• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۱۹۹۴۸۰
تاریخ انتشار: ۰۲ شهريور ۱۳۹۷ - ۱۴:۱۲
نشست کارشناسی؛

انقراض درون سیستمی سازمان تجارت جهانی

آیا سازمان تجارت جهانی رو به افول است که آمریکا قصد خروج از آن را دارد و یا دیگر برای آمریکا جایگاه و منفعتی ندارد؟

پژوهش خبری صداوسیما: سازمان تجارت جهانی از جمله مواردی است که پس از خروج ترامپ از چند معاهده بین المللی مانند محیط زیست پاریس،‌ نفتا و برجام، خبر خروج احتمالی آمریکا در رسانه­‌ها منتشر شد. براین اساس شکلی از تردید درباره عملکرد سازمان تجارت جهانی در اذهان شکل گرفت که آیا به عنوان یک نهاد ساخته سیستم سرمایه داری غربی رو به افول است که آمریکا قصد خروج از آن را دارد و یا دیگر برای آمریکا جایگاه و منفعتی ندارد؟

آیا سازمان تجارت جهانی به اهداف خود رسیده است؟ نقاط ضعف آن که قابلیت تأمین منافع یک دولت را ندارد، کدامند؟

و سوالاتی دیگر که برای پاسخگویی به آنها، نشست پژوهشی با حضور جناب آقای دکتر شاه ویسی‌،کارشناس اقتصادی برگزار شد. دو نکته مهم مباحث مطرح از سوی آقای دکتر شاه ویسی این است:

  • قبل از اینکه پروسه اهداف سازمان تجارت جهانی شکل بگیرد دچار یک انقراض درون سیستمی شد. باید یک کارکردهای دیگری هم در ساب سیستم تعریف می‌­شد. یعنی اگر یک سوپاپ اطمینانی را به عنوان ظرفیت تعریف می کنیم،‌ قابلیت و کارآمدی سیستم را هم باید بتوانیم تعریف کنیم.
  • دولت آمریکا نیز به این نتیجه رسیده که شکست بازارهای داخلی­ اش عللی دارد از جمله : به اشتراک گذاری خلاقیت‌­ها و توانمندی‌­ها در بازارهای جدید مد نظرش با سایرین .

 سازمان تجارت جهانی

 باتوجه به تغییر و تحولاتی که در روابط بین الملل، نهادسازی‌­های بین‌­المللی و حقوق بین‌­الملل به وجود آمد، این سه فکت در کنار هم یک چارچوب جدید در اختیار بشر قرار داد که روابط خودشان را خارج از مرزهای دولتی با رویکردهای موثر و پاسخگو شکل دادند.به عبارتی در جاهایی که معضلات یا ناهنجاری­‌هایی در روابط بین المللی مبتنی بر جنگ­‌ها، توافقات و یا هم افزایی­‌ها به وجود می‌­آید،‌ پارادایم‌­های جدیدی را در قالب سازمان‌هایی که در درون این سه فکت شکل گرفته بود، بوجود بیاورد. این پدیداری قرار بود ظرفیت‌­ها را تقویت کند، توانمندی ها را بکارگیری کند و به سمت اهداف هزاره میل کند. بنابراین به طور کلی سازمان های بین المللی مجموعه­‌هایی هستند که برای پاسخگویی به نیازهای گوناگون جوامع مختلف انسانی که در چارچوب فعالیت‌­های بین المللی دولت ها بوجود می‌­آیند.

یکی از فعالیت‌­های بین المللی دولت‌­ها در حوزه تجارت قرار دارد. اگر قرار باشد ما اتفاقات بزرگ اقتصادی را در تاریخ بررسی کنیم حتما باید بحران اقتصادی 1930 را به‌طور ویژه در نظر بگیریم. بنابراین برای بررسی حوزه تجارت بین الملل باید از 1930 به بعد یعنی گات مورد بررسی قرار گیرد. پیدایش گات و دلایل تشکیل آن مانند؛ بحران 1929، رکود بزرگ و خروش بزرگ آمریکایی‌­ها و تحت تاثیر قارا دادن بازار بزرگ بین المللی ، فقدان حضور کشوری مثل آمریکا در نظام تجارت جهانی و .... و در نهایت تشکیل گات و به دنبال آن سازمان تجارت جهانی.

