• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۹۳۷۶۱۰
تاریخ انتشار: ۱۵ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۵:۵۲
علمی و فرهنگی » فرهنگ عمومی

مهاجرت توده‌وار ایرانیان ادعایی دروغ است

مدیر مرکز رصد فرهنگی کشور با اشاره به پخش شدن چندباره داده‌های مخدوش درباره میل به مهاجرت ایرانیان در فضای رسانه‌ای کشور گفت: مهاجرت توده‌وار ایرانیان، ادعایی دروغ است.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، محمد اصغری مدیر مرکز رصد فرهنگی کشور با اشاره به اهمیت داده‌ها در سیاست‌گذاری گفت: داده‌ها می‌توانند نقشی کلیدی در سیاست‌گذاری ایفا کنند و از این رو دقت نظر در شیوه‌های گردآوری داده و پالایش و تحلیل آن‌ها امری ضروری در روند‌های تصمیم‌سازی در کشور است.

وی افزود: متاسفانه تورم مراکز مختلف مدعی افکارسنجی که بعضا ابتدایی‌ترین اصول روشی را نیز رعایت نمی‌کنند، باعث تولید و انباشت داده‌های نادرست می‌شود و از سویی دیگر تعمیم، مقایسه و تفسیر غیرعلمی داده‌ها نیز به ابهام بیشتر فضای داده‌ای کشور منجر می‌شود.

مدیر مرکز رصد فرهنگی کشور اضافه کرد: در ایران مصرف داده در میان سیاست‌گذاران و افکارعمومی دارای نقصان‌های قابل اعتنایی است و ذائقه مصرفی سیاست‌گذار و رسانه‌ها در زمینه داده‌های مرتبط با مسائل سیاستی کشور نیازمند اصلاح است. همان‌قدر که کتمان و نادیده‌انگاری داده‌ها می‌تواند آسیب‌زا باشد، برخورد هیجایی با داده‌های نظرسنجی نیز کمکی به حل مسئله نمی‌کند و از قضا باعث مسدود شدن راه‌های واقع‌بینانه برای حل مسئله می‌شود.

این پژوهشگر سیاست فرهنگی با اشاره به پخش شدن چندباره داده‌های مخدوش درباره میل به مهاجرت ایرانیان در فضای رسانه‌ای کشور گفت: یکی از مثال‌های تکراری و زرد درباره داده‌های مخدوش، همین داده‌های میل به مهاجرت ایرانیان است که هرچندوقت یک‌بار در رسانه‌ها صحبت از اعدادی عجیب و غریب درباره درصد ایرانیانی که در پی مهاجرت هستند به میان می‌آید. ارقامی که هیچ تناسبی با داده‌های ملی و استانی مراکز معتبر نظرسنجی ندارد.

وی افزود: تعمیم یک نظرسنجی اینترنتی به کل جامعه آن هم با تردستی‌های رسانه‌ای، در شان پژوهشگران علوم اجتماعی و آمار نیست و نتایج آن در حد یک نظرسنجی دورهمی مجازی (آنلاین) اعتبار دارد و نمی‌توان برمبنای آن درباره جامعه سخن گفت و به سمت گزاره‌ها و توصیه‌های سیاستی حرکت کرد.

مدیر مرکز رصد فرهنگی کشور با اعلام عدد میل به مهاجرت ایرانیان گفت: بر مبنای داده‌های مراکز مختلف افکارسنجی که با شیوه‌های علمی و به صورت میدانی و تلفنی و حجم نمونه ملی، یعنی همه کشور، گردآوری و در مرکز رصد فرهنگی کشور از لحاظ روشی اعتبارسنجی شده است، میل به مهاجرت ایرانیان عددی بین ۲۴ تا ۲۸ درصد است.

اصغری ادامه داد: متغیر جنس تفاوت معناداری ندارد، اما در متغیر سن تفاوت معنادار وجود دارد، به‌طوری‌که افراد گروه سنی ۱۸ تا ۲۹ تمایل بیشتری به مهاجرت دارند.

این مدیر فرهنگی گفت: از میان افرادی که میل به مهاجرت دارند نیز بیشتر از نیمی از آن‌ها در پی مهاجرت موقت و میزان کمتری به فکر مهاجرت دائم هستند.

وی خاطرنشان کرد: عدد ۲۴ درصد را نه بزرگ ببینیم و نه کوچک، بلکه باید واقعی دید و بر این مبنا به تصویری نزدیک به واقع از شرایط موجود رسید.

مدیر رصد فرهنگی کشور همچنین گفت: "وضع میل به مهاجرت ایرانیان تابع عوامل متعددی است که از آن‌جمله می‌توان به همین انگاره سرگردان و نادرست در فضای رسانه‌ای اشاره کرد که مدعی هستند همه ایرانیان می‌خواهند بروند؛ یا مثلا رسانه‌ها از مهاجرت توده‌وار ایرانیان به خارج سخن می‌سرایند درحالی که داده‌های معتبر و آمار علمی و دقیق خلاف این نکته را نشان می‌دهد و میل به مهاجرت در میان بخشی از جامعه را نمی‌توان به همه تعمیم داد. این‌طور نیست که، چون مثلا مخاطبان کانال مجازی شما در یک نظرسنجی آنلاین گفته‌اند که می‌خواهند مهاجرت کنند، پس مثلا ۶۰ درصد از مردم در پی مهاجرتند؛ این چنین ادعا‌هایی وهن علم است.

