با نجابت، پاکی همراه با صفات بارز و شاخص که توانست همسر امام اول شیعیان و بزرگ مرد حق و عدالت شود.


از فاطمه تا ام‏ البنین:

سلام ما به توای هاجر چهار ذبیحفاطمه کلابیه، بعد از گذشت مدت کوتاهی از زندگی مشترک با علی علیه ‏السلام، به امیرالمؤمنین پیشنهاد کرد که به جای «فاطمه»، که اسم قبلی و اصلی وی بوده، او را ام البنین صدا زند تا فرزندان حضرت زهرا علیهاالسلام از ذکر نام اصلی او توسط پدرشان، به یاد مادر خویش، فاطمه زهرا علیهاالسلام نیفتند و در نتیجه، خاطرات تلخ گذشته، در ذهن آن‏ها تداعی نگردد و رنج بی‏مادری آن‏ها را آزار ندهد. حضرت علی (ع) در همسرش، خردى نیرومند، ایمانى استوار، آدابى والا و صفاتى نیکو مشاهده کرد و او را گرامى داشت و از صمیم قلب در حفظ او کوشید.
ثمره ازدواج حضرت علی با او، چهار پسر رشید بود به نام های: عبّاس، عبدالله، جعفر و عثمان، که به دلیل داشتن همین پسران، او را ام ‏البنین، یعنی مادر پسران می‏ خواندند. فرزندان ام البنین همگی در کربلا به شهادت رسیدند.


سفارش به دفاع از ولایت:

سلام ما به توای هاجر چهار ذبیحهنگامی که امام حسین علیه ‏السلام آهنگ ترک مدینه و تشرف برای حج و به دنبال آنْ هجرت به سوی عراق کرد، ام البنین علیهاسلام به همراهان امام حسین علیه ‏السلام چنین سفارش می ‏کرد: «چشم و دل مولایم امام حسین علیه ‏السلام و فرمان‏بردار او باشید» مورخان می‌نویسند: پس از واقعه کربلا بشیر در مدینه ام البنین را ملاقات می‌کند تا خبر شهادت فرزندانش را به او بدهد.
ام البنین پس از دیدن وی که فرستاده امام سجاد علیه ‏السلام بود می‌گوید: «ای بشیر! از امام حسین علیه ‏السلام چه خبر داری؟ بشیر گفت: خدا به تو صبر دهد که عباس تو کشته گردید. ام ‏البنین فرمود: از حسین علیه ‏السلام مرا خبر ده!» بشیر خبر شهادت بقیه فرزندان او را هم اعلام کرد، ولی ام‏ البنین پیوسته از امام حسین علیه ‏السلام خبر می‏ گرفت و با صبر و بصیرتی بی نظیر می‌گوید:
«یا بشیر اخبرنی عن ابی عبدالله الحسین (ع). اولادی و من تحت الخضراء کلهم فداء لابی عبدالله الحسین»‌ای بشیر خبر از [امام من]اباعبدالله الحسین بده فرزندان من و همه آنچه زیر این آسمان مینایی است فدای اباعبدالله (ع) باد.
چون بشیر خبر شهادت امام حسین علیه‏السلام را به آن حضرت داد، صیحه ‏ای کشید و گفت: قد قَطّعتَ نیاطَ قلبی:‌ای بشیر! رگ قلبم را پاره کردی و سپس صدا به ناله و شیون بلند کرد.

سلام ما به تو‌ ای هاجر چهار ذبیح    درود ما به تو‌ ای مریم چهار مسیح 

با شهادت چهار فرزند ام‏ البنین علیهاسلام در کربلا، این بانوی شکیبا، به افتخار مادر شهیدان بودن نائل آمد و درکنار همسر شهید بودن، افتخاری دیگر بر صفحه افتخاراتش افزوده شد.


