• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۶۶۲۵۳۱
تاریخ انتشار: ۲۹ آذر ۱۴۰۴ - ۱۷:۲۱
سیاسی » دولت

جهش علمی با سرمایه گذاری در زیرساخت‌های علمی کشور

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور با تأکید بر ضرورت «فهم لحظه» در سیاست‌گذاری علمی، از تمرکز دولت بر سلامت علمی، تقویت شبکه آزمایشگاهی و طراحی مسیر شفاف رشد برای نخبگان و استادان برتر کشور خبر داد.

جهش علمی با سرمایه گذاری در زیرساخت‌های علمی کشور

به گزارش  خبرگزاری صدا و سیما، حسین افشین، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور در مراسم تقدیر از سرآمدان علمی و آزمایشگاهی کشور با بیان اینکه در طبیعت رقابت همیشه با سروصدا آغاز نمی‌شود، گفت: علم نیز نه با فریاد و نه با دستور پیش می‌رود، بلکه با «فهم لحظه» و درک تغییرات مسیر حرکت می‌کند.

وی با اشاره به بررسی داده‌های علمی کشور در سال جاری اظهار کرد: مسئله اصلی علم ایران کمبود استعداد نیست، بلکه ابهام در مسیر رشد است. وقتی مسیر شفاف نباشد، حتی توانمندترین افراد نیز کند می‌شوند. وظیفه سیاست‌گذار دویدن نیست، بلکه ساختن جاده‌ای است که دویدن در آن معنا داشته باشد.

معاون علمی رئیس‌جمهور با بیان اینکه دو محور «سلامت علمی» و «زیرساخت» در سال جاری برای معاونت علمی کلیدی بوده است، افزود: اگر رقابت علمی سالم نباشد، حتی برنده نیز اعتبار نخواهد داشت. از سوی دیگر، هیچ ذهن بزرگی بدون ابزار، بزرگ نمی‌ماند. آزمایشگاه برای ما صرفاً یک ساختمان نیست، بلکه امکان دیدن و فهم دقیق پدیده‌هاست و شبکه آزمایشگاهی کشور در این زمینه نقش محوری دارد.

افشین، با اشاره به شناسایی دانشگاه‌های دارای بیشترین سرآمد علمی گفت: برای دومین سال متوالی، دانشگاه‌هایی که بیشترین سرآمد علمی را در خود جای داده‌اند مورد توجه قرار گرفتند. امسال دانشگاه تهران، دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه تربیت مدرس در این جایگاه قرار دارند. تفاوت ترکیب دانشگاه‌ها نسبت به سال گذشته، نشانه‌ای مثبت از زنده بودن رقابت علمی و نبود جایگاه‌های از پیش رزرو شده است.

رییس بنیاد ملی نخبگان، تأکید کرد: برای آنکه این انتخاب‌ها صرفاً جنبه نمادین نداشته باشد، گرنت‌های مشخص، شفاف و هدفمند برای خرید محصولات ایران‌ساخت در نظر گرفته شد تا علم، علاوه بر دیده شدن، وارد چرخه اقتصادی کشور شود.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور با اشاره به تجربه‌های جهانی در حوزه سیاست‌گذاری علم اظهار کرد: جهش علمی با دستورالعمل‌های خطی اتفاق نمی‌افتد، بلکه زمانی رخ می‌دهد که رقابت معنا پیدا کند. استاد باید بداند اگر بهتر ببیند و عمیق‌تر تولید کند، جلوتر می‌ایستد.

افشین با تشریح برنامه جدید حمایت از نخبگان علمی گفت: در بنیاد ملی نخبگان به این جمع‌بندی رسیدیم که باید مسیر روشن و قابل اتکایی برای رشد علمی طراحی شود؛ مسیری که ویژه کسانی است که در خط مقدم تولید علم قرار دارند. بر همین اساس، برنامه حمایت سالانه از ۳۰۰ استاد برتر کشور بر پایه شاخص‌های معتبر تولید علمی طراحی شد.