از جمله سازمان های بین المللی سازمان تجارت جهانی است که بر اساس توافقات چند جانبه شکل گرفته و به عنوان یک نهادهای جهانی و نشانه‌­های هم­گرایی و جهان نوین غرب (پس از جنگ دوم جهانی ) محسوب می شود. این سازمان در سال 1995به طور رسمی تأسیس شد. ایفای نقش یک پاسدار صلح کارآمد و فراهم کردن یک تضمین برای توافقات احتمالی دولت‌­ها و تلاش برای بهبود بخشیدن به امور تجاری در سطح بین ‌الملل و حل و فصل اختلافات اعضاء از جمله اهداف این سازمان عنوان شده است.

واقعیت این است که جنگ‌­ها بزرگ‌ترین و مهم ترین مقوِّم سازمان­‌های جهانی هستند.

به نظر می‌­رسد قبل از اینکه پروسه اهداف سازمان تجارت جهانی شکل بگیرد دچار یک انقراض درون سیستمی شد. باید یک کارکردهای دیگری هم در ساب سیستم تعریف می‌­شد. یعنی اگر یک سوپاپ اطمینانی را به عنوان ظرفیت تعریف می کنیم،‌ قابلیت و کارآمدی سیستم را هم باید بتوانیم تعریف کنیم.

سازمان تجارت جهانی فاقد یک چنین کارایی هست. یعنی اگر در روزی که شکل پذیری پیدا کرد براساس دیدگاه قدرت‌­های بزرگ در نظام تجارت بین الملل و حرکت به طرف نظام تجارت جهانی شدن را به عنوان یک الزام در بایسته تعریف می­‌کرد، نتوانست هیچ الزامی را بگذارد یا خیلی‌­ها خودشان را با این وفق ندادن و اگر این باعث این شد که بعضی‌­ها بیایند در این ساختار جدید قدرت پیدا کنند، قابلیت پیدا کنند، ‌آیا من می‌توانم محدودشان کنم؟ آیا من می­توانم با آنها برخورد کنم؟ نهایتا می بینیم که در خیلی از جاها آمریکا جاهایی که می­‌خواسته اینها را با یک‌سری از ابزارهای دیگر کنترل کند مانند جنگ پول (ارز) ، اما خیلی از قابلیت‌های دیگر را مانند جنگ تجاری شکل داد و بعد هم گفت ما این را تعریف کردیم.

چند نکته درباره سازمان تجارت جهانی و خروج ترامپ از آن

از 10 سال پیش مشخص شد که اقتصاد آمریکا رو به ضعف گذاشته است. یک اقتصاد در شرایطی رو به ضعف می‌­گذارد که در بازار دچار شکست شده باشد. به نظر می­‌رسد که دولت آمریکا به این نتیجه رسیده که شکست بازارهای داخلی‌­اش عللی دارد از جمله :
چند نکته درباره سازمان تجارت جهانی و خروج ترامپ از آن

مثلا نمی‌­توانست برای چین تعیین تکلیف کند که بیش از 10 هزار میلیارد دلار تجارت نکند. یا از اروپا بخواهدکه بیش از 24 درصد ارزش کل را به تجارت نپردازد و ..  

اهداف کشورهای در حال توسعه از عضویت در سازمان­‌های جهانی

 چند نکته درباره سازمان تجارت جهانی و خروج ترامپ از آن

نکته:

 اما دولت آمریکا بر اساس قانون اساسی خود و منطق حاکم بر فضای سیاسی جامعه‌­اش اینطور فکر نمی‌­کند. توجه دولت آمریکا این است که آیا از تداوم این وضع سود می­‌برد یا نه؟ برای مثال وجود 50 ایالت برای آمریکا سودآور است یا نه ؟ اگر سودی در پی نداشته باشد قطعاً این چینش را تغییر خواهد داد. به بیان دیگر اینکه حضور آمریکا در سازمان تجارت جهانی تا زمانی خواهد بود که برای واشنگتن سودآور باشد حال اگر از سوددهی بیفتد دیگر الزامی به ماندن در آن ندارد. در حال‌حاضر کاری که آمریکا در حال انجام آن است این است که تلاش می­‌کند(بر مبنای نظم معکوس) هزینه­‌‌اش را با دیگران شریک شود با هدف کاهش دادن آن در عین حال که منافعش را در عالی‌­ترین می­‌بیند.