ام البنین دارای چه صفاتی بودند که تاریخ ساز شد؟

سلام ما به توای هاجر چهار ذبیحایشان مادر نمونه و الگوی شایسته‌ای از مادری است که در تاریخ هم ثبت شده و زندگی ایشان مالامال از عشق به امامت و ولایت است و در تربیت فرزندان دلیر و شجاع و با ادب بسیار کوشیده است که یک نمونه آن حضرت عباس است که وصف آن حضرت، و دلاوریش در روز عاشورا، را تاریخ ثبت کرده است.
این زن، شاید تنها زن تاریخ است که فرزندان هووی خود را بر فرزندان خود مقدم داشت. ایشان بار‌ها اعلام کرده: «من افتخار بزرگم این است که کنیز فرزندان فاطمه باشم و خدمت گذار حسنین باشم و خودم و فرزندانم و تمام دنیای من فدای حسین (ع)».
ایشان یکی از شاعران بنام مدینه بودند و به ادب، ادبیات و شاعری مشهور بودند، ام البنین شعر بسیار زیبایی در وصف فرزندانش سروده است که در ترجمه آن این گونه است «عباسم من تو را به گونه‌ای تربیت کردم که در دلاوری و شیرمردی همانند تو در تاریخ نباشد، شجاعت تو آنقدر در تاریخ زیاد است که من باور نمی‌کنم کسی تو را شکست دهد، عباسم برایم بگو، در کربلا چگونه تو را به شهادت رساندند. آری شنیده ام که دشمن جرئت نزدیک شدن به تو را نداشت، ابتدا دست‌های تو را قطع کرد و چشمان تو را با تیر نشانه گرفت و تو نابینا شدی. بعد از اینکه دشمن دید تو دستی در بدن نداری و چشمی برای دیدن نداری. آن موقع جرئت کردند به تو نزدیک شدند و با عمود آهنی بر فرق تو فرود آوردند و تو را به شهادت رساندند. عباسم، جعفرم، عبدالله و عثمان، می‌دانم تا آخرین لحظه و آخرین قطره خونتان از حسین (ع) و یاران حسین (ع) دفاع کردید. من به شما افتخار می‌کنم که شما قبل از شهادت حسین به شهادت رسیدید و این نشان از دفاع جانانه شما از اهل بیت (ع) و خاندان حسین (ع) است. آفرین به شما و من به وجود شما و دفاع شما افتخار می‌کنم».


روز تکریم مادران همسران شهدا:

سلام ما به توای هاجر چهار ذبیحراستی چه روز مبارکی را روز تکریم از این شیر زنان و دلاور زنان تاریخ در تقویم نامیده اند روز وفات زنی که پسران خود را سینه چاک برادر و مقتدای خود ساختند.
ام البنین (س) بانوی ایثاگر که اگر چه خود در دشت کربلا حضور نداشت، اما عطر ایمان، نگاه ولایتمدار، تفکر حسینی و شجاعت ایثارگری یک مسلمان معتقد را قطره قطره در کام فرزندانش نشاند و لاله صفت چنان بارشان آورد که دشت تفتیده کربلا را همیشه تاریخ منقش به زیباترین مفاهیم همان شهادت کردند.
در سالروز وفات ام‌البنین که روز تکریم مادران و همسران شهدا نام گرفته است، ایثار و فداکاری و صبر و پایداری مادران و همسران شهیدان هشت سال دفاع مقدس را گرامی می‌داریم و اوراق تاریخ را به نام گذشت‌ها و خلوص و تلاش‌های آنان مزین می‌کنیم و عملکرد این بانوان فداکار را پشتوانه‌ای برای نسل امروز قرار می‌دهیم.

سلام ما به توای هاجر چهار ذبیحتکریم مادرانی که به ندای پیر و مراد خود، معمار کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (ره) لبیک گفته و زینب گونه در حماسه هشت سال دفاع مقدس با تشویق همسران و فرزندان برومند خود آن‌ها را برای حضور در جبهه‌ها آماده و آن‌ها را تشویق می‌کردند.
اگر ایثار و شهامت، شجاعت، صبر و استقامت این شیر زنان ایران زمین نبود، خدا می‌دانست چه بر سر نهال نو پای انقلاب می‌آمد، این دلاور زنان بودند که فرزندان جوان و نوجوان خود را برای خط مقدم جبهه آماده می‌کردند و برای دفاع از ولایت سینه سپر می‌کردند تا یک وجب از خاک مقدس این سرزمین در دست دشمن تا دندان مسلح نیفتد.
اگر حماسه همسران شهیدان که بسیاری از آنان نوعروس بودند، نبود معلوم نیست چه بر سر این خاک می‌آمد، اما آن‌ها مردان و همسران خود را همچون رباب، لیلا و زینب کبری برای حضور در خط مقدم جبهه تشویق‌ می‌کردند.

سلام ما به توای هاجر چهار ذبیح

امروز به همین مناسبت در جای جای استان اردبیل از مادران و همسران شهدا تکریم شد.

مادران و همسرانی که در ایام فاطمیه همزمان با تشییع پیکر مطهر ۱۰ شهید گمنام و خوشنام در استان اردبیل جای مادران این شهدا را سبز کرده آنان را با تمام وجود برآغوش کشیدند، چون ام البنین (س) برای آن‌ها شعر و نوحه خواندند.

