• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۸۲۹۳۳۹
تاریخ انتشار: ۳۱ شهريور ۱۳۹۹ - ۱۱:۰۶
زنجان » اقتصادی
گزارش مکتوب:

روغن زیتون پومیس ، مفید یا سرطان زا ؟

پومیس، میهمانی که کنگر خورده و لنگر انداخته است.

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری صداوسیما مرکز زنجان؛ آخر تابستان ، زمان آغاز برداشت زیتون از باغات زیتون ایران است. روغن زیتون پومیس ، مفید یا سرطان زا ؟

کاراواهای باغهای زیتون دراین فصل نشان از آغاز برداشت محصول است.

شهرستان طارم استان زنجان ، 45 درصد، رودبارگیلان 40 درصد و شیراز بیش از 10 درصد زیتون ایران را تامین می کنند.

روغن زیتون،یکی از پرطرفدارترین روغنهای گیاهی است که حاوی مقادیر زیادی اسید چرب امگا 9 است که نه تنها طعم خوبی دارد، برای سلامت بسیار مفید هستند.

بیش از 60 درصد محصول زیتون ایران در بیش از 50 واحد فرآوری در کشور به روغن زیتون تبدیل می شود.

میهمان ناخوانده ، کنگر خورده و لنگر انداخته ...

حال که باید تنها دغدغه کشاورزان و کارخانه داران ، تولید و فرآوری محصولات زیتون باشد، آنها از یک میهمان تازه وارد سخن می گوید که سد بزرگی جلوی تولیدشان است.

انواع بیماری وسرطان سوغات روغن تفاله

روغن زیتون پومیس ، مفید یا سرطان زا ؟کارشناس بهداشت وزارت بهداشت در مصاحبه با خبرگزاری صداوسیما  با بیان اینکه مصرف روغن پومیس عوارض جبران ناپدیری برای افراد در پی دارد، گفت: روغن تفاله‌ی زیتون به دلیل دارا بودن ناخالصی می‌تواند عوارض متعددی از قبیل بیماری‌های گوارشی، ریوی، انواع مسمومیت‌ها و غیره را در پی داشته باشد.

ناصحی پور افزود: به دلیل خاصیت تجمعی ناخالصی‌ها در بدن، می‌تواند عوارض جبران ناپذیری را در دراز مدت به همراه داشته باشد که از آن جمله می توان به ایجاد و تشدید بیماری های قلبی عروقی و حتی برخی از سرطان ها اشاره کرد.

روغن تفاله‌ی زیتون ارمغان قاچاق

طبق استانداردهای ملی، تولید و مصرف روغن بی‌کیفیت تفاله زیتون تحت هر عنوانی در کشور ممنوع است، اما متاسفانه این محصول روغن زیتون پومیس ، مفید یا سرطان زا ؟به شکل قاچاق و حتی توسط برخی واردکنندگان به شکل قانونی نیز وارد کشور می‌شود.

محصولی بی کیفیت که رد پای وارداتش را درجنوب ایران دراستان بوشهر و بندر گناوه یافتم.

روغنی از تفاله زیتون که قیمت ارزانش پای آن را ناخواسته به سفره بعضی ها باز کرده است.

کافی است گشتی در بازار گناوه بزنید تا حجم بالای واردات روغن پومیس را به چشم ببینید.

سراغ چند فروشنده رفتم.

روغن زیتون پومیس ، مفید یا سرطان زا ؟محمد پیمان یکی از فروشندگان روغن پومیس است؛ او میگوید روغن های پومیس که دست پرورده ترکیه ای ها و اسپانیایی ها است از طریق مرز دبی وارد کشورمان می شود.

سعید خلج دیگر فروشنده این راستا هم می گوید:هیچ بازرسی در بازار وجود ندارد، چرا که اگر بازرسی وجود داشت شاهد وجود چنین کالاهایی در بازار نبودیم.

بنا بر اعلام عباسی رئیس انجمن زیتون ایران علاوه بر واردات سالانه 4 هزار تن روغن زیتون به صورت قانونی ، بیش از 7 هزار تن هم به صورت قاچاق وارد کشور می شود که 70 درصد آن را روغن پومیس تشکیل می دهد.

