• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۱۴۱۱۰۸۰
تاریخ انتشار: ۱۷ آذر ۱۳۹۵ - ۱۶:۰۸
فراخبر:

رویکرد احتمالی ترامپ در قبال برجام

دونالد ترامپ بعد از پیروزی در انتخابات برخلاف بسیاری از جمهوری‏خواهان از جمله تد کروز، جرج بوش و… اعلام کرد که به دنبال کنارگذاشتن یا لغو یکسره برجام نیست بلکه در عوض مدعی شد که توافق هسته‎ای با ایران را ضمن مذاکره مجدد، با سخت‏ ترین اَشکال نظارتی اجراء خواهد کرد.

پژوهش خبری صدا وسیما: دونالد ترامپ بعد از پیروزی در انتخابات برخلاف بسیاری از جمهوری‏خواهان از جمله تد کروز، جرج بوش و… اعلام کرد که به دنبال کنارگذاشتن یا لغو یکسره برجام نیست بلکه در عوض مدعی شد که توافق هسته‎ای با ایران را ضمن مذاکره مجدد، با سخت‏ ترین اَشکال نظارتی اجراء خواهد کرد.

رویکرد احتمالی ترامپ در قبال برجام

 که البته این مذاکره مجدد درباره توافق هسته‎ای، بی‌تردید از دیدگاه جمهوری اسلامی به معنای نوعی چالش برای برجام و یا نقض آن تلقی می‌شود. علاوه بر این، تصویب تحریم‎های جدید یا تمدید تحریم‎های قبلی نیز از دیدگاه جمهوری اسلامی به نوعی در حکم نقض برجام است. واقعیت این است که با توجه به پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و قدرت گرفتن بیشتر جمهوری‌خواهان در انتخابات اخیر کنگره که قبلاً بر کنارگذاشتن برجام تصریح کرده بودند، احتمال اینگونه چالش‎آفرینی توسط دولت بعدی آمریکا (که از بیستم ژانویه 2017 آغاز به کار خواهد کرد) بسیار زیاد است. 

نوشتارِ مختصر حاضر تلاش دارد ضمن اشاره گذرا به نگرانی همپیمانان اروپایی واشنگتن ، رویکرد احتمالی رئیس جمهور جدیدِ آمریکا را با استناد به تبلیغات رسانه­ ای به اطلاع جستجوگران این حوزه برساند.

الف ) نمودار نگرانی اروپا از رویکرد احتمالی ترامپ در قبال برجام

رویکرد احتمالی ترامپ در قبال برجام

 ب) گمانه‌زنی رویکرد احتمالی ترامپ در برابر برجام و ایران

رویکرد احتمالی ترامپ در قبال برجام

ج - مشروح نگرانی اروپا از رویکرد احتمالی ترامپ در قبال برجام

رویکرد احتمالی ترامپ در قبال برجام

جمع بندی

دونالد ترامپ بعد از پیروزی در انتخابات برخلاف بسیاری از جمهوری‏خواهان از جمله تد کروز، جرج بوش و… اعلام کرد که به دنبال کنارگذاشتن یا لغو یکسره برجام نیست بلکه در عوض مدعی شد که توافق هسته‎ای با ایران را ضمن مذاکره مجدد ، با سخت‏ترین اشکال نظارتی اجرا خواهد کرد. وی در این زمینه گفت: « به عنوان یک قرارداد بد، من هم در برابر این قرارداد بسیار سرسخت خواهم بود.» ترامپ و تیم مشاوران سیاست خارجی وی در خصوص برجام، همچنین از « مذاکره مجدد » با ایران برای تصحیح این توافق (بد از نظر آمریکا) خبر دادند. وی در این زمینه مدعی شد که با دو یا سه برابر کردن تحریم‌های فعلی آمریکا، ایران را مجبور خواهد کرد پای میز مذاکره برگردد.

بی تردید مذاکره مجدد درباره توافق هسته‎ای، از دیدگاه جمهوری اسلامی به معنای نوعی چالش برای برجام و یا نقض آن است. علاوه بر این، تصویب تحریم‎های جدید یا تمدید تحریم‎های قبلی نیز از دیدگاه جمهوری اسلامی به نوعی نقض است.

واقعیت این است که با توجه به قدرت گرفتن بیشتر جمهوری‌خواهان در انتخابات اخیر کنگره که قبلاً بر کنارگذاشتن برجام تصریح کرده بودند، احتمال اینگونه چالش‎آفرینی توسط دولت بعدی آمریکا نیز بسیار زیاد است.

 به چالش کشیدن برجام گرچه کار را از نظر دیپلماسی برای جمهوری اسلامی ایران سخت می­ کند و حتی ممکن است در کوتاه‌مدت هزینه ­هایی را تحمیل کند اما در بلندمدت به دلیل اینکه نشان‌دهنده انتخاب سیاست واگرایی با اروپا (بقیه گروه 1+5) توسط ترامپ محسوب می ‏شود، احتمالاً برخی شکاف عملی را در بلوک غرب در پی خواهد داشت که این امر می ­تواند فرصت‎های بالقوه‎ای را برای ایران به دنبال داشته باشد. 

