• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۳۰۱۳۸۸
تاریخ انتشار: ۱۹ آذر ۱۴۰۰ - ۱۳:۰۰
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

شباهت منظومه شمسی به «کروسان»‏

مدل جدید نشان می‌دهد شکل خورسپهر یا همان حباب مغناطیسی محاط بر منظومه شمسی (که به رنگ زرد دیده می‌شود)، ممکن است شبیه یک کروسان و هلالی‌شکل باشد.

به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، شکل حباب اطراف خورشید و سیارات تعیین‌کننده میزان تشعشعات کیهانی است که به منظومه شمسی می‌رسند.
 
شباهت منظومه شمسی به «کروسان»‏
 
بر اساس پژوهشی جدید، ذرات هیدروژنی که از خارج به منظومه شمسی برخورد می‌کنند، می‌توانند در تعیین شکل حباب محافظ اطراف خورشید ما و سیارات آن نقش مهمی داشته باشند.
 
ستاره‌شناسان می‌گویند این حباب، که به خورسپهر (heliosphere) معروف است، از سیارات منظومه شمسی ما در برابر تابش‌های قوی کهکشانی، مانند تابش ابرنواختران (ناشی از انفجار نهایی ستارگان در حال مرگ در سراسر کیهان)، محافظت می‌کند.
 
محققان می‌گویند اگر این لایه محافظ در برابر تابش‌های قدرتمند کیهانی نبود، مخاطرات زندگی روی زمین و همچنین مخاطرات فضانوردی افزایش می‌یافت.
 
در حالی که محققان قبلاً معتقد بودند حباب مغناطیسی اطراف منظومه شمسی شبیه به دم یک ستاره دنباله‌دار است، یعنی لبه جلویی گرد و دنباله‌ای طولانی در پشت دارد، داده‌های به دست آمده در طیف وسیعی از ماموریت‌های متعدد ناسا در سال گذشته نشان می‌دهد که این حباب بیشتر شبیه «کروسان» (نان شیرینی هلالی شکل) توخالی است.
 
طبق این تحقیق جدید، که در روز جمعه، ۳ دسامبر (۱۲ آذر)، در مجله اخترفیزیک (Astrophysical) منتشر شد، ذرات هیدروژن خنثی- به این دلیل که بار مثبت و منفی مساوی دارند- شکل خورسپهر را تعیین می‌کنند.
 
جیمز دریک، اخترفیزیک‌دان دانشگاه مریلند و یکی از نویسندگان این تحقیق، در بیانیه‌ای گفت: «حباب تولید شده توسط خورشید که ما را احاطه کرده است، از ما در برابر پرتو‌های کهکشانی کیهانی محافظت می‌کند، و شکل آن می‌تواند روی نحوه ورود این پرتو‌ها به خورسپهر تأثیر بگذارد.»
 
آیا در حبابی به شکل کروسان زندگی می‌کنیم؟
محققان مدل پف‌دار جدیدی برای شکل خورسپهر خورشید یا همان حباب مغناطیسی محاط بر منظومه شمسی ما ساخته‌اند.
توییتر ناسا (@NASA) ۶ اوت ۲۰۲۰ (۱۶ مرداد ۱۳۹۹)
 
?Do we live in a bubble shaped like a deflated croissant
 
Scientists have developed a new puffy model for the shape of the Sun’s heliosphere, or the magnetic bubble that surrounds our solar system: https://t.co/Ni۶۱PTUu۳i pic.twitter.com/tYAnd۹MYfA
 
— NASA (@NASA) August ۶, ۲۰۲۰
 
دکتر دریک افزود: «نظریه‌های زیادی وجود دارد، اما بی‌تردید نحوه ورود پرتو‌های کهکشانی کیهانی می‌تواند تحت تأثیر ساختار خورسپهر باشد؛ یعنی آیا چین و چروک، شکنج، یا چیز‌هایی از این دست دارد؟»
 
اخترشناسان در این تحقیق پرتابه‌های دوگانه موادی را تجزیه و تحلیل کردند که از قطب‌های خورشید جاری می‌شوند و مسیر حرکت آن‌ها بر اساس برهم‌کنش میدان مغناطیسی خورشیدی با میدان مغناطیسی بین ستاره‌ای شکل می‌گیرد.
 
