• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۸۸۳۴۹۴
تاریخ انتشار: ۲۵ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۴:۲۲

چگونه با کمک «چشم درخت» مسیر را پیدا کنیم؟

تریستان گولی، کارشناس ناوبری طبیعی، با کاوش در یک فرودگاه جنگ جهانی دوم، به کشف شگفت‌انگیزی دست یافت...

به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ، یک استاد ناوبری طبیعی به اسم تریستان گولی متوجه شد در هر درختی یک ویژگی وجود دارد که می‌تواند در یافتن راه به ما کمک کند. او این کشف جالب را در کتابی به نام «چگونه درخت‌ها را بخوانیم» توضیح داد. در اینجا گزیده‌ای از مطالب او را می‌خوانید:
چگونه با کمک «چشم درخت» مسیر را پیدا می‌کنیم؟

اواخر تابستان گذشته، در حال کاوش در یک ذخیره‌گاه طبیعی به نام اسنیترفیلد بوشز نزدیک استراتفورد-اِپان-آوُن در مرکز انگلستان بودم. نشانه‌ای از وجود سنگ یا بتن در خاک می‌شد دید. این منطقه حس و حال دست‌نخورده‌ای دارد، اما یک چیز آن تازگی دارد: در یک فرودگاه قدیمی جنگ جهانی دوم قرار دارد.

پس از یک روز طولانی و پربار تحقیق در این طبیعت جذاب، به دنبال مکانی برای گذراندن شب بودم. درختان، گل‌ها و خزه‌ها آنچه را که من به آن شک داشتم تأیید کردند: مرطوب بودن بیش از حد زمین برای استراحت شب مناسب نبود. به خودم اعتراف کردم که باید به نقطه‌ی خشک‌تری بروم.

در پایان یک روز طولانی، خبر ناامیدکننده‌ای بود، بنابراین روی یک کنده قدیمی نشستم تا یک میان وعده بخورم تا انرژی لازم برای رفتن به سمت تپه‌های نزدیک را پیدا کنم. همینطور که مشغول خوردن مقداری میوه خشک بودم، تا حدی به ردیفی از درختان درهم مقابلم خیره شده بودم. بعد از حدود یک ربع که فکرم مشغول نبود و دنبال چیزی نمی‌گشتم، متوجه شدم درختان به من خیره شده بودند!

بعد از اینکه انرژی میان وعده‌ام به مغزم رسید، متوجه شدم چه خبر است. من ناگهان از چیزی که به آن نگاه می‌کردم قدردانی کردم و این چیزی بود که قبلاً برای فکر کردن به آن وقت نمی‌گذاشتم.

سپس یک مشاهده جزئی به یک تجلی کوچک تبدیل شد. یک سرنخ ناوبری طبیعی جدید به ذهنم خطور کرد. چند ثانیه بعد انرژی‌ام بیشتر از چیزی شد که به آن نیاز داشتم. می‌توانستم با هیجان دایره‌وار بدوم. دیوانه‌وار دور هر درخت آن منطقه قدم زدم.

چیزی که متوجه شده بودم این بود که درختان در سمت جنوبی‌شان چشم دارند. بگذارید توضیح بدهم.

همه درختان چشم دارند، اگرچه تشخیص نگاه برخی از درختان آسان‌تر از دیگران است. شاخه‌ای که به برگ‌ها در گرفتن نور کمک نمی‌کند، هیچ هدفی ندارد و توسط خود درخت ریخته می‌شود. سایه‌اندازی رایج‌ترین دلیلی است که یک درخت به عمر شاخه‌اش پایان می‌دهد.چگونه با کمک «چشم درخت» مسیر را پیدا می‌کنیم؟عجیب و غریب است که درختان شاخه‌هایی تولید کنند که سایبان شاخه‌های پایینی باشند و جز این هدفی نداشته باشند. درخت نمی‌تواند جابجا شود، بنابراین این تنها راهی است که از طریق آن می‌تواند با بلندتر شدن در یک پوشش چترمانند همیشه در حال تغییر سازگار شود. درختان به طور منظم ترکه‌ها و شاخه‌های کوچک‌شان را از دست می‌دهند و گهگاه شاخه‌های بزرگترشان را هم می‌ریزند.

