پخش زنده
امروز: -
در این گزارش با توجه به نزدیک شدن به روز جهاد کشاورزی، 27 خرداد سعی شده است نگاهی اجمالی به آمار صادرات و واردات محصولات کشاورزی، کشور شود و در ادامه برخی محصولات کشاورزی دارای مزیت صادراتی معرفی گردد.
پژوهش خبری صدا و سیما: کشـاورزی در ایـران بزرگتریـن بخـش اقتصـادی پس از بخش خدمات است که سهم عمدهای از صادرات غیرنفتی را به خود اختصاص می دهد. همچنین محـل اشـتغال بخـش وسـیعی از جمعیـت کشـور اسـت که بخش بزرگی از آن را روستاییان تشکیل می دهند. تجربه کشورها نشان می دهد توسعه بخش کشاورزی رابطه مستقیم با توسعه و رشد اقتصادی دارد.
صادرات، مقوله ای مهم در بحث درآمدزایی کشور است که می تواند شامل کالاهای صنعتی، مواد خام یا محصولات فرآوری شده کشاورزی باشد. بسیاری از کشورهای پیشرفته صنعتی در بخش کشاورزی تمرکز بر روی فرآوری کردن و سپس صادرات مواد دارند ولی متاسفانه در کشور ما، تمرکز صادرات کشاورزی به سمت مواد خام و اولیه است.در این گزارش با توجه به نزدیک شدن به 27 خرداد روز جهاد کشاورزی، سعی شده است نگاهی اجمالی به آمار صادرات و واردات محصولات کشاورزی، کشور شود و در ادامه برخی محصولات کشاورزی دارای مزیت صادراتی معرفی گردد.
صادرات و واردات محصولات کشاورزی در فروردین سال 1394 و 1395
صادرات بخش کشاورزی در فروردین ماه سال جاری از لحاظ وزنی با افزایش 9.28 درصدی نسبت به مدت مشابه سال 1394 و از لحاظ ارزشی با افزایش 7.67 درصدی می باشد، که معادل سهم 5.5 درصدی از کل وزن و 11.38 درصدی از کل ارزش صادرات کالاهای غیرنفتی است.
در همین مدت، واردات بخش کشاورزی از لحاظ وزنی افزایش 11.58 درصدی نسبت به مدت مشابه سال 1394 داشته است و از لحاظ ارزشی، افزایش 8