• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۲۴۵۵۱۴
تاریخ انتشار: ۲۰ مهر ۱۴۰۰ - ۱۲:۱۰
فارس » اجتماعی

حافظ، نامی عجین شده با شهر راز

حافظ و شیراز در یاد مردم کره خاکی، چنان با هم عجین شده اند که هر کدام، نام دیگری را خاطرنشان می کند.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، نام شیراز با نام حضرت حافظ و سعدی آنچنان در هم تنیده شده است که جدا کردن این شهر از آن‌ها غیر ممکن به نظر می‌رسد.
خواجه شمس الدین محمدبن بهاءالدّین محمد حافظ شیرازی (زاده ح. ۷۲۷ (قمری) – درگذشته ۷۹۲ (قمری))، معروف به لسان الغیب، ترجمان الاسرار، لسان‌العرفا و ناظم‌الاولیا شاعر بزرگ سده هشتم ایران (برابر قرن چهاردهم میلادی)، از بزرگترین شاعران غزل سرا و نغزگوی ادبیات فارسی ایران و جهان به شمار می‌رود.

                      شعر حافظ همه بیت الغزل معرفت است                  آفرین بر نفس دلکش و لطف سخنش

از مهم‌ترین تأثیرگذاران بر شاعران پس از خود شناخته می‌شود. بیش‌تر غزل سروده، همان غزلی که خودش می‌گوید بیت الاغزل معرفت است. گرایش حافظ به شیوه سخن‌پردازی خواجوی کرمانی و شباهت شیوه سخنش با او مشهور است.
حافظ را چیره دست‌ترین غزل سرای زبان فارسی دانسته اند. موضوع غزل وصف معشوق، می، و مغازله است و غزل سرایی را باید هنری دانست ادبی، که درخور سرود و غنا و ترانه پردازی است.
با آن که حافظ غزل عارفانه مولانا و غزل عاشقانه سعدی را پیوند زده، نوآوری اصلی او در تک بیت‌های درخشان، مستقل، و خوش مضمون فراوانی است که سروده است. استقلالی که حافظ از این راه به غزل داده به میزان زیادی از ساختار سوره‌های قرآن تأثیر گرفته است، که آن را انقلابی در آفرینش این گونه شعر دانسته اند.
حافظ شیرازی توانسته است در دل هر اهل پارس جایی داشته باشد و چنان در دل مردم ایران زمین رخنه کرده است که در طاقچه خانه هر ایرانی در کنار قرآن کریم، یک جلد دیوان حافظ قرار دارد.

 

                        به شعر حافظ شیراز می‌رقصند و می‌نازند         سیه چشمان کشمیری و ترکان سمرقندی

شعر حافظ به ایران منحصر نشده و در مدتی کوتاه به فراسوی مرز‌ها راه یافته است. در قرون هجدهم و نوزدهم، اشعار او به زبان‌های اروپایی ترجمه شد و نام او به گونه‌ای به محافل ادبی جهان غرب نیز راه یافت. شمار نسخه‌های خطی و شرح‌هایی که بر دیوان حافظ نگاشته و ترجمه‌هایی که انجام شده بسیار است.
دیوان حافظ که مشتمل بر حدود ۵۰۰ غزل، چند قصیده، دو مثنوی، چندین قطعه و تعدادی رباعی است، تاکنون بیش از چهارصد بار به اشکال و شیوه‌های گوناگون، به زبان فارسی و دیگر زبان‌های جهان به چاپ رسیده است. شاید تعداد نسخه‌های خطّی ساده یا تذهیب شده آن در کتابخانه‌های ایران، افغانستان، هند، پاکستان، ترکیه و حتی کشور‌های غربی از هر دیوان فارسی دیگری بیشتر باشد. نکته خاصی که در دیوان حافظ وجود دارد، کثرت نسخه‌هایی با مفردات و واژه‌های گوناگون است که این خصیصه باعث بروز تصحیحات متعدد و گاه متناقض هم در بین مصححان می‌شود.

کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی

                  نمی‌دهند اجازت به سیر و سفر                                           نسیم خاک مصلی و آب رکن‌آباد
پدرش بهاءالدین، بازرگان و مادرش اهل کازرون بود. پس از مرگ پدر، شمس الدین کوچک نزد مادرش ماند و در سنین نوجوانی به شغل نانوایی پرداخت. در همین دوران به کسب علم و دانش علاقه‌مند شد و به درس و مدرسه پرداخت. بعد از تحصیل علوم، زندگی او تغییر کرد و مجالس درس علمای بزرگ شیراز را درس کرد. او به تحقیق و مطالعه کتاب‌های بزرگان آن روزگار از قبیل کشاف زمخشری، مطالع الانظار قاضی بیضاوی و مفتاح العلوم سکاکی و امثال آن‌ها پرداخت. همچنین در مجالس درس قوام الدین ابوالبقاء عبدالله بن محمود بن حسن اصفهانی شیرازی نیز حضور داشت.
حافظ بیشتر عمر خود را در شیراز گذراند و بر خلاف سعدی به جز یک سفر کوتاه به یزد و یک مسافرت نیمه تمام به بندر هرمز همواره در شیراز بود. آرامگاه حافظ در شهر شیراز و در منطقه حافظیّه در فضایی آکنده از عطر و زیبایی گل‌های جان پرور، درآمیخته با شور اشعار خواجه، واقع شده است. امروزه این مکان یکی از جاذبه‌های مهمّ گردشگری به شمار می‌رود و بسیاری از مشتاقان شعر و اندیشه حافظ را از اطراف جهان به این مکان می‌کشاند.
در میان همه نامگذاری‌های ثبت شده در گاه شمار ایران، بسیاری تنها نامی در همان تقویم دارند، اما روز حافظ یادروزی متفاوت، مورد احترام مردم و روزی ملی در تاریخ ماست.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
خانواده‌های اسرای لبنانی به دنبال سراب وعده‌ها
پیش بینی افزایش غلظت آلاینده‌ها در شهر‌های صنعتی خوزستان
محکومیت اقدام غیرقانونی و خصمانه اتحادیه اروپا علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
کتاب «گنج قصه ها » روشی نو در باز آفرینی
بررسی اجرای طرح جامع شهری در شهر تم شولی بختگان
جابه جایی ۱۱ میلیون تن کالا با ناوگان حمل و نقل جاده‌ای قزوین
ساخت مدرسه ۱۲ کلاسه در منطقه محروم پیام نور دزفول
هفته دوازدهم لیگ برتر والیبال
ماجرای یک تصویر
آغاز روند گرمایش هوا در مازندران
جابه‌جایی بیش از ۳۰ میلیون تن کالا در محورهای برون‌شهری استان فارس
کاشت ۲۵ هزار اصله درخت در بوستان چیتگر
واگذاری ۴۳۲ قطعه زمین به مشمولان طرح جوانی جمعیت در دامغان
بهره برداری از ۱۴ هزار واحد مسکونی ملی مسکن در قم
پیش بینی منابع واقعی برای طرح‌های آب و برق در سال آینده ضرورت دارد
استقرار ۵ گروه راهداری در جاده های نيشابور
وضعیت جوی و ترافیکی محور‌های مواصلاتی آذربایجان غربی
سردار رادان: برخی سلبریتی‌ها، جوانان را به جنایت وادار می‌کنند
برگزاری ۸۶ هزار دادرسی الکترونیک در دادگستری خوزستان
اعلام برنامه های بزرگداشت دهه فجر در سمنان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
اعلام میزان بارش سامانه اخیر در چهارمحال و بختیاری
بارش برف و باران در بیشتر مناطق کشور
کشته‌سازی‌ها برای توجیه حمله نظامی به ایران بود
هفت توصیه کلیدی برای داشتن خواب شبانه بهتر
پزشکیان: ایران در دفاع مقتدرانه از خود تردید نمی‌کند
نقض حقوق بشر علیه دختر ایران
پنج کشاورز زنجانی در جمع برگزیدگان کشوری
جبران بخشی از ذخایر ارزی از دست رفته بانک مرکزی پس از حذف ارز ترجیحی
عراقچی فردا به ترکیه می‌رود
هشدار نماینده ایران درباره پیامد اظهارات جنگ‌طلبانه ترامپ
اگر دشمن حماقت کند «بلادرنگ» پاسخ خواهیم داد
تأکید وزیران پیشین بر وحدت مردم و پشتیبانی از ولایت فقیه
اقدام شورای اتحادیه اروپا علیه سپاه پاسداران محکوم است
پوتین: روسیه از نزدیک تحولات ایران را زیر نظر دارد
طلایه‌داران امنیت غذایی ایران
هشدار سخنگوی سپاه به آمریکا؛ برای همه سناریو‌ها برنامه داریم  (۱ نظر)
نیرو‌های مسلح ایران، انگشت برماشه آماده‌اند  (۱ نظر)
دشمنان لجوج ایران در تجاوز نظامی و ایجاد آشوب شکست خوردند  (۱ نظر)
بازداشت ۷۰ عامل اصلی و تخریبگر اموال مردم در استان مرکزی  (۱ نظر)
جزئیات جدید درباره گواهینامه موتورسیکلت برای بانوان  (۱ نظر)
اقدام سیاسی و غیرقانونی اتحادیه اروپا علیه سپاه  (۱ نظر)
دستگیری ۱۶ لیدر اصلی فراخوان‌های اغتشاش در نکا  (۱ نظر)
مخالفت وزارت صمت با افزایش قیمت محصولات خودروسازان  (۱ نظر)
برخورداری از دانش حقوقی از الزمات یک مامور پلیس  (۱ نظر)
سردار وحیدی: دشمن در نبرد ۱۲ روزه عقب نشست  (۱ نظر)
قالیباف: دیکته کردن را مذاکره نمی‌دانیم و نمی‌پذیریم  (۱ نظر)
اولویت رسیدگی به خانواده‌های شهدا و مجروحین در حوادث دی ماه  (۱ نظر)