• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۴۳۲۸۴۴۹
تاریخ انتشار: ۲۱ شهريور ۱۴۰۳ - ۰۴:۲۴
علمی و فرهنگی » معارف

رحلت آیت الله شیخ عباس محفوظی

آیت‌الله شیخ عباس محفوظی از مراجع عظام تقلید و شاگردان و همراهان نهضت امام خمینی که از چند روز پیش در یکی از بیمارستان‌های قم بستری شده بود، شب گذشته درگذشت.

رحلت آیت الله شیخ عباس محفوظی

به گزارش خبرگزاری صداوسیما، آیت‌الله شیخ عباس محفوظی از مراجع عظام تقلید و شاگردان و همراهان نهضت امام خمینی(ره) که از چند روز پیش در یکی از بیمارستان‌های قم بستری شده بود، شب گذشته درگذشت.

این عالم ربانی در سالیان تحصیل خود، محضر استادان بسیاری از جمله آیات عظام بروجردی، امام خمینی، میرزا هاشم آملی، گلپایگانی و همچنین علامه طباطبایی را درک کرده بود.

در پایگاه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم درباره زندگی این فقیه وارسته آمده است:

تولد و دوران کودکی‌:

آیت الله عباس محفوظی در سال ۱۳۰۷ هجری شمس در یکی از روستاهای شهرستان رودسر و در میان خانواده‌ای مذهبی و دوستدار خاندان پاک پیامبر (صلی الله علیه و آله) به دنیا آمد. تولد او با شب ولادت حضرت ابوالفضل العباس (ع) مصادف شده بود. پدرش پیشه کشاورزی داشت و گاه نیز به تجارت می‌پرداخت.

دوران تحصیل‌:

آیت‌الله محفوظی دروس دوره ابتدایی را در رودسر به پایان برد و سپس به دبیرستان رفت. امّا حدود یک سال بعد به سبب اشتیاق فراوان به تحصیل دروس دینی، به حوزه علمیه رودسر وارد شد.
حوزه علمیه رودسر در آن روزگار رونق چندانی نداشت و استبداد رضا خانی باعث شده بود که مردم کمتر به تحصیل علوم دینی رو آورند.

آن مرحوم پس از حدود ۲ سال اقامت در حوزه علمیه رودسر به این نتیجه رسیده بود که برای یافتن استادانی بهتر و شرایط تحصیلی مناسب‌تر به قم آید  در حالی‌  که دروس دوره مقدمات تا سیوطی را در حوزه رودسر به پایان رسانیده بود.

با ورود به حوزه علمیه قم، به محضر استادان مبرّز و صاحب نام آن دیار مشرف شد و در زمانی کوتاه دروس مقدمات و سطح را به پایان برد و به درس خارج علمای بنام آن روزگار همچون آیت‌الله العظمی بروجردی (ره) و امام خمینی (ره) راه یافت.

او مدتی نیز برای تحصیل به نجف اشرف رفت. قصد او برای این سفر، آشنایی با سبک تدریس علمای آن دیار و سنجش شرایط تحصیل بود؛ امّا پس از بازگشت با مخالفت خانواده رو به رو شد و از سفر به نجف منصرف شد.

استادان و دوستان‌:

آیت‌الله عباس محفوظی در سالیان تحصیل خود، محضر استادان بسیاری را درک کرد. تنها استاد او در حوزه علمیه رودسر آقاسید هادی روحانی بود که دروس مقدمات تا سیوطی را نزد او به پایان برد.
با ورود به قم در سال ۱۳۲۴ به درس استادانی همچون آقامیرزا علی راسخی، آقا شیخ حسین زرندی و آقا شیخ نعمت‌الله صالحی رفت و مطول را نزد آیت‌الله مشکینی و شرح لمعه را نزد آیت‌الله صدوقی، آقا سید محمد حسین درچه‌ای و شهید آیت‌الله بهشتی و آیه‌الله منتظری آموخت.

برای فراگیری رسائل به نزد آقا شیخ عبدالجواد اصفهانی رفت و مکاسب را نزد مرحوم شیخ مرتضی حائری و مرحوم مجاهدی تبریزی فرا گرفت. استاد او در کفایه، مرحوم سلطانی طباطبایی بود.

او با اتمام دوره سطح به دروس خارج آیت‌الله العظمی بروجردی (ره)، آیت‌الله العظمی امام خمینی (ره)، آیت‌الله العظمی میرزا هاشم آملی (ره)، آیت‌الله العظمی محقق داماد (ره)، آیت‌الله العظمی گلپایگانی (ره)، آیت‌الله العظمی شیخ عباسعلی شاهرودی (ره) رفت و از محضر آن بزرگواران بهره‌های بسیار برد، امّا استاد اصلی او در فقه و اصول، امام خمینی (ره) بود. او در بخش حکمت نیز از محضر علامه طباطبایی (ره) بهره‌مند شد.

شرح منظومه حکمت را نیز از آیه‌الله منتظری آموخت. او در درسهای اخلاق استادان خود نیز حاضر می‌شد.

آیت‌الله محفوظی در سالهای تحصیل خود با فضلای بسیاری رابطه دوستی داشت و درسهای آموخته را مباحثه می‌کرد که از آن میان می‌توان آیت‌الله محمدی گیلانی، شهید هاشمی‌نژاد و شهید شیخ عبدالحسین رضایی و شیخ محمدباقری طاهری شاهرودی را نام برد.