حدود هزارو 200کیلومتر راه رفته را درجستجوی بازار مصرف پومیس  به مقصد بازار تهران بازمی گردم،میدان محمدیه بازار عمده فروشان روغن زیتون که حالا به بازار فروش روغن پومیس تبدیل شده است.

حکایت این بازار ،قصه عجیبی دارد،پومیس همان محصولی است که مواد اولیه آن خوراک دام هایمان است اما حالا خودمان پای روغن آن را به سفره هایمان بازکردیم.

سازمان ملی استاندارد ایران اعلام کرد: روغن غیر استاندارد پومیس (تفاله میوه زیتون) غیر استاندارد و سرطان‌زاست و کاربرد مصرف خوراکی ندارد و تنها برای مصارف صنعتی همچون تولید کرم، پماد،قرص و ... قابل مصرف است.

در گشت دو ساعته من در این بازار بیش از ده کامیون را دیدم که روغن های پومیس را از مرز وارد بازار تهران کرده و تحویل عمده روغن زیتون پومیس ، مفید یا سرطان زا ؟فروش ها می دهند.

دوربین مخفی سراغ فروشندگان رفتم،همه از مضر بودن این روغن ها اطلاع داشتند اما سود مالی را به سلامت مردم ترجیح می دادند.

آنها رسما اعلام می کنند که کل بازار ایران را با روغن های پومیس تامین می کنند.

بنا بر اعلام ، سازمان ملی استاندارد ایران،روغن تفاله زیتون به علت آلوده بودن به بنزوآلفاپیرن، مونوکلوروپروپان دی ال ها و هیدروکربن های حلقوی، سرطانزا بوده و روی اعصاب و سایر ارگان های بدن تاثیر نامطلوب دارد از این رو علیرغم اینکه در استانداردهای بین المللی مانند کدکس استفاده از درصدهای مختلف روغن تفاله زیتون تصفیه شده همراه با روغن زیتون بکر یا فرابکر مجاز است اما در  استاندارد ملی ایران استفاده خوراکی آن ممنوع اعلام شده است.

طبق گزارش واصله از نتایج آزمایشات روغن پومیس، نداشتن کیفیت به علت نامناسب بودن شرایط حمل و نقل یا انبارداری محیطی، اختلاط با سایر روغن های گیاهی، اختلاط با روغن تفاله زیتون از جمله دلایل عدم انطباق روغن های زیتون وارداتی با استاندارد ملی اعلام شده است.

در پی این گزارش سراغ مسئولان وزارت صمت، وزارت بهداشت و وزارت جهاد کشاورزی هم رفتم، جواب همه این بود که: این کالا قاچاق است.

روغن زیتون پومیس ، مفید یا سرطان زا ؟انگار کسی توان ایستادگی در برابر کالای قاچاق را ندارد، و بدتر از همه این که هیچ قانونی نتوانسته جلوی این معضل بزرگ را بگیرد.

حال چرخه تولید و فرآوری محصولات زیتون در ایران تکمیل است اما کاهش 30 درصدی تولید روغن زیتون در دو سال گذشته نشان می دهد زور روغن پومیس به تولید داخلی چربیده و این روند حکایت از پایان تلخ این صنعت خواهد داشت.

