• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
خبر فوری
  • ظفرقندی: پوشش بیمه‌ای افزایش قیمت دارو باید تقویت شود
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۷۴۹۱۸۲
تاریخ انتشار: ۰۸ فروردين ۱۴۰۵ - ۲۳:۳۱
علمی و فرهنگی » کتاب و مطبوعات

شعر غیاث المدهون و ماندگاری میان «خون» و «خاکستر»

غیاث المدهون شاعر فلسطینی با زبانی که از دل بی‌خوابی ناشی از بی‌پناهی برآمده، از تقلیل ادبیات به شعار می‌گریزد و نشان می‌دهد که چگونه می‌توان میان «خون» و «خاکستر» در حافظه بشریت ماندگار شد.

شعر غیاث المدهون و ماندگاری میان «خون» و «خاکستر»

به گزارش خبرگزاری صدا وسیما؛ شاعر فلسطینی تبار متولد در اردوگاه یرموک دمشق، تجربه زیسته‌ای را با خود حمل می‌کند که همین تجربه که انسان‌های پرشماری - چه در قدیم و چه در عصر حاضر – درگیرش بوده‌اند، مرز‌های جغرافیای سیاسی را در هم می‌شکند. او که در سوریه به دنیا آمد و اکنون در تبعیدی دوگانه در سوئد و آلمان زندگی می‌کند، همواره خود را میان خاطرات فلسطین و زخم‌های سوریه یافته است. این موقعیت حد فاصل، نگاه او را به امپریالیسم و جنگ به دیدگاهی فراتر از یک سویگی سیاسی تبدیل کرده است.

المدهون به صراحت از «قطب نمای ترس» در خاورمیانه می‌گوید و سپس تجربه زیسته در غرب را روایت می‌کند که در آن مترسک اتهام یهودستیزی به ابزاری برای سانسور نقد رژیم صهیونیستی بدل می‌شود. او با لحنی طعنه‌آمیز فاصله میان وعده‌های روشنفکرانه غرب درباره آزادی و واقعیت رفتاری با پناهندگان و «دیگری»‌ها را افشا می‌کند و نشان می‌دهد که منطق سلطه، فارغ از مرز‌های دیکتاتوری یا دموکراسی، چهره خود را تغییر می‌دهد، اما همچنان باقی می‌ماند.

اشعار المدهون در مواجهه با خشونت ساختاریافته امپریالیسم، از فرم سنتی شعر فاصله می‌گیرند و به زبانی زخمی و چندلایه بدل می‌شوند که در آن فی‌المثل پاورقی دیگر یک حاشیه نیست و متن اصلی را به چالش می‌کشد. آخرین مجموعه شعر منتشر شده او با عنوان «دست بریده‌ای برایت آورده‌ام» نمونه‌ای از این شورش فرمی است که بجز درهم ریختن فرم‌های رایج ادبی، مرز‌های ملت، بدن و هویت را نیز در هم می‌ریزد.

او در شعر «ما» با زبانی به غایت طعنه‌آمیز و سیاه، از خود و هموطنانش به عنوان تکه‌های پراکنده‌ای یاد می‌کند که ناگهان به صفحه تلویزیون و روزنامه‌ها به صورت عریان یا با لباسی از خون و خاکسترشان، پرتاب می‌شوند و از اینکه خواب آرام تمدن غرب را برهم زده‌اند، عذرخواهی می‌کنند. این عذرخواهی ساختگی، در واقع افشای بی‌رحمانه این حقیقت است که امپریالیسم بجز از طریق بمب، از راه تحمیل «طبیعی» بودن اندوه خود بر قربانیان، به حیات خود ادامه می‌دهد.

نکته حائز اهمیت در اشعار ضدجنگ المدهون حرکتش به سوی خلق «شعر عاشقانه در قامت کابوس» است. او با خلق فضا‌های سوررئال و تصاویر سینمایی، مانند فیلم‌شعر «اِویان» که تصاویر برلین ویران شده ۱۹۴۵ را با واقعیت بمب‌گذاری گسترده در دمشق به سال ۲۰۱۳ پیوند می‌زند، نشان می‌دهد که ویرانی امپریالیستی زنجیره‌ای تاریخی و فراملی دارد. این فیلم‌شعر پلی معنایی میان بمب گذاری دمشق و ویرانی برلین در ۱۹۴۵ می‌سازد.

المدهون بر این باور است که مردم فلسطین هنوز بهای تراژدی اروپا (هولوکاست) را می‌پردازند، بدون اینکه اصلا ارتباطی با این مثلا تراژدی داشته باشند. به باور او جنگ‌های امروز خاورمیانه را نمی‌توان جدا از تاریخ استعمار تحلیل کرد.

او با زبانی که از دل بی‌خوابی ناشی از بی‌پناهی برآمده، از تقلیل ادبیات به شعار می‌گریزد و نشان می‌دهد که چگونه می‌توان در میان «پروانه‌های ترکش» و «خون و خاکستر» برای حافظه بشریت و حقیقت ماندگار شد. بی‌خوابی ناشی از بی‌پناهی استعاره‌ای است که او در اشعار خود به کار برده است، یعنی بی‌خوابی کسی که هویت ثابتی ندارد و به هیچ روایت رسمی نمی‌تواند پناه ببرد، مثل خودش که مدام میان خاطره فلسطین، زخم سوریه و غربت اروپا سرگردان است.