امروزه نظم شبکه­‌ای ایالات متحده آمریکا اقتضاء دارد سازمانی مانند سازمان تجارت جهانی نه تنها هیچ سودی برایش ندارد بلکه موجبات تضعیف بلکه نابودی آن را دارد بنابراین باید هر چه سریع‌تر جلوی آن را بگیرد بنابراین در این راستا در وهله نخست تلاش می‌­کند قواعد بازی را عوض کند. بنابراین اصرار دارد که دو جانبه گفتگو و تعامل داشته باشد نه چندجانبه. آمریکا چون تصمیم گرفته که همچنان هژمون باقی باشد پس از شراکت‌گذاری قدرت خود با دیگران خودداری می­‌کند بنابراین از جمع­‌گرایی باید به حرکت فردی بپردازد. تصمیم ترامپ برای خروج از سازمان‌­های جهانی با این هدف صورت می­‌گیرد. فلسفه اصلی برگزیت هم برای انگلیس همین تفکر است. بر این اساس، نظم لیبرالی را خیلی محترمانه گذاشتند برای باقی جهان ..!

واقعیت این است که آمریکا هنوز هم جایگاه بسیار مهم سابقش را در عرصه بین‌الملل داراست. اگر از سازمان­‌های جهانی خارج می­‌شود به معنای تغییر در نظام بین‌الملل نیست بلکه آمریکا برای هژمون باقی ماندن و جلوگیری از تقسیم قدرتش با دیگران این خروج را انجام می­‌دهد.

 

پژوهش خبری// مرتضی هوشیار

 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
برنامه حرکت شناور‌های مسافربری و حمل خودرو کیش، شنبه ۱۲ اردیبهشت
آتش سنگین مقاومت اسلامی لبنان به مواضع صهیونیست ها
استفاده ایران از حق خود در تنگه هرمز
آغاز فصل نوین مدیریت خلیج فارس
هشدار شرکت‌های بزرگ نفتی آمریکا: به پرتگاه نزدیک می‌شویم
صدور دستور کاهش نظامیان آمریکایی در آلمان
رهبر دموکرات های سنا: ترامپ مزخرف می گوید
روند اجرایی مگاپروژه سرمایه‌گذاری میدان امام (ره) تسریع یابد
قربانپور: سامانه بارشی جدید از دوشنبه وارد آذربایجان غربی می شود
اثرهای جغرافیای اقتصادی تنگه هرمز آشکار شد
شنیده شدن صدای چندین انفجار در اربیل عراق
سه فقره تصادف در آذربایجان غربی ۱۲ مصدوم برجای گذاشت
تداوم حماسه شب های اقتدار ملی در ارومیه در موج شصت و دو
حدود ۴۰ شهید و زخمی در حمله صهیونیست‌ها به لبنان
آسمانی شدن مادر شهیدان توکلی
گفتگوی تلفنی وزیران امور خارجه ایران و فرانسه
حضور در خیابان‌ها مصداق «حی علی خیر العمل» است
تظاهرات بحرینی‌ها علیه آل خلیفه
ورود بیش از ۶۵۰۰ زائر ایرانی به شهر پیامبر
نقش کلیدی زنجان در پایداری اقتصاد کشور با تولید ۱۴ میلیون تن مواد معدنی
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
گفت‌و‌گوی تلفنی وزیر خارجه کشورمان با وزرای خارجه منطقه
طرح ملی مقابله با آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان ادامه می‌یابد
نقش راهبردی پارک‌های علم و فناوری در بازآفرینی اقتصاد پساجنگ
تجلیل کمیته برگزاری بازی‌های آسیایی از ملی‌پوش واترپلو ایران
مخالفت دوباره سنای آمریکا با توقف جنگ علیه ایران
شصت و یکمین شب دلدادگی در ورامین؛ تجدید میثاق با آرمان‌های رهبر شهید
صدور دستور کاهش نظامیان آمریکایی در آلمان
«اشاره» از شبکه امید
بازسازی بازارهای میوه و تره‌بار آسیب دیده در جنگ تحمیلی سوم
پاسخ ایران به ادعای ۶ کشور عربی و درخواست غرامت از آنها
معیشت مردم نباید دست محتکران بیفتد
هشدار درباره وقوع فاجعه درمانی قریب الوقوع در غزه
خلیج فارس؛ ایستگاه پایانی استعمارگران
اثرهای جغرافیای اقتصادی تنگه هرمز آشکار شد
حضور در خیابان‌ها مصداق «حی علی خیر العمل» است
اعتماد ۸۹/۹ درصدی مردم به توان نیروهای مسلح  (۱ نظر)
جان فدا به وسعت تاریخ  (۱ نظر)
ایران در آستانه پاسخ عملی به «راهزنی دریایی» آمریکا؟  (۱ نظر)
عامل حمله به ماموران نیروی انتظامی به دار مجازات آویخته شد  (۱ نظر)
ادامه افزایش قیمت جهانی نفت  (۱ نظر)
ارائه خدمات رایگان ۷۰ مرکز مشاوره و روانشناسی به همدانی‌ها  (۱ نظر)