وقتی یک شاخه بزرگتر دیگر پربار و بارآور نیست، درخت به تدریج آن منفذ را می‌بندد و از رزین یا صمغ برای ایجاد مهر و موم در محل اتصال به تنه استفاده می‌کند. این موضوع مهم است، چون هر روزنه‌ای در تنه، پاتوژن‌ها را دعوت می‌کند تا وارد درخت شوند و به طور بالقوه کل درخت را بکشند. شاخه‌ها بزرگراهی به مرکز تنه هستند. وقتی اتصال به طور ایمن مهر و موم شد، شاخه از آب و مواد مغذی قطع می‌شود و خیلی زود می‌میرد.

سپس پوست درخت از شاخه مرده جدا می‌شود. مطمئنم این شاخه‌های مرده‌ی برهنه و بدون پوست روی درختان را دیده‌اید. رفته رفته این شاخه‌های مرده طعمه قارچ‌ها می‌شوند و ضعیف می‌شوند تا جایی که می‌شکنند و می‌افتند و کنده‌ای به جا می‌گذارند که به نوبه خود پوسیده و پژمرده می‌شود.
چگونه با کمک «چشم درخت» مسیر را پیدا می‌کنیم؟

اگر به پوست تنه یک درخت بالغ نگاه کنید خیلی زود متوجه نقاطی می‌شوید که زمانی شاخه‌های مرده آنجا رشد کرده‌اند. شکل و ظاهر این نقاط در هر گونه درخت کمی متفاوت به نظر می‌رسد، اما این شکل در بسیاری از گونه‌ها شبیه «چشم» است. برخی از این چشم‌ها دارای یک خط منحنی شبیه به ابرو هستند. در درختانی که پوست صافی دارند این چشم‌ها به سمت جنوب به راحتی قابل‌مشاهده هستند، اما هر درختی این علائم را دارد.

در قسمت جنوبی درختان، شاخه‌های بیشتری رشد می‌کند، زیرا این قسمت روش‌ترین جای درخت است. همانطور که درخت بلندتر می‌شود، به ناچار در قسمت جنوبی خود هم شاخه‌های زیادی را می‌ریزد. این اتفاق سبب می‌شود یک سری «چشم» در سمت جنوب درخت نمایان شوند.

از فکر اینکه که تا به حال چشمان این درختان چند بار به من خیره شدند بدون اینکه من متوجه باشم شگفت‌زده می‌شوم. نکته جالب‌توجه‌تر این است که ما تکامل یافته‌ایم تا چشمانی را که به ما خیره نگاه می‌کنند شناسایی کنیم. راستش را بخواهید، این چشم‌ها به خوبی استتار شدند تا زمانی که ما متوجه آن‌ها شویم.

