سمت وسوي ريلگذاري اقتصاد ايران در پسابرجام
برجام و زمان رفع تحريم هاي اقتصادي بر ضد ايران به روند اجرايي خود نزديك مي شود.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، با اجراي برجام ، فرصت هاي تازه اي ايجاد مي شود و مزيت هاي اقتصادي کشور هم افزايش مي يابد و همچنين فضاي جديدي در اقتصاد بين الملل فراهم مي شود.
اما اين روند به معني حل همه مسايل اقتصادي نخواهد بود و در داخل هم بايد با نوسازي و بهسازي قوانين و مقررات، شاخص هاي فضاي کسب و کار را بهبود بخشيم و نبايد از برخي مشکلات ساختاري اقتصاد کشور چشم پوشي کنيم.
اما شيفتگي روانشناسانه و كاسب كاري برخي ها از اجراي برجام نقطه ضعف اصلي و تهديد احتمالي و جدي است و مي تواند اين فرصت را به تهديد تبديل كند.
اجراي برجام به معني پايان مشکلات اقتصادي و همچنين پايان دشمني آمريکايي ها نيست بلکه آنها همچنان به رفتارهاي منفي خود ادامه خواهند داد و بايد ما ظرفيت و توان اقتصادي خود را متناسب با استعدادهاي داخلي تقويت کنيم.
برخي افراد طوري اظهار مي کنند که حل همه مشکلات اقتصادي کشور به برجام بستگي دارد كه يک خطاي راهبردي است و اگر ترويج شود مشکلات اقتصادي را تشديد خواهد کرد.
حتي بعد از اعلام جمع بندي هسته اي برخي فکر مي کردند تحولات جدي و رونق اقتصادي از فرداي آن روز آغاز مي شود اما همه ديديم که شاخص هاي بورس به عنوان دماسنج اقتصادي کشور افت کرد و ركود اقتصادي نيز عميق تر هم شده است پس اجراي برجام يك فرصت تازه مي تواند باشد اما نبايد به تهديد طلب شود.
* برجام يك فرصت است
به هرحال تحريم ها و تلاش گروهي يا فردي براي افزايش محدوديت ها بر ضد انتخاب هاي اقتصادي يك كشور و همچنين افزايش هزينه هاي اقتصادي است كه رويكردي غيراخلاقي برضد ايران مانند تحريم داوري ايران دارد و اين رفتارها هزينه هايي هم براي اقتصاد و تجارت ايران داشته است.
اين رويكرد بازي هاي تجاري و رقابتي برد - برد را به بازي برد- باخت يا باخت - باخت تبديل مي کند و براي نمونه نتيجه و دستاورد تحريم اقتصادي ايران از سوي اروپايي ها نوعي بازي باخت - باخت بوده است. تعميق ركود اقتصادي اروپا يكي از اين نشانه است و به همين خاطر است كه كشورهاي اروپايي هجوم گسترده اي براي حضور در بازار ايران دارند.
خوشبختانه اقتصاد ايران در سال هاي اخير تا حدودي از غرب گرايي محض اقتصادي و تکيه مسلم و کامل بر مکتب اقتصادي غربي و سرمايه داري توجيه گر ، رها شده است.
همين تلاش ها سبب شده است که اقتصاد ايران از اسيب کامل بحران هاي اقتصادي و مالي غرب دور شود ، البته اين بحران تاثير داشته اما اقتصاد ايران را خانه نشين نکرده است.
اقتصاد منطقه و جهان بيش از ايران به مبادلات اقتصادي با جمهوري اسلامي ايران نياز دارند و به همين خاطر ايران مي تواند يک محور تازه اقتصاد بين الملل براي همگرايي قدرت هاي غير امريکايي مانند روسيه و چين باشد که جايگاه راهبردي ايران را نشان مي دهد.
* نقطه عطف در اقتصاد بين الملل
اجراي برجام ؛ نقطه عطفي در اقتصاد بين الملل است كه ظرفيت رقابت را در مناسبات بين ايران و كشورها افزايش مي دهد و تحريم هاي ظالمانه بر ضد يك ملت و كشور ؛ هويت خود را از دست مي دهد.
جمهوري اسلامي ايران با اجراي برجام و در صورت تعهد كشورهاي طرف مذكرات هسته اي يا گروه 1+5 مي تواند قطب جديد در نظم اقتصادي اوراسيا در قرن 21 باشد و شايد شاه كليد ركودزدايي از اقتصاد جهاني و غرب در همين مناسبات نهفته باشد. اما در داخا هم بايد از شيفتگي کاذب و آشفتگي برنامه ريزي دور باشيم چون برجام مي تواند مفيد بايد شد اما معجزه نمي کند.