علاوه بر این، به چالش کشیدن برجام توسط دولت آتی آمریکا ، با توجه به رعایت تمام تعهدات از سوی ایران، باعث می‎شود تا آمریکا به عنوان کشوری غیرقابل اعتماد و بی‌تعهد به پیمان‌های بین‌المللی معرفی شود و در این شرایط، این کشور دیگر نمی ‏تواند همانند گذشته میدان‌دار اقدام کامل علیه ایران شود.

هر چند که جمهوری اسلامی ایران در چارچوب قانون «اقدامات متناسب و متقابل در اجرای برجام»، با توجه به موارد نقض این قانون از سوی کشورهای غربی خصوصاً آمریکا، می‎تواند اقدامات مقتضی را در این زمینه اتخاذ کند و از حجم تعهدات خودش خصوصاً در زمینه میزان غنی‎سازی اورانیوم یا نصب تعداد سانتریفیوژها، بکاهد. 

در این صورت باز هم کشور آمریکا به عنوان شروع‎کننده نقض برجام و چالش‎آفرین در اجرای یک تعهد مهم بین‏ المللی معرفی خواهد شد. 



بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
احیای مزرعه پرورش ماهی در کاج
کشف موتورسیکلت سنگین قاچاق در خودروی سواری شاسی
مسیر آینده کشور از کلاس درس می‌گذرد؛ اجرای ۵۰ برنامه در هفته معلم
نقش معلمان در نظام آموزش محور اصلی تعلیم و تربیت
کشف جسد نوجوان اندیکایی در منطقه پل نگین شیرین بهار پس از ۸ روز
ارتباط تصویری خانواده‌های شهید دانش‌آموز میناب با شبکه تلویزیونی صربستان
پیش بینی وضعیت هوای استان مرکزی  / ۱۱ اردیبهشت
بازدید مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی از مجتمع‌های آسیب‌دیده پتروشیمی ماهشهر
کاهش ناپایداری‌ها و هوای نسبتا پایدار در آذربایجان غربی از شنبه ۱۲ اردیبهشت
امام جمعه موقت اصفهان: سقوط آمریکا نزدیک است
۱۲ اردیبهشت؛ آغاز تزریق واکسن سه گانه برای کودکان زیر ۶ سال در خوزستان
تجدید بیعت مردم فارس با آرمان‌های انقلاب در نقش رستم
نخستین پرتاپ موشک ماهواره‌بر سایوز-۵ روسی
پیام تسلیت آیت‌الله نورمفیدی در پی درگذشت امام جمعه فقید اهل سنت کلاله
۳۰ معلم در همدان به یاد همکاران شهیدشان مشق عشق می‌نویسند
واکنش علیرضا دبیر به درگذشت چهره ماندگار کشتی
آغاز به کار نگارخانه‌های هنری پس از چند هفته تعطیلی
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم از ظرفیت‌های فناورانه کرمانشاه بازدید کرد
چرا باید نمایشگاه مجازی کتاب تهران را برگزار کرد؟
افزایش آسیب پذیری بازار‌های جهانی با ادامه اختلال در تنگه هرمز
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
بهای نفت خام به بیشترین میزان در چهار سال گذشته رسید
پرچم‌گردانی دو ملی پوش فوتبال در میدان ولیعصر (عج)
طرح ملی مقابله با آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان ادامه می‌یابد
نقش راهبردی پارک‌های علم و فناوری در بازآفرینی اقتصاد پساجنگ
مخالفت دوباره سنای آمریکا با توقف جنگ علیه ایران
شصت و یکمین شب دلدادگی در ورامین؛ تجدید میثاق با آرمان‌های رهبر شهید
«اشاره» از شبکه امید
بازسازی بازارهای میوه و تره‌بار آسیب دیده در جنگ تحمیلی سوم
بازگشت به جنگ آثار مخربی بر غیرنظامیان خواهد داشت
«کادر فنی» و «پویش پرچم»، از شبکه ورزش
تهدید خودکفایی با احتمال مصرف گندم برای دام و طیور
پاسخ ایران به ادعای ۶ کشور عربی و درخواست غرامت از آنها
هشدار درباره وقوع فاجعه درمانی قریب الوقوع در غزه
تجلیل کمیته برگزاری بازی‌های آسیایی از ملی‌پوش واترپلو ایران
تهران با دیپلماسی فعال، آمریکا را به عقب راند
اعتماد ۸۹/۹ درصدی مردم به توان نیروهای مسلح  (۱ نظر)
جان فدا به وسعت تاریخ  (۱ نظر)
ایران در آستانه پاسخ عملی به «راهزنی دریایی» آمریکا؟  (۱ نظر)
ادامه افزایش قیمت جهانی نفت  (۱ نظر)
عامل حمله به ماموران نیروی انتظامی به دار مجازات آویخته شد  (۱ نظر)
تاخیر در تحویل خودروی سهند اس مشتریان را سردرگم کرد  (۱ نظر)
ارائه خدمات رایگان ۷۰ مرکز مشاوره و روانشناسی به همدانی‌ها  (۱ نظر)