مترجم: زهرا ذوالقدر
منبع: فرادید

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
حفاظت از منابع طبیعی باید اولویت همه بخش‌ها باشد
فردا آموزش غیر حضوری در برخی مدارس سمنان و آرادان
برگزاری نمایشگاه اشتغال و توسعه کارآفرینی در تبریز
مسابقات قهرمانی کشتی پهلوانی استان تهران در ورامین
بارش پراکنده باران در سمنان
نمایش توان داخلی صنعت بیمارستان‌سازی در نمایشگاه بین‌المللی تهران
تصویب طرح توسعه سایت ۲۰۰ هکتاری شهر مهاباد
برگزاری میز خدمت قضایی در شهرستان اسلامشهر
۴ فوتی و مصدوم در حادثه رانندگی بستان آباد
ثبت تراز تجاری مثبت ۳.۵ میلیارد دلاری در آذربایجان‌غربی
مهر و موم سه واحد صنفی متخلف در فریدن
دستگيري20خرده فروش در طرح"آرامش در شهر" منوجان
برگزاری آیین افتتاح دوره آموزشی توجیهی بدو خدمت پذیرفته‌شدگان آزمون استخدامی استانداری آذربایجان‌غربی
توقيف 30 هزار ليتر گازوئيل قاچاق در انار
برگزاری جلسه شورای توسعه و حمایت از سازمان‌های مردم نهاد آذربایجان‌غربی
ملاقات بیش از ۴۶ هزار نفر با مسئولان قضایی لرستان
بررسی ۵۰ پرونده در کمیسیون ماده ۵ آذربایجان غربی
ورود بیش از هزار راننده جدید به ناوگان باری آذربایجان‌غربی همزمان با رونق جابه‌جایی کالا
کسب رتبه پنجم کشوری آذربایجان غربی در رفع نقاط حادثه‌خیز جاده‌ای
پایش خروجی ۶ دودکش نیروگاه سیکل ترکیبی ارومیه انجام شد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
در نور آباد ممسنی ۱۰۱ میلیمتر باران بارید
سامانه پرقدرت بارشی در راه فارس
شهید رشید ستون اتاق فکر دفاع مقدس بود
ثبت بارش باران در ۵۰ ایستگاه هواشناسی خراسان جنوبی
ثبت بیشترین میزان بارش استان بوشهر در عسلویه
اجرای رسمی بنزین ۳ نرخی از بامداد امروز
پرواز ناموفق تهران به بغداد
ضرورت بازآرایی رسانه‌ای در برابر جنگ ترکیبی دشمن
شارژ اعتبار دهک‌های درآمدی ۱ تا ۳ از امروز
عرضه بنزین با نرخ‌سوم؛ بنزین کارت آزاد جایگاه ۵هزار تومان شد
ادامه بارش‌ها در برخی مناطق کشور
رئیس مجلس اتیوپی وارد تهران شد
روایتی از ۲۲ آذر سالروز واگذاری سلطنت به رضاخان
بازی‌های پاراآسیایی جوانان؛ ثبت ۸۱ نشان دیگر به نام فرزندان ایران
فردا؛ پایان مهلت ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد ۱۴۰۵
میزان بارش برف در فریدونشهر  (۵ نظر)
واژگونی اتوبوس مسافربری در مسیر سمیرم به یاسوج  (۳ نظر)
شاخص هوای شیراز امروز ۲۰ آذر ۱۴۰۴  (۳ نظر)
نورآباد ممسنی با ۹۵ میلیمتر باران، در صدر بارش‌ها  (۱ نظر)
در نور آباد ممسنی ۱۰۱ میلیمتر باران بارید  (۱ نظر)
میزان بارش سامانه اخیر در چهارمحال و بختیاری  (۱ نظر)
اعلام اسامی مسافران حادثه واژگونی اتوبوس یاسوج در جاده سمیرم  (۱ نظر)
بازگشت آموزش حضوری به تمام مدارس مازندران از شنبه ۲۲ آذر  (۱ نظر)
هشدار قرمز وقوع مه گرفتگی در خوزستان  (۱ نظر)
واژگونی اتوبوس مسافربری در مسیر سمیرم به یاسوج با سه کشته و ۱۵مصدوم  (۱ نظر)
شارژ اعتبار دهک‌های درآمدی ۱ تا ۳ از شنبه ۲۲ آذر  (۱ نظر)
رئیس مرکز آمار قوه قضائیه: تا پایان سال مردم دارای دستیار هوشمند می‌شوند  (۱ نظر)
بررسی منابع آبهای سطحی و زیرزمینی آذربایجان غربی  (۱ نظر)
بازی‌های پاراآسیایی جوانان؛ ثبت ۸۱ نشان دیگر به نام فرزندان ایران  (۱ نظر)
اجراي مرحله بيست و سوم طرح آرامش در شهر  (۱ نظر)