 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
وزارت ورزش اقدام اتحادیه اروپا علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را محکوم کرد
بهره‌برداری از ۴۰۰ پروژه شهری تا پایان سال جاری در دستور کار شهرداری شیراز
قهرمانی تیم شهید نوفلاح تهران در شنا قهرمانی کشور
پخش زنده برنامه پرپروک از شبکه پویا
بررسی عملکرد زیست محیطی واحدهای صنعتی شاهین دژ
فارس به استقبال افتتاح ۲ هزار و ۵۶ پروژه عمرانی می‌رود
دستگیری تبعه افغانستانی با ۸ میلیارد تومان طلا در تایباد
دعوت از فوتسالیست های سمنان به اردوی تیم ملی
معرفی برترین‌های پاراوزنه‌برداری بانوان قهرمانی ایران
خطبه‌های نماز جمعه شهرستان‌های هرمزگان
هوشیاری ملت ایران سد محکم در مقابل توطئه های دشمنان انقلاب
دیدار وزیر امور خارجه با رئیس جمهور ترکیه
پیامد‌های جنگ برای منطقه ما بسیار خطرناک خواهد بود
تجلیل از دو خانواده شهید اغتشاشات اخیر در گنبدکاووس
بازگشایی راه ارتباطی ۷۹ روستا توسط راهداران آذربایجان غربی
خوش‌خدمتی دیگر اتحادیه اروپا برای جنگ‌طلبان
رئیس جمهورآمریکا باید بداند ملت بزرگ ایران ملت امام حسین است.
ترافیک سنگین در برخی محور‌های شمالی کشور
شاهد عینی - قسمت پنجم
سهرابیان، رئیس کارگروه راه‌اندازی بازی‌های آسیایی ۲۰۳۰ قطر شد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
صدور مجوز ۸۵ هزار ردیف استخدامی جدید در آموزش و پرورش
اعلام میزان بارش سامانه اخیر در چهارمحال و بختیاری
بارش برف و باران در بیشتر مناطق کشور
هفت توصیه کلیدی برای داشتن خواب شبانه بهتر
کشته‌سازی‌ها برای توجیه حمله نظامی به ایران بود
پنج کشاورز زنجانی در جمع برگزیدگان کشوری
نقض حقوق بشر علیه دختر ایران
پزشکیان: ایران در دفاع مقتدرانه از خود تردید نمی‌کند
جبران بخشی از ذخایر ارزی از دست رفته بانک مرکزی پس از حذف ارز ترجیحی
عراقچی فردا به ترکیه می‌رود
اگر دشمن حماقت کند «بلادرنگ» پاسخ خواهیم داد
اقدام شورای اتحادیه اروپا علیه سپاه پاسداران محکوم است
تأکید وزیران پیشین بر وحدت مردم و پشتیبانی از ولایت فقیه
هشدار نماینده ایران درباره پیامد اظهارات جنگ‌طلبانه ترامپ
پوتین: روسیه از نزدیک تحولات ایران را زیر نظر دارد
هفت توصیه کلیدی برای داشتن خواب شبانه بهتر  (۱ نظر)
هشدار سخنگوی سپاه به آمریکا؛ برای همه سناریو‌ها برنامه داریم  (۱ نظر)
نیرو‌های مسلح ایران، انگشت برماشه آماده‌اند  (۱ نظر)
دشمنان لجوج ایران در تجاوز نظامی و ایجاد آشوب شکست خوردند  (۱ نظر)
بازداشت ۷۰ عامل اصلی و تخریبگر اموال مردم در استان مرکزی  (۱ نظر)
جزئیات جدید درباره گواهینامه موتورسیکلت برای بانوان  (۱ نظر)
اقدام سیاسی و غیرقانونی اتحادیه اروپا علیه سپاه  (۱ نظر)
دستگیری ۱۶ لیدر اصلی فراخوان‌های اغتشاش در نکا  (۱ نظر)
مخالفت وزارت صمت با افزایش قیمت محصولات خودروسازان  (۱ نظر)
برخورداری از دانش حقوقی از الزمات یک مامور پلیس  (۱ نظر)
سردار وحیدی: دشمن در نبرد ۱۲ روزه عقب نشست  (۱ نظر)
قالیباف: دیکته کردن را مذاکره نمی‌دانیم و نمی‌پذیریم  (۱ نظر)
اولویت رسیدگی به خانواده‌های شهدا و مجروحین در حوادث دی ماه  (۱ نظر)