وی منطق این برنامه را مبتنی بر بازه زمانی مشخص، شاخص‌های شفاف، سهم واقعی هر فرد از تولید علم و تمرکز بر علم ناب دانست و تصریح کرد: نه قرار است مقاله خریداری شود و نه عددسازی تشویق شود؛ کیفیت باید خودش مسیر را باز کند.

معاون علمی رئیس‌جمهور با اشاره به اجرای آزمایشی این طرح در سال جاری گفت: امسال این برنامه به‌صورت محدود اجرا شد و از هر یک از سه دانشگاه برتر، ۱۰۰ استاد مورد حمایت قرار گرفتند. این اقدام برای تثبیت الگو نبود، بلکه برای نشان دادن نیت سیاست‌گذار انجام شد. سال آینده، این انتخاب در سطح ملی انجام خواهد شد و رقابت گسترده‌تر و میدان بازتر می‌شود.

رییس بنیاد ملی نخبگان، با اشاره به طراحی حمایت‌ها به‌صورت پلکانی، افزود: این حمایت‌ها برای ایجاد فاصله نیست، بلکه برای نشان دادن مسیر است. گرنت‌ها در اختیار خود استادان قرار می‌گیرد، زیرا باور داریم کسی که علم را تولید کرده، بهتر از هر ساختاری می‌داند چگونه از آن استفاده کند.

وی با اشاره به واکنش‌برانگیز بودن چنین سیاست‌هایی اظهار کرد: سکون از نقد خطرناک‌تر است. ما ترجیح می‌دهیم سیاستی اجرا کنیم که درباره آن گفت‌و‌گو شود، تا سیاستی که هیچ اثری نداشته باشد.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور در پایان تأکید کرد: این برنامه جایگزین سایر مسیر‌های حمایتی نیست. نوآوری، ارتباط با صنعت و توسعه فناوری هرکدام سازوکار خود را دارند. این برنامه صرفاً برای دیده شدن علم جدی طراحی شده است تا کسی که زودتر تغییر را می‌فهمد، عقب نماند.

افشین، همچنین با اشاره به آمار سرآمدان علمی گفت: امسال نسبت به سال گذشته شاهد رشد ۳۵ درصدی در تعداد سرآمدان علمی هستیم؛ به‌گونه‌ای که تعداد تقدیرشدگان از ۵۷ نفر در سال گذشته به ۷۷ نفر در سال جاری رسیده است.

علاوه بر این، امسال ۱۰۰ نفر از سرآمدان علمی هر یک از سه دانشگاه برتر شامل دانشگاه تهران، دانشگاه صنعتی شریف به‌عنوان دانشگاه نخست و دانشگاه تربیت مدرس به‌عنوان دانشگاه سوم، بر اساس امتیازات پایگاه وب آو ساینس مورد تقدیر قرار می‌گیرند. در مجموع، ۳۷۷ نفر در این دوره تقدیر خواهند شد.

