• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۴۴۴۵۷۳۹
تاریخ انتشار: ۱۴ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۴:۴۶
اجتماعی » محیط زیست

تالاب های تهران در انتظار تامین حقابه

این تالاب ها به دلیل کاهش بارندگی و برداشت غیرمجاز آب، با خشکی مواجه شده اند.

تالاب های تهران در انتظار تامین حقابه

به گزارش خبرگزاری صداوسیما  سرپرست معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی حفاظت محیط زیست استان تهران، با تأکید بر اهمیت حیاتی تالاب‌ها در حفظ تعادل اکولوژیکی و تأمین منابع آب، اقدامات و برنامه‌های لازم برای حفاظت و احیای این اکوسیستم‌های ارزشمند را ضروری دانست.

 رضا اقتدار با اشاره به اینکه هرساله مصادف با سالروز امضای کنوانسیون رامسر در سال ۱۹۷۱ (۲ فوریه ۱۹۷۱-۱۴ بهمن ماه)، به عنوان روز جهانی تالاب‌ها نام‌گذاری شده است، افزود: این کنوانسیون با هدف حفظ و احیای تالاب‌ها و زیست بوم های آبی در شهر رامسر ایران به امضا رسیده و تالاب‌ها به عنوان مناطقی شامل مرداب، باتلاق، لجن‌زار و آبگیر‌های طبیعی یا مصنوعی تعریف می‌شوند که نقشی حیاتی در حفظ تنوع زیستی، کنترل سیلاب، تغذیه سفره‌های زیرزمینی و کاهش آلودگی هوا دارند.

وی با بیان اینکه شعار امسال روز جهانی تالاب‌ها با عنوان «حفاظت از تالاب‌ها برای آینده مشترکمان» است، اظهار داشت: ایران دارای ۴۱ نوع از ۴۲ نوع تالاب شناخته‌شده در جهان است و تالاب‌ها علاوه بر نقش اکولوژیکی، در تأمین منابع آب شیرین، رونق کشاورزی، گردشگری و معیشت جوامع محلی نیز مؤثرند؛ با این حال، تغییرات اقلیمی، خشکسالی، برداشت غیرمجاز آب و آلودگی‌های صنعتی، تالاب‌ها را با تهدیدات جدی مواجه کرده‌اند.

اقتدار در ادامه به وضعیت تالاب‌های مهم استان تهران اشاره داشت و گفت: حوضه آبخیز منابع آبی استان تهران از شمالی‌ترین نقطه استان تا دشت‌های جنوبی آن به سمت تالاب بند علیخان در منطقه حفاظت شده کویراز اکوسیستم‌ها و زیست بوم‌های بسیار حساس وشکننده‌ای در استان محسوب می‌شوند که حفاظت، پایش و احیاء آنها از یک سو و از طرفی دیگرتعیین وتأمین حقابه زیست محیطی تالاب‌ها و رودخانه‌های درمعرض خطر، اهمیت وحساسیت موضوع را دوچندان می‌کند.

سرپرست معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست استان تهران افزود: تالاب بند علیخان واقع در منطقه حفاظت شده کویر از توابع شهرستان ورامین در زمره تالاب‌های فصلی با آب شیرین بوده و به صورت فصلی و با بارش نزولات آسمانی آبگیری می‌شود؛ این تالاب عموما تا نیمه‌های بهار دارای آب و پذیرای پرندگان مهاجر بوده و وسعت زیستگاه این تالاب متغیر بوده و به باران‌های موسمی در تهران و ارتفاعات مشرف به دشت ورامین و حوزه کویر و جاری شدن روان آب‌های سطحی تهران بستگی دارد. منابع تغذیه کننده آب تالاب شامل جاری شدن و تجمیع جریان‌های سیلابی رودخانه‌های جاجرود کرج، کن، شور، روان آب‌های سطحی شهر تهران، زه آب اراضی بالادست و فاضلاب ورودی در طول مسیر رودخانه شور و شیرین و در صورت امکان بخشی از خروجی سد ماملو است.