اصغری افزود: مرکز رصد فرهنگی بر مبنای بررسی‌های روشی و مفهومی در پی آن است تا داده‌های فرهنگی اجتماعی کشور به صورتی صحیح و قابل اتکا روایت و تحلیل شود و در این رهگذر از دیدگاه‌ها و نکات پژوهشگران و خبرگان حوزه علوم اجتماعی و فرهنگی استقبال می‌کند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
مطالبات مردم در بسته صدای شما ۱۷ دی ۱۴۰۴
ابلاغ دستورالعمل اعتبار بخشودگی جرایم در صورت انصراف از اعتراض در مراحل دادرسی
احضار سرمربی پیکان به کمیته انضباطی فدراسیون والیبال
آمادگی احزاب برای حضور در انتخابات شوراها
معیشت مردم دغدغه هر روز دولت است
دشمنان ما نه قابل اعتمادند و نه قابل پیش‌بینی
لزوم بهره گیری از سلاح برنده «دعا» در مقابل دشمن
احزاب بر تفکیک اعتراض از اغتشاش تأکید دارند
تعهد اشتغال در خراسان رضوی ۴۵ درصد تحقق یافت
تحقق ۹۳ درصد از درآمد‌های پیش‌ بینی‌شده مالیاتی در خراسان رضوی
کیفیت هوای چند شهر صنعتی در وضعیت قرمز و ناسالم
جلسه بازاریان و اصناف با رئیس قوه قضائیه
برگزاری اجلاسیه کرسی‌های نظریه پردازی، نقد و مناظره جامعه المصطفی العالمیه
جلوگیری از تمرین ۳ بازیکن استقلال
دیدار با خانواده شهید قربان مشائی در مشهد
بحران نهاده‌ها تولید دام و طیور را تهدید می‌کند
تغییر قیمت کالاهای اساسی
هنرنمایی گروه آینه در ابرکوه
باران و برف هفته آینده میهمان فارسی هاست
پیگیری مشکلات خوزستان در بر خط مقدم ۱۷ دی ماه ۱۴۰۴
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
اعلام زمان‌بندی دقیق واریز کالابرگ الکترونیکی؛ دهک‌های ۱ تا ۷ از چه تاریخی می‌توانند خرید کنند؟
اطلاعیه وزارت رفاه درباره زمان بندی دریافت کالابرگ
میدری: کالابرگ از ۱۷ دی قابل برداشت است
سردار وحیدی: از قدرت ظاهری دشمن نباید ترسید
هیئت ویژه وزارت کشور در راه ایلام
باد و برف در راه همدان
بیانیه مجمع نمایندگان استان ایلام در پی وقوع حادثه ناگوار شهرستان ملکشاهی
قیمت جدید روغن نباتی اعلام شد
نحوه برگزاری امتحانات دانشگاه آزاد در واحد‌های استانی اعلام شد
جبران افزایش قیمت کالا‌های اساسی با کالابرگ
تداوم عملیات عمرانی و خدماتی در سطح منطقه چهار شهرداری ارومیه
تداوم رفتار خصمانه پاسخ قاطع و متناسب خواهد داشت
پزشکیان: هیچ سرمایه‌ای برای نظام بالاتر از مردم نیست
«چوپان ها»، «افسانه اوچی» و «ارزش خانواده»، آماده پخش از قاب تلویزیون
مرتکبان کشتار جمعی امروز مدعی دفاع از حقوق بشر هستند
واکنش چین به اظهارات ترامپ درباره ایران  (۱۸ نظر)
اعلام زمان‌بندی دقیق واریز کالابرگ الکترونیکی؛ دهک‌های ۱ تا ۷ از چه تاریخی می‌توانند خرید کنند؟  (۱ نظر)
جزئیات طرح جدید کالابرگ الکترونیکی اعلام شد  (۱ نظر)
مرحله جدید یارانه مادران باردار و شیرده واریز شد  (۱ نظر)
اژه‌ای: هیچ ارفاقی در برخورد با اغتشاشگران در کار نیست  (۱ نظر)
فهرست ۱۱ قلم کالای طرح معیشتی اعلام شد  (۱ نظر)
بازتاب جلسه اول محاکمه مادورو در آمریکا  (۱ نظر)
گذشت اولیای دم مرحوم خالقی از قصاص قاتل فرزند خود  (۱ نظر)
توضیح جهاد کشاورزی درباره یارانه یک میلیون تومانی  (۱ نظر)
انتشار کارت ورود به آزمون‌های استخدامی بانک کشاورزی و کمیته امداد  (۱ نظر)
کشف حجاب؛ چهره سیاسی و فرهنگی استعمار در ایران  (۱ نظر)
کادر فنی صنعت نفت آبادان در حال بررسی چند بازیکن مورد نیاز در نیم فصل دوم  (۱ نظر)
آیت‌الله جنتی: دشمن‌شناسی مردم توطئه‌ها را خنثی می‌کند  (۱ نظر)
تولید مجموعه نمایشی طنز ورثه لر در خوی  (۱ نظر)
اعلام حکم متخلفان فینال لیگ برتر کشتی آزاد  (۱ نظر)