محققان می‌گویند این پرتابه‌ها ناپایدارند و بر اثر میدان مغناطیسی بین ستاره‌ای، به شکل کروسان انحنا یافته‌اند.
 
مراو اوفر، اخترفیزیک‌دان دانشگاه بوستون، می‌گوید: «این پرتابه‌ها را به شکل ستون‌های نامنظم می‌بینیم، و [اخترفیزیک‌دانان]سال‌ها متعجب بودند که چرا این شکل‌ها ناپایدارند.»
 
محققان با استفاده از الگوسازی رایانه‌ای دریافتند که وقتی ذرات هیدروژن خنثی از الگوی شبیه‌سازی شده خارج می‌شوند، پرتابه‌هایی که از خورشید می‌آیند «فوق‌العاده پایدار» می‌شوند.
 
دکتر اوفر می‌گوید وقتی این ذرات را دوباره سر جای خودشان گذاشتند، «همه‌چیز تاب برداشت و محور از جای خود درآمد، و این یعنی چیزی درون پرتابه‌های خورسپهری به حالت ناپایداری رسیده است.»
 
این محققان می‌گویند که این نوع ناپایداری می‌تواند باعث ایجاد اغتشاش در باد‌های خورشیدی و پرتابه‌های ساطع از خورشید شود، و می‌تواند موجب شود که شکل خورسپهر از هم گسیخته و هلالی شود.
 
اخترفیزیک‌دانان هنوز شکل واقعی خورسپهر را واقعاً رصد نکرده‌اند، اما الگوی دکتر اوفر نشان می‌دهد که بارش هیدروژن خنثی بر سراسر منظومه شمسی باعث می‌شود خورسپهر نتواند همانند ستاره دنباله‌دار به صورت یکنواخت جاری شود.
 
اکنون می‌توانید شماره ژوییه را بخوانید. 
 
عکس روی جلد- شبیه‌سازی خورسپهر ام‌اچ‌دی که در مقاله مراو اوفر منتشر شده است.
 
توییتر نیچر استرانومی (@NatureAstronomy)، ۱۳ ژوییه ۲۰۲۰ (۲۳ تیر ۹۹)
 
Our July issue is now available for reading! https://t.co/fBsqszsRIw
The cover image is taken from an MHD simulation of the heliosphere, courtesy of Merav Opher's paper: https://t.co/VhKCpGaTwB pic.twitter.com/Pm۸۰b۵۵qGK
 
— Nature Astronomy (@NatureAstronomy) July ۱۳, ۲۰۲۰
 
دکتر دریک معتقد است این الگو «برای اولین بار توانست علت روشنی برای شکستگی‌های شکل خورسپهر در ناحیه شمالی و جنوبی پیدا کند، و می‌تواند بر درک ما از نحوه رسیدن پرتو‌های کهکشانی کیهانی به زمین و محیط اطراف آن تأثیر بگذارد.»
 