او ادامه داد: این تالاب به دلیل کاهش بارندگی و برداشت غیرمجاز آب، با خشکی مواجه شده است و با توجه به اینکه منابع تامین حق‌آبه زیست محیطی این تالاب از رودخانه‌های جاجرود، کرج و شور تأمین می‌شود، اما به دلیل تشدید خشکسالی و انحراف مسیر رودخانه‌ها و برداشت‌های غیرقانونی، آب مورد نیاز تالاب تأمین نشده است.

تالاب های تهران در انتظار تامین حقابه

این مقام مسئول همچنین به وضعیت دریاچه‌های تار و هویر به عنوان دیگر تالاب مهم استان تهران اشاره کرد و افزود: این دو دریاچه کوهستانی آب شیرین در شهرستان دماوند و روی محور چین دار میان دو رشته کوه قره داغ در شمال، و کوه زرین در جنوب قرار دارند و به عنوان اثر طبیعی ملی مصوب شدند.

اقتدار با بیان اینکه این منطقه با توجه به پوشش گیاهی بسیار متنوع و تنوع جانوری از اهمیت زیادی برخوردار بوده و محیط آبی زیستگاه، از ویژگی مهم و حائز اهمیت منطقه است، بیان داشت: قسمتی از آب چشمه ساران کوه‌های قره داغ، سیاه چال و شاه نشین در شمال و آبراهه‌های فصلی از جنوب وارد دریاچه‌ها می‌شود و بخشی دیگر از آنها، آب رود‌های تار و هویر را تأمین می‌کنند، اما متأسفانه به دلیل کاهش بارندگی در سال‌های اخیر، سطح آب این دریاچه‌ها نیز کاهش یافته است.

سرپرست معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی حفاظت محیط زیست استان تهران، در ادامه به چالش‌های پیش‌رو برای مدیریت و حفاظت تالاب‌ها اشاره داشت و تصریح کرد: ورود فاضلاب‌های صنعتی و انسانی به تالاب‌ها، تغییرات اقلیمی و خشکسالی‌های مکرر، برداشت غیرمجاز آب و انحراف مسیر رودخانه‌ها و عدم تأمین حق‌آبه زیست‌محیطی تالاب‌ها از جمله مهم‌ترین تهدیدات پیش‌روی این اکوسیستم‌های حیاتی هستند.

تالاب های تهران در انتظار تامین حقابه

وی ادامه داد: پیگیری تأمین حق‌آبه تالاب‌ها از رودخانه‌های تغذیه‌کننده، بازگرداندن مسیر طبیعی رودخانه‌های منحرف شده، انجام لایروبی کانال‌های ورودی تالاب‌ها، برخورد قانونی با بهره‌برداران غیرمجاز آب و تدوین برنامه‌های مدیریت جامع زیست‌بومی تالاب‌ها از جمله اقدامات ضروری برای حفظ و احیای این اکوسیستم‌ها هستند.
وی در پایان با تأکید بر اهمیت مشارکت همه ذینفعان در حفاظت از تالاب‌ها، خاطرنشان کرد: حفاظت از تالاب‌ها نه تنها برای حفظ تنوع زیستی، بلکه برای تأمین منابع آب و بهبود شرایط اقلیمی ضروری است و مشارکت همه ذینفعان و اجرای برنامه‌های مدیریت جامع زیست بومی، کلید حفظ این اکوسیستم‌های حیاتی برای نسل‌های آینده است و ما در اداره کل حفاظت محیط زیست استان تهران تمام تلاش خود را برای تحقق این اهداف به کار خواهیم بست.

*تالاب های تهران در انتظار تامین حقابه*

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
هم‌اندیشی فعالان بازار با مدیرعامل منطقه آزاد ماکو برای عبور از موانع
احداث بیمارستان تخصصی و جراحی سرطان در ماکو
افزایش ۵ میلیون متر مکعبی مخزن سد مهاباد 
تداوم عملیات عمرانی و خدماتی در سطح منطقه چهار شهرداری ارومیه
تداوم عملیات عمرانی با بتن‌ریزی عرشه پل B۵ تقاطع غیرهمسطح آذربایجان
بهره‌مندی ۹۰۹ خانوار عشایری خوی از آب شرب پایدار
انباشت ۵ هزار خودروی توقیفی در پارکینگ‌های آذربایجان‌غربی
رازی، رکوردار تردد مسافر در بین پایانه‌های مرزی آذربایجان غربی
سنجش سلامت ۱۶ هزار نوآموز در مراکز جامع آذربایجان‌غربی
فرماندار ماکو: با جدیت از بروز تخلفات در بازار جلوگیری شود
محکومیت ۲۰ هزار میلیارد ریالی متخلفان اقتصادی در آذربایجان‌غربی
برنامه‌های هفته فرهنگی ارومیه غنی‌تر از سال‌های گذشته برگزار شود
کشف ۶ کیلوگرم نقره قاچاق در مرز بازرگان 
حفاظت از اراضی کشاورزی نیازمند عزم همگانی است
لینک‌های کالابرگ الکترونیک، طعمه جدید کلاهبرداران سایبری
اتمام ۲۹.۵ کیلومتر از طرح راهسازی محور نقده – پیرانشهر - تمرچین
۴۰۰ هزار هکتار از دیم زار‌های آذربایجان‌غربی در قالب طرح پایداری تولید کشت می‌شود
همایش ملی مدیریت ضایعات کشاورزی و غذایی بهمن ۱۴۰۴ برگزار می‌شود
 همکاری بنیاد مسکن و جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی برای تأمین مسکن
افزایش روستا بازار‌های آذربایجان غربی به ۲۷ مورد در چارچوب طرح معیشتی دولت 
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
واکنش چین به اظهارات ترامپ درباره ایران
اوایل هفته آینده، برف و باران میهمان همدان
انتخابات شورا‌ها در ۱۱ اردیبهشت؛ آزمون زودهنگام رسانه ملی
جزئیات طرح جدید کالابرگ الکترونیکی اعلام شد
کشف انبار‌های احتکار روغن و برنج
دشمن درپی تضعیف بنیان‌های دینی و اخلاقی جامعه است
تثبیت مالکیت اراضی دولتی در خوزستان
همکاری سه جانبه ایمیدرو، معاونت آموزش و پرورش و خانه معدن
مرحله جدید یارانه مادران باردار و شیرده واریز شد
بازتاب جلسه اول محاکمه مادورو در آمریکا
کشته شدن ۳۲ افسر اطلاعاتی و نظامی کوبایی در دفاع از مادورو
فهرست ۱۱ قلم کالای طرح معیشتی اعلام شد
غیر حضوری شدن مدارس تهران
قالیباف: ارز ترجیحی حذف نمی‌شود
آتش سوزی درکارخانه کاله آمل
برقراری فعالیت ادارات و مدارس فارس ؛ فردا  (۲۱ نظر)
بیانیه وزارت امور خارجه ترکیه در مورد ونزوئلا  (۱۰ نظر)
برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ونزوئلا ۳۰ روز دیگر  (۶ نظر)
پیش‌فروش ۵ محصول سایپا از فردا  (۲ نظر)
اطلاعیه شورای اطلاع رسانی دولت درخصوص انتقال ارزترجیحی به خانوارها  (۲ نظر)
بازداشت سه آشوبگر مرتبط با شبکه صهیونی اینترنشنال   (۲ نظر)
طرح حمایت معیشتی به همه ایرانیان تعلق می‌گیرد  (۲ نظر)
تجاوز نظامی آمریکا به ونزوئلا  (۲ نظر)
واکنش چین به اظهارات ترامپ درباره ایران  (۱ نظر)
پرداخت کالابرگ چهار میلیون تومانی برای ۸۰ میلیون نفر  (۱ نظر)
ترامپ: برای مدتی ونزوئلا را اداره می‌کنیم  (۱ نظر)
تجاوز نظامی آمریکا به ونزوئلا  (۱ نظر)
صدور کیفرخواستی ۲۵ صفحه‌ای برای نیکلاس مادورو  (۱ نظر)
مصرف گاز از مرز ۶۲۰ میلیون متر مکعب عبور کرد  (۱ نظر)
غیر حضوری شدن امتحانات دانشگاه آزاد اسلامی خوزستان  (۱ نظر)