• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۳۱۶۱۷۷
تاریخ انتشار: ۰۵ دی ۱۴۰۰ - ۱۰:۱۱
علمی و فرهنگی » میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری

میراث‌دار کهن ایران؛ شهر ری

شهر ری در ادوار گذشته از جمله پایتخت‌های مهم و میراث‌دار کهن ایران بوده است و اکنون نیز به عنوان یکی از قدیمی‌ترین شهر‌های جهان از آن نام برده می‌شود.

به گزارش گروه وب‌گردی خبرگزاری صدا و سیما، بخشی از فلات مرکزی ایران و دشت وسیع ری، واقع در دامنه جنوبی رشته کوه‌های البرز مرکزی، منطقه‌ای مسکونی با زمین‌های گسترده زراعی بوده که در جنوب شهر تهران واقع شده است. ری در لغت به معنای شهر سلطنتی است.

 

میراث‌دار کهن ایران؛ شهر ری

 
تاریخ بنای ری به اقوام آریایی می‌رسد و ری از همه شهر‌های ماد بزرگ‌تر بوده، ضمن این که به دلیل اهمیت این شهر، نام آن در متون پارسی باستان، اوستا و تورات نیز آمده است. در کتاب اوستا از ری به عنوان سیزدهمین شهری که در جهان ساخته شده، نام برده می‌شود.
 
ساکن و اهل ری را رازی می‌نامند و این شهر در طول تاریخ به نام‌های مختلفی نیز خوانده شده است. راگا، رغه، ارشکیه، رام اردشیر، ام‌البلاد، ری شهر و محمدیه از نام‌هایی بوده که ری در هر دوره و به مناسبتی خوانده شده است.
 
از نظر موقعیت جغرافیایی، شهرستان ری در ناحیه دشت واقع شده و کوه بی بی شهر بانو در شمال شرقی و کوه آراد در ۲۱ کیلومتری جنوب غربی این شهرستان قرار دارد. وسعت شهرستان ری در حال حاضر دو هزار و ۲۹۳ کیلومتر مربع و شرق و جنوب به شهرستان ورامین و از غرب به شهرستان اسلامشهر محدود می‌شود.
 
در دوران اسلامی، ری یکی از سه شهر معتبر در اقلیم شرق اسلام به شمار می‌رفت تا جایی که نویسنده کتاب "احسن التقاسیم" از آن با عنوان عروس شهر‌ها و سکه جهان اسلام یاد کرده است.
 
ری در طول تاریخ و پس از پشت سر گذاشتن فراز و نشیب‌های فراوان در سال ۶۱۷ هجری قمری مورد هجوم مغولان قرار گرفت و به‌طور کامل تخریب شد، اما از زمان صفویه، این شهر بزرگ، جمعیتی به خود دید و رونق گرفت.
 
آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) حرم حضرت عبدالعظیم (ع) مجموعه آرامگاه یکی از نوادگان امام حسن (ع) دومین امام شیعیان است. این مکان مقدس یکی از مهم‌ترین آثار تاریخی و مذهبی استان تهران به شمار می‌آید که در این منطقه واقع شده است. کسی را نمی‌توان یافت که در سفر به شهرستان ری به زیارت حرم با صفا و مقدس حضرت عبدالعظیم (ع) یا شاه عبدالعظیم حسنی (ع) مشرّف نشده باشد.
 
 
میراث‌دار کهن ایران؛ شهر ری
 
 
مجموعه آستان ایشان، مدفن امامزاده حمزه و امامزادگان طاهر و مطهر است. این مکان مذهبی دارای ویژگی‌های تاریخی است. ضریح نقره آن در دوره فتحعلی شاه و سر در آجری آن در دوره سلجوقیان ساخته شده است. آئینه کاری چشم‌نواز عهد ناصرالدین شاه، صندوق چوب عود متعلق به قرن هشتم و گلدسته ۲۴ متری و ایوان وسیع شمالی آن متعلق به دوران شاه طهماسب صفوی، از زیبایی‌های حرم حضرت شاه عبدالعظیم (ع) است.
 