دکتر اوفر می‌گوید: «این یافته کشف بسیار مهم و بزرگی است و واقعاً ما را در مسیر کشف این نکته قرار می‌دهد که چرا در الگوی ما، خورسپهر آشکارا هلالی‌شکل است، ولی در الگو‌های دیگر این طور نیست.»
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
بیش از ۲ هزار کیلومتر از جاده‌های گیلان خط کشی شد
کشف ۵ تن فرآورده خام دامی فاسد در تبریز
احیای جنگل‌های زاگرس در ۲۵۰ هزار هکتار از اراضی ملی کهگیلویه وبویراحمد
دعوت دو اسکی باز گیلانی به اردوی تیم ملی اسکی صحرانوردی
توزیع اقلام معیشتی در بین خانواده‌های کم برخوردار زاهدان
خبر‌های کوتاه استان گلستان، پنجشنبه ۷ اسفند
آغاز دور دوم گفت و گوها در ژنو
طعم شیرین کارآفرینی و اشتغال در ماه میهمانی خدا
خرید بیش از ۵ هزار میلیارد تومان کالا در گیلان در طرح کالابرگ الکترونیکی
برگزاری مسابقات فوتسال جام رمضان درقروه
پذیرایی آشپزخانه مسجد مقدس جمکران از روزه داران ضیافت الهی
تاکید بر مشارکت پرشور مردم در انتخابات در نشست شورای فرهنگی عمومی آذربایجان‌غربی
طنین آیات الهی در نوزدهمین دوره مسابقات قرآن و اذان کیش
حمایت صریح ملت غیور ایران از جمهوری اسلامی در پی تهدیدات اخیر رئیس جمهور آمریکا
آیین اختتامیه سی‌ویکمین دوره «آهنگ بهاران» برگزار شد
برداشت ماهیان سردآبی از استخر‌های پرورش ماهی در شهرستان هیرمند
برگزاری دوره آموزشی اقدامات پیش بیمارستانی در خفر
تأکيد بر رفع موانع واحد‌های صنعتی در میز خدمت وزارت صمت
هشتمین ایثار پیوند عضو در زنجان؛ جان سه نفر نجات یافت
تدابیر لایحه بودجه برای تکمیل طرح‌های عمرانی در سال آینده
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
امروز؛ آغاز فروش فوق العاده محصولات سایپا
ایرانیان کارکرد رُعب‌افکنی آمریکایی‌ها را مختل کرده‌اند
وقفه در مذاکرات ژنو؛ ادامه گفت‌و‌گو‌ها از ساعاتی دیگر
زیرساخت سامانه هوشمند سوخت در سیستان بلوچستان در حال به‌روزرسانی است
ترکیه ادعای برنامه‌ریزی برای حمله به ایران در صورت اقدام آمریکا را رد کرد
زمان ثبت نام آزمون‌های ورودی سمپاد اعلام شد
عراق واردات ۴۶ محصول کشاورزی را ممنوع کرد
عمان: مذاکره‌کنندگان به راه‌حل‌های نوآورانه نزدیک شدند
آغاز فیلمبرداری کوچه ۶ متری در البرز
تخلفات رانندگی در سفر‌های نوروزی پر هزینه‌تر شد
قالیباف خطاب به آمریکایی‌ها: همه گزینه‌ها روی میز است
تجلیل از برگزیدگان جشنواره مالک اشتر
خبر‌هایی از برگزاری دوره آموزش تدبر درقرآن در مهدیشهر
ترامپ ترجیح می‌دهد بحران با ایران از راه دیپلماتیک حل‌ شود
مرگ روزانه ۶۰ نفر در تصادفات جاده‌ای
زیرساخت سامانه هوشمند سوخت در سیستان بلوچستان در حال به‌روزرسانی است  (۵ نظر)
ثریا آقایی به کشور بازگشت  (۱ نظر)
امروز؛ آغاز فروش فوق العاده محصولات سایپا  (۱ نظر)
زمان ثبت نام آزمون‌های ورودی سمپاد اعلام شد  (۱ نظر)
آماده‌باش نیرو‌های عملیاتی در پی هشدار هواشناسی درباره بارش‌ها  (۱ نظر)
سامانه آنلاین برگزاری تجمعات راه‌اندازی می‌شود  (۱ نظر)
آیین بهره‌برداری از گلخانه سلولزی شهرداری کرمان  (۱ نظر)
مرگ روزانه ۶۰ نفر در تصادفات جاده‌ای  (۱ نظر)
توقیف خودرو با سرعت بالاتر از ۵۰ کیلومتر از حدمجاز در نوروز  (۱ نظر)
آمادگی ایران برای هر دو گزینه صلح و جنگ  (۱ نظر)
دعوت مربی چهارمحال و بختیاری با بوکسور‌های نونهال به اردوی تیم ملی  (۱ نظر)
ثبت درخواست‌های مردم مازندران از رئیس‌جمهور از طریق سامانه سامد  (۱ نظر)
تأکید اژه ای بر تسریع رسیدگی به پرونده‌های اغتشاشات  (۱ نظر)
ونس: رئیس جمهور آمریکا خواهان حل دیپلماتیک برنامه هسته‌ای ایران است  (۱ نظر)
مهلت ۵ روزه برای ترخیص کالا‌های اساسی ابلاغ شد  (۱ نظر)