یکی از نخستین ترجمه‌های فارسی از اشعار غیاث المدهون مجموعه شعر «آدرنالین» به قلم سارا رحمتی است که توسط نشر مرکز منتشر شده است.

بخشی از شعر «قتل عام» از این کتاب را بخوانید:

قتل عام استعاره‌ای مرده است

که دوستانم را می‌خورد

آنها را بدون نمک می‌خورد.

دوستان شاعرم که گزارشگران بامرز شدند

خسته بودند و حالا از قبل هم خسته‌ترند.

سحرگاه شتابان از پل گذر می‌کنند

و جایی خارج از دسترس

می‌میرند.

من با عینک‌های دید در شب آنها را می‌بینم

و رد حرارت بدن شان را در تاریکی دنبال می‌کنم.

آنجا هستند

به سویش می‌شتابند

در همان حال از آن می‌گریزند

تسلیم این مشت‌مالِ مهیب شده‌اند.

قتل عام مادر واقعی آنهاست.

حال آنکه نسل‎کشی نیست.

مگر شعری کلاسیک

به قلم ژنرال‌های فرهیخته‌ای که حالا بازنشست شده‌اند....

قتل عام صبح زود بیدار می‌شود

دوستانم را با آب سرد و خون می‌شوید

و برایشان نان و چای درست می‌کند.

بعد اندکی به آنها درس شکار می‌دهد.

قتل عام بیش از اعلامیه جهانی حقوق بشر

دلسوز دوستان من است. 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
حماس اقدام رژیم صهیونیستی در هدف قرار دادن ناوگان صمود را محکوم کرد
تقدیر از برگزیدگان شرکت توزیع نیروی برق در قزوین
جشنواره گل و گلاب میمند در آرامگاه حافظیه
روز خلیج فارس؛ محک تعهد ما به میراث آبی ایران
تبلیغات زود هنگام نامزدها تخلف انتخاباتی است
رونق طلاسازی در کرمان؛ اشتغال و جلوگیری از خروج ۳ همت سرمایه
اژه‌ای: خلیج تا ابد فارس، خانه ملت مقتدر و تاریخ‌ساز ایران است
ظرفیت تجدیدپذیر‌های کشور به بیش از ۱۰ هزار مگاوات ارتقاء می‌یابد
تجمع بزرگ معلمان کشور و بیعت با مقام معظم رهبری
رژیم صهیونیستی ۱۷۵ فعال سرنشین ناوگان «الصمود» را بازداشت کرد
اجتماع امام رضایی‌ها در مازندران
خرید تضمینی بیش از ۲۳۰ هزار تن گندم در خوزستان
بازداشت اعضای باند زورگیر حرفه‌ای توسط پلیس آگاهی تهران بزرگ
خلیج فارس تا ابد خاک ایران است
رکوردشکنی صادرات سیب از مراغه
یک کشته بر اثر سیل در ترکیه
رکوردزنی ورزش همگانی در پایتخت به مناسبت روز ملی خلیج فارس
لزوم پاسخگویی بانوان طلبه به شبهات
تجلیل از کارگران خوانسار
ثبت‌نام آزمون سراسری و دانشجو – معلم سال ۱۴۰۵
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
بهای نفت خام به بالاترین میزان در چهار سال گذشته رسید
پرچم‌گردانی دو ملی پوش فوتبال در میدان ولیعصر (عج)
اعتماد ۸۹/۹ درصدی مردم به توان نیروهای مسلح
افزایش قیمت جهانی نفت و فشار هم‌زمان بر اقتصاد اندونزی
مسابقه «حروف دانش» از شبکه آموزش
استفاده از ظرفیت نیرو‌های عملیاتی برای مدیریت مصرف گاز
تهدید خودکفایی با احتمال مصرف گندم برای دام و طیور
ارائه خدمات نوین قضایی به شهروندان
تهران با دیپلماسی فعال، آمریکا را به عقب راند
کشف سلاح در مرز‌های سیستان و بلوچستان
پیوند‌های عمیق فرهنگی ایران و هندوستان
عارف: حیدرعباسی از شخصیت‌های اثرگذار در پاسداشت فرهنگ غنی آذربایجان و ایران بود
واکنش قالیباف به ادعای ترامپ وگنده‌گویی وزیرخزانه‌داری آمریکا
مهلت ثبت‌نام پذیرفته‌شدگان آزمون مشاوره خانواده ۱۴۰۴ اعلام شد
۱۲ شهید و ۲۵ زخمی در پی تجاوز روز چهارشنبه رژیم صهیونیستی به لبنان
اعتماد ۸۹/۹ درصدی مردم به توان نیروهای مسلح  (۱ نظر)
ایران در آستانه پاسخ عملی به «راهزنی دریایی» آمریکا؟  (۱ نظر)
جان فدا به وسعت تاریخ  (۱ نظر)
ادامه افزایش قیمت جهانی نفت  (۱ نظر)
پرچم متبرک حرم رضوی در مناطق مختلف خراسان شمالی  (۱ نظر)
تاخیر در تحویل خودروی سهند اس مشتریان را سردرگم کرد  (۱ نظر)
ارائه خدمات رایگان ۷۰ مرکز مشاوره و روانشناسی به همدانی‌ها  (۱ نظر)
خبر فوری
  • ظفرقندی: پوشش بیمه‌ای افزایش قیمت دارو باید تقویت شود