فعالیتهای علمی و فرهنگی‌:

آیت‌الله عباس محفوظی، تلاشهای فرهنگی بسیاری را به انجام رساند. او که از نخستین سالهای تحصیل به تدریس می‌پرداخت، بار‌ها و بار‌ها کتب دوره مقدمات و سطح را به طلاب مستعدّ و فضلای بسیاری درس داد و سال‌ها به تدریس خارج فقه پرداخت و طلاب بسیاری را از درس و اخلاق خود بهره‌مند ساخت.

او در زمینه علوم عقلی نیز به تدریس کتب فلسفی، از جمله شرح منظومه سبزواری پرداخت و کتابی در زمینه ولایت فقیه نگاشت.

فعالیتهای سیاسی‌:

آیت‌الله محفوظی در کنار تحصیل و تدریس، همواره از مبارزه بر ضد رژیم پهلوی باز نماند و ضمن شرکت در جلسات جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، زیر بسیاری از اعلامیه‌های افشاگرانه آن مرکز را امضا کرد.

او در رژیم گذشته بار‌ها مورد تعقیب، بازجویی و تبعید قرار گرفت و با پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ نیز همواره مدافع و یار امام (ره) و رهبر معظم انقلاب بود.

منبع: خبرگزاری صدا و سیما
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
سامانه بارشی جدید خراسان‌شمالی را فرا می‌گیرد
برنامه هفته هشتم لیگ برتر هندبال بانوان
بیش از ۴۵ میلیون مترمکعب آب شرب تولیدی در خراسان شمالی مصرف شد
ایروانی: با وجود آتش بس، غزه همچنان ویران و در محاصره است
سفر وزیر میراث فرهنگی به خوزستان
دستور رئیس‌جمهور برای بررسی افزایش قیمت محصولات ایران‌خودرو
بارش برف و باران در بیشتر مناطق کشور
پدیده کولاک و مه گرفتگی در چهارمحال و بختیاری
۲۶ طرح بهزیستی استان زنجان دهه فجر، آماده بهره برداری
نیم صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۹ بهمن
تظاهرات عراقی‌ها در حمایت از مواضع نوری المالکی
سقوط هواپیما در کلمبیا ۱۵ کشته داشت
هشدار نماینده ایران درباره پیامد اظهارات جنگ‌طلبانه ترامپ
بارش برف در محور‌های چهارمحال و بختیاری
درخشش شاعران چهارمحال و بختیاری در جشنواره‌های ملی
مصوبه شورای‌عالی شهرسازی درباره بازنگری طرح جامع ابهر ابلاغ شد
فرصت سرمایه‌گذاری برای نیروگاه‌های خورشیدی پشت‌بامی در زنجان
نقض حقوق بشر علیه دختر ایران
جبران بخشی از ذخایر ارزی از دست رفته بانک مرکزی پس از حذف ارز ترجیحی
پنج کشاورز زنجانی در جمع برگزیدگان کشوری
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
فروش ۱۳ محصول ایران خودرو بدون حساب وکالتی از امروز
پاسخ ایران به تهدیدهای ترامپ
حکم رئیس جمهور به محمدرضا باهنر و محمد سالاری
شعبه تخصصی پارک فناوری پردیس در شهرستان دماوند ایجاد می‌شود
اجرای طرح «مدیریت محله‌محور» در سه روستای بخش صفادشت ملارد
نیرو‌های مسلح ایران، انگشت برماشه آماده‌اند
دشمنان لجوج ایران در تجاوز نظامی و ایجاد آشوب شکست خوردند
هشدار سخنگوی سپاه به آمریکا؛ برای همه سناریو‌ها برنامه داریم
پاسخ ایران خودرو به واکنش‌ها: افزایش قیمت قانونی بوده است
زخم و آتش بر تن ناجیان جان
پاسخ اعضای دولت به پرسش خبرنگاران در حیاط دولت
تأکید معاون استاندار لرستان بر استفاده از ظرفیت محله محوری
ادامه دروغ پردازی‌های اینترنشنال در مورد تعداد کشته‌های اغتشاش دی ماه
تاکید بر پیگیری دغدغه های عشایر
۸۰ میلیون نفر کالابرگ مرحله نخست را دریافت کردند
بیانیه قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیاء در واکنش به فضاسازی دشمن  (۲ نظر)
از دکترای فیزیک و تدریس تا تغییر مسیر زندگی با پرورش طوطی  (۲ نظر)
ابراز ندامت یکی از دستگیر شدگان در اغتشاشات  (۲ نظر)
روایت سازی جعلی این بار به نام سپهر ابراهیمی  (۱ نظر)
ولایتی: ترامپ از ترس شکست به سرعت تسلیم می‌شود  (۱ نظر)
کالا‌هایی که به ارز ترجیحی ارتباطی ندارند نباید گران شوند  (۱ نظر)
دشمنان لجوج ایران در تجاوز نظامی و ایجاد آشوب شکست خوردند  (۱ نظر)
بازداشت ۷۰ عامل اصلی و تخریبگر اموال مردم در استان مرکزی  (۱ نظر)
جزئیات جدید درباره گواهینامه موتورسیکلت برای بانوان  (۱ نظر)
دستگیری ۱۶ لیدر اصلی فراخوان‌های اغتشاش در نکا  (۱ نظر)
مخالفت وزارت صمت با افزایش قیمت محصولات خودروسازان  (۱ نظر)
خویشتن داری پلیس در ایام اغتشاشات، اوج ایثار بود  (۱ نظر)
برخورداری از دانش حقوقی از الزمات یک مامور پلیس  (۱ نظر)
سردار وحیدی: دشمن در نبرد ۱۲ روزه عقب نشست  (۱ نظر)