گورستان حرم نیز به دلیل دفن بسیاری از علما و مشاهیر از اعتبار ویژه‌ای برخوردار است. آیت الله بهبهانی، علامه محمد قزوینی، بدیع‌الزمان فروزان‌فر، ستارخان و بسیاری دیگری از مشاهیر در این مکان، رخ در نقاب خاک کشیده‌اند.
 
 
میراث‌دار کهن ایران؛ شهر ری
 
 
بازار تاریخی شهر ری این بازار سرپوشیده، در امتداد شمالی جنوبی صحن حضرت عبدالعظیم (ع) قرار دارد. میانه بازار را چهارسوقی با پوشش گنبدی تشکیل می‌دهد که از غرب به راسته کاروانسرا دو قلو و از شرق به میدان کوچک متصل می‌شود.
 
قدمت این بازار به دوره صفویه باز می‌گردد که به دستور امیرکبیر بازسازی شده است. در سال‌های گذشته نیز بنای این بازار از سوی میراث فرهنگی استان تهران با مشارکت بازاریان مرمت شد. این بازار در سال ۱۳۷۶ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
 
 
میراث‌دار کهن ایران؛ شهر ری
 
 
تپه و نقش برجسته چشمه علی این تپه، یکی از قدیمی‌ترین آثار باستانی شهر ری است که بازدیدکنندگان هنگام دیدار از آن به استقرار تمدن هفت هزار ساله در چشمه علی پی خواهند برد. مکان این چشمه، کوهی کم ارتفاع در انتهای غربی رشته کوه بی بی شهربانو است که از دامنه جنوبی آن، چشمه پر آبی می‌جوشد.
 
چشمه علی، سر منشأ حیات یکی از کهن‌ترین تمدن‌های جهان و بنیاد شهر باستانی ری است. ضمن این که روی صخره چشمه علی یک نقش برجسته زیبا وجود دارد که به دستور فتحعلی شاه قاجار ایجاد شده است.
 
 
میراث‌دار کهن ایران؛ شهر ری
 
 
آتشکده ری (تپه میل) که از آن به عنوان آتشکده بهرام و آتشکده ری نیز نام برده می‌شود، از آثار دوره ساسانیان در شهر ری است. گمان می‌رود که این بنا آتشکده بهرام گور بوده باشد. این آتشکده در ۱۲ کیلومتری جنوب شرقی ری و بر فراز تپه‌ای بلند در روستای قلعه نو قرار دارد.
 
بخشی از بنای آتشکده ری در زمان حمله اسکندر به ایران خراب شد و تنها بخشی از بنای چهارطاقی و زیبای این آتشکده به صورت دو میل، باقی مانده است. این آتشکده که متعلق به دوره ساسانی بوده، از یک جفت قوس هلالی با مقطع بیضی تشکیل شده است و یکی از مهم‌ترین آثار مورد توجه گردشگران به شمار می‌رود.
 
 
میراث‌دار کهن ایران؛ شهر ری
 
 
تاکنون ۳۲ اثر تاریخی شهرستان ری از جمله برج طغرل، منسوب به طغرل بیک پادشاه سلجوقی، مقبره بی بی شهر بانو، قلعه قاچاقاچ، کاروانسرای کنارگرد و دژ رشکان، در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
 
آثار تاریخی ری به لحاظ قدمتی که این شهرستان دارد، اهمیت بسیار زیادی برای باستان‌شناسان دارد. گردشگرانی که علاقه‌مند هستند در حال و هوای تاریخ ایران قرار گیرند، کافی است با نیم ساعت حرکت از مرکز تهران به سرزمین کهن سفر کنند.
 