ايران بايد به سمت استقرار اقتصاد مقاومتي حرکت کند و اينكه براي ساماندهي مسايل اقتصادي فقط به دستاوردهاي اقتصادي و مالي اجراي برجام اميدوار و منتظر باشيم ، منطقي نخواهد بود.
تجارب بيش از 60 سال برنامه ريزي و همچنين مديريت دوره تحريم را پاس بداريم
چون استعدادها و مزيت هاي دروني خوبي براي رونق توليد و صادرات غيرنفتي داريم و
دولتمردان بايد از اين مزيت و فرصت به خوبي براي توسعه اقتصادي پايدار و رشد با دوام استفاده کنند.
دولت بايد براي عبور از رکود اقتصادي برنامه داشته باشد و دستاوردهاي احتمالي برجام به رشد اقتصادي پايدار كمك نخواهد كرد بلکه با اجراي سياستهاي کلي اقتصاد مقاومتي که از سوي مقام معظم رهبري ابلاغ شده است مي توانيم به رونق پايدار دست پيدا کنيم.
شيفتگي روانشناسانه و كاسبي از محل اجراي برجام به اجراي برجام جواب نمي دهد و اينکه بعضي ها فکر مي کنند فقط با تکيه بر منابع خارجي مي توان به توسعه رسيد ، در دنيا سابقه ندارد و هيچ کشوري نتوانسته است با الگوهاي برونزا و وابسته به توسعه برسد.
* برجام را در بستر اقتصاد مقاومتي پردستاورد كنيم
ايران تنها کشور در ميان کشورهاي خاورميانه و آفريقاي شمالي است که ظرفيت هاي لازم را براي تبديل شدن به يک قدرت نوظهور اقتصادي دارد و انتظار داريم به باشگاه بيست قدرت بزرگ اقتصادي جهان وارد شود.
ايران داراي دومين اقتصاد خاورميانه و با 80 ميليون نفر جمعيت، دومين قدرت جمعيتي خاورميانه بعداز مصر است و با برداشته شدن تحريم ها مي تواند به رشد اقتصادي دست يابد.
ايران از لحاظ منابع طبيعي، هم از منظر جايگاه جغرافيايي و هم به دليل منابع انساني و هويت تاريخي مي تواند با استقرار اقتصاد مقاومتي به اين اهداف برسد و بايد برجام را در خدمت اقتصاد مقاومتي قرار دهيم.
جمهوري اسلامي ايران يك ضلع ثابت در مديريت جهاني است و بايد كشورهاي ديگر به ان احترام بگذارند اما دشمن ما حيله گر و مكار و منافق و هزار چهره است و ممكن است هر لحظه رنگ عوض كند و بايد پيشرفت درون زا در كشورمان همچنان يك اصل طلايي در اولويت همه مردم و مسئولان باشد.
اما اين موفقيت تازه ، آغاز يك نقشه راه فعال ديپلماسي عمومي ، منطقه اي و جهاني است و هوشمندي زيادي را در چارچوب آينده گرايي و آينده سازي و آينده شناسي تلا ش ها و برنامه ها مي خواهد.
برجام فقط يك موفقيت است نه تمام موفقيتها و همه دستاوردها و نبايد از هزينه تراشي هاي حاشيه اي بيگانگان غافل باشيم.
سرنوشت پيشرفت اقتصادي ايران فقط به مذاكره گره نخورد و اين توافق را سياه يا سفيد نبينيم و همه براي پردستاورد شدن ان تلاش كنيم.
6) بايد از دستاوردهاي اين تلاش به خوبي استفاده كنيم تا با حداكثر ارزش افزوده اقتصادي ، سياسي ، فرهنگي ، اجتماعي ، ملي و منطقه اي و جهاني همراه شود و هوشمندي ديپلماسي بايد همچنان ارتقا يابد.
اقتصاد مقاومتي نياز هميشگي ايران اسلامي است و نبايد سست شود با برجام و بي
برجام.
اگر برجام را در مسير اقتصاد مقاومتي پردستاورد كنيم مي تواند به ارتقاي جايگاه اقتصادي کشور در منطقه كمك و به بازيگر مطرح جهاني تبديل كند.
ايران اسلامي بايد به اهداف سند چشم انداز برسد با برجام يا بي برجام ،فرقي نمي کند.
يادداشت : اسماعيل محمدي