نویسنده:رضا علیزاده

 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
اختصاص ۳۵ پلاک زمین به خانواده‌های سه و چهار نفره در چمگردان
پیگیری وضعیت زیرساختی و ترافیکی جاده‌های خراسان جنوبی
جشن بندگی نوجوانان پسر روزه‌ اولی
شست و شوی ۱۴۰ هزار مترمکعب مخازن ذخیره آب مشهد
تسهیل واردات کالا‌های اساسی از استان‌های مرزی
شناسایی ۷۹۸ واحد صنفی متخلف در هرمزگان
ماه رمضان فرصتی برای تعالی معنوی فرد و جامعه است
جنگ گران و اهداف ناممکن
برگرداندن ۱۷میلیارد ریال وجه کلاهبرداری شده به حساب شهروند سبزواری
اختصاص ۶۶۹ میلیارد تومان اعتبار برای تجهیز مراکز قضایی البرز
نفوذ تدریجی سامانه بارشی به آسمان گیلان از ساعات آینده
زمین چمن فرادنبه چهارمحال و بختیاری میزبان مسابقات کشوری
آغاز بررسی شکایات داوطلبان ردصلاحیت‌شده  شوراهای شهر
کمینه و بیشینه دمای هفتم اسفند ماه
ملت و نیرو‌های مسلح درکنار هم توطئه‌ها را خنثی کرده‌اند
فدراسیون پارادوومیدانی تشکیل شد
دست به ماشه، آماده برای صلح
اجرای ۴۰۸ طرح جهادی خدمات الکترونیکی حقوقی رایگان در استان اصفهان
تاکید شورای هماهنگی مواد مخدر کردستان بر جمع آوری معتادان متجاهر
پنجشنبه و جمعه؛ فرصت طلایی مبارزه با علف‌های هرز و زنگ زرد گندم در مزارع گلستان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
امروز؛ آغاز فروش فوق العاده محصولات سایپا
ایرانیان کارکرد رُعب‌افکنی آمریکایی‌ها را مختل کرده‌اند
ترکیه ادعای برنامه‌ریزی برای حمله به ایران در صورت اقدام آمریکا را رد کرد
زیرساخت سامانه هوشمند سوخت در سیستان بلوچستان در حال به‌روزرسانی است
زمان ثبت نام آزمون‌های ورودی سمپاد اعلام شد
گفت‌و‌گو‌های غیرمستقیم ایران و آمریکا
آغاز فیلمبرداری کوچه ۶ متری در البرز
تخلفات رانندگی در سفر‌های نوروزی پر هزینه‌تر شد
ترامپ ترجیح می‌دهد بحران با ایران از راه دیپلماتیک حل‌ شود
قالیباف خطاب به آمریکایی‌ها: همه گزینه‌ها روی میز است
تجلیل از برگزیدگان جشنواره مالک اشتر
خبر‌هایی از برگزاری دوره آموزش تدبر درقرآن در مهدیشهر
مرگ روزانه ۶۰ نفر در تصادفات جاده‌ای
آمادگی ایران برای هر دو گزینه صلح و جنگ
توقیف خودرو با سرعت بالاتر از ۵۰ کیلومتر از حدمجاز در نوروز
زیرساخت سامانه هوشمند سوخت در سیستان بلوچستان در حال به‌روزرسانی است  (۵ نظر)
ثریا آقایی به کشور بازگشت  (۱ نظر)
امروز؛ آغاز فروش فوق العاده محصولات سایپا  (۱ نظر)
زمان ثبت نام آزمون‌های ورودی سمپاد اعلام شد  (۱ نظر)
آماده‌باش نیرو‌های عملیاتی در پی هشدار هواشناسی درباره بارش‌ها  (۱ نظر)
سامانه آنلاین برگزاری تجمعات راه‌اندازی می‌شود  (۱ نظر)
اعلام محل‌های مجاز تخلیه نخاله در ارومیه  (۱ نظر)
آیین بهره‌برداری از گلخانه سلولزی شهرداری کرمان  (۱ نظر)
مرگ روزانه ۶۰ نفر در تصادفات جاده‌ای  (۱ نظر)
آمادگی ایران برای هر دو گزینه صلح و جنگ  (۱ نظر)
توقیف خودرو با سرعت بالاتر از ۵۰ کیلومتر از حدمجاز در نوروز  (۱ نظر)
دعوت مربی چهارمحال و بختیاری با بوکسور‌های نونهال به اردوی تیم ملی  (۱ نظر)
ثبت درخواست‌های مردم مازندران از رئیس‌جمهور از طریق سامانه سامد  (۱ نظر)
افتتاح طرح‌های صنعت برق در ۳ استان کشور  (۱ نظر)
تأکید اژه ای بر تسریع رسیدگی به پرونده‌های اغتشاشات  (۱ نظر)