در این صورت، روزی خوش در میان میراث ارزشمند و متعدد تاریخی و گردشگری بر جای مانده از دوران رونق ری سپری خواهند کرد که با زیارت حرم حضرت عبد العظیم (ع) سفر آنها جنبه معنوی پیدا خواهد کرد. در بازگشت از ری نیز گردشگران می‌توانند به بازار ری بروند و خاطرات خوش این سفر را با خرید سوغات، دلنشین‌تر کنید.
 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
تضاد استقلال طلبی ملت ایران با سیاست‌های سلطه جویانه امریکا
شهر مقدس قم سوگوار ایام شهادت حضرت زهرا (س)
خبر‌هایی از بررسی روند اجرای طرح جی نف در سمنان
انعکاس مشکلات آسفالت معابربرخی مناطق استان کرمان
ششمین نمایشگاه و کنفرانس شهر هوشمند فردا توسط معاون رئیس‌ جمهور افتتاح می‌ شود
تأکید وزیر صمت بر خوداتکایی صنعت فولاد در تأمین انرژی
الگو‌های برتر طرح «اسوه» معرفی شدند
توزیع ۱۰ هزار بسته پوشینه بزرگسال برای مدجویان اصفهان
اعزام ورزشکاران آباده‌ای به مسابقات قهرمانی بوکس آبادان
توزیع بیش از هزار و ۶۰۰ بسته جیره غذایی میان دانش‌آموزان مدارس شبانه‌روزی روستایی و عشایری چهارمحال و بختیاری
پیروزی تراکتور مقابل الشرطه عراق
 تبعید امام در ۱۳ آبان ۱۳۴۳ ریشه بیداری ملت ایران و نهضت انقلابی بود
دستگیری کلاهبردار حرفه‌ای سکه‌های تقلبی در شهرستان ری
واگن سازی زرند ظرفیتی برای توسعه حمل و نقل ریلی استان
تخریب ورودی خانه دکتر نمازی در شیراز
مطالبات مردم در بسته صدای شما ۱۲ آبان ۱۴۰۴
شهرستان ری آماده برگزاری راهپیمایی یوم‌الله ۱۳ آبان
تسریع تحویل واگن‌های متروی قم و آغاز نوسازی صنایع
به جزایر ایران حمله شود همانجا پاسخ کوبنده می‌دهیم
برنامه ریزی برای ساماندهی بازار میوه در سمنان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
نتایج قرعه کشی طرح عادی ایران خودرو اعلام شد
ایران به دنبال صلح در سودان؛ غرب و صهیونیسم در پی تجزیه
تصادف مرگبار در محور فرعی دهگلان - قروچای
بازار روز شهید عراقی آمل؛ نگین ۳۴ ساله گردشگری مازندران
نیم صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۱۱ آبان
هفته نهم سوپرلیگ یونان؛‌ پیروزی المپیاکوس با گلزنی طارمی
پیگیری مشکلات نوبت دهی در درمانگاه‌های بیمارستان‌ها
عکس‌های منتخب خبری جهان / ۱۱ آبان
اختلال در واردات و تامین نهاده‌های دامی
افشای هویت جانیان صهیونی به دست گروه سایبری حنظله
ضوابط فعالیت سکو‌های خارجی
اطلاعیه دعوت به راهپیمایی ۱۳ آبان در سراسر کشور
کرملین: مسکو از نزدیک تحولات ونزوئلا را زیر نظر دارد
قهرمانی تیم رباتیک دانش آموزی ایران در آسیا
تظاهرات مخالفان رئیس جمهور صربستان
کرملین: مسکو از نزدیک تحولات ونزوئلا را زیر نظر دارد  (۲ نظر)
قطع درختان صنوبر در چمستان قانونی بود  (۱ نظر)
کشور فلسطین ظرف ۵ سال تشکیل می‌شود  (۱ نظر)
قصه آموزش در تنها مدرسه روستای نرگس‌زمین ساری  (۱ نظر)
افشای هویت جانیان صهیونی به دست گروه سایبری حنظله  (۱ نظر)
قهرمانی تیم رباتیک دانش آموزی ایران در آسیا  (۱ نظر)
تظاهرات مخالفان رئیس جمهور صربستان  (۱ نظر)
بلیت فروشی دیدار تراکتور_الشرطه  (۱ نظر)
دیدار عراقچی با پدر زندانی ایرانی در ترکیه  (۱ نظر)
انتقاد افغانستان از نقض حریم هوایی این کشور از سوی آمریکا  (۱ نظر)
بازتاب درخشش طلایی والیبال دختران ایران در تارنمای شورای المپیک آسیا  (۱ نظر)
راه اندازی مرکز همسان گزینی هلما در مازندران  (۱ نظر)
گلنور به دیدار پاس کردستان می‌رود  (۱ نظر)
عراقچی: غنی سازی صفر امکان ندارد  (۱ نظر)