وی افزود: سال آینده رویکرد تقدیر از سرآمدان علمی به‌صورت نهادمحور دنبال می‌شود و معاونت علمی از توسعه پژوهش‌های علمی حمایت می‌کند تا پویایی و جنب‌وجوش در عرصه علمی کشور استمرار یابد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
آموزش و پرورش حیاتی‌ترین حوزه کشور
رعایت ایمنی در محیط زندگی تدبیری برای حفظ سلامت مردان
رشد ۱۵ درصدی تولید فولاد ایران در ژانویه ۲۰۲۶
اهدای زمین به مدال‌آوران ورزشی در هوراند
هشدار صریح سخنگوی ارشد نیرو‌های مسلح به آمریکا
افزایش غلظت غبار در سمنان
صندوق‌های حمایت از کشاورزی زنان گامی موثر در توسعه مشارکت اقتصادی
رسیدگی به درخواست ۳۲ مراجعه‌کننده در دیدار مردمی دادستان مرکز خوزستان
دیدار سفیر جدید جمهوری اسلامی ایران در لبنان با وزیر امور خارجه
اوقات شرعی اهواز، ۸ اسفند ۱۴۰۴
تأکید بر رفع تعهدات ارزی و تقویت انگیزه‌های صادراتی در استان قم
عراقچی: مذاکرات پیشرفت خوبی داشت
دعای هر روز و روز نهم ماه مبارک رمضان
رویداد ایران جان رویدادی برای معرفی ظرفیت‌های معدنی کهگیلویه و بویراحمد
بسته خبر‌های کوتاه ۷ اسفند چهارمحال و بختیاری در یک نگاه
برد تراکتور مقابل گل‌گهر
اهمیت تغذیه در ماه رمضان
شکست فوتسالیست های پردیس مقابل نماینده تبریز
تصویب ۱۵ طرح کلان در شورای سرمایه‌گذاری کهگیلویه و بویراحمد
انتقاد فرماندار هشترود از وضعیت اتوبان پیامبر اعظم
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
وقفه در مذاکرات ژنو؛ ادامه گفت‌و‌گو‌ها از ساعاتی دیگر
عمان: مذاکره‌کنندگان به راه‌حل‌های نوآورانه نزدیک شدند
پایان دور سوم گفت‌و‌گو‌های ایران و آمریکا در ژنو
دعای هر روز و روز هشتم ماه مبارک رمضان
میلیون‌ها ربات در خدمت عملیات رسانه‌ای غرب
بقایی: دو هیئت‌ نیاز داشتند با پایتخت‌ها مشورت کنند
نمایندگان ایران طلایی شدند
فراخوان سومین رویداد ملی فناورانه میکروالکترونیک
پخش زنده دیدار تراکتور و گل گهر از شبکه ورزش
منافع و آرمان‌های ملی، خط قرمز مشترک همه ما است
برپایی محفل انس با قرآن کریم در شهر بهمن
کاهش دما در استان یزد
آغاز بکار اتوبوس ویژه بانوان
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، ۷ اسفند ۱۴۰۴
۳ دانشجوی دانشگاه تهران موقتاً از تحصیل محروم شدند
زیرساخت سامانه هوشمند سوخت در سیستان بلوچستان در حال به‌روزرسانی است  (۵ نظر)
ثریا آقایی به کشور بازگشت  (۱ نظر)
امروز؛ آغاز فروش فوق العاده محصولات سایپا  (۱ نظر)
زمان ثبت نام آزمون‌های ورودی سمپاد اعلام شد  (۱ نظر)
آماده‌باش نیرو‌های عملیاتی در پی هشدار هواشناسی درباره بارش‌ها  (۱ نظر)
سامانه آنلاین برگزاری تجمعات راه‌اندازی می‌شود  (۱ نظر)
مرگ روزانه ۶۰ نفر در تصادفات جاده‌ای  (۱ نظر)
توقیف خودرو با سرعت بالاتر از ۵۰ کیلومتر از حدمجاز در نوروز  (۱ نظر)
آیین بهره‌برداری از گلخانه سلولزی شهرداری کرمان  (۱ نظر)
آمادگی ایران برای هر دو گزینه صلح و جنگ  (۱ نظر)
دعوت مربی چهارمحال و بختیاری با بوکسور‌های نونهال به اردوی تیم ملی  (۱ نظر)
ثبت درخواست‌های مردم مازندران از رئیس‌جمهور از طریق سامانه سامد  (۱ نظر)
تأکید اژه ای بر تسریع رسیدگی به پرونده‌های اغتشاشات  (۱ نظر)
ونس: رئیس جمهور آمریکا خواهان حل دیپلماتیک برنامه هسته‌ای ایران است  (۱ نظر)
مهلت ۵ روزه برای ترخیص کالا‌های اساسی ابلاغ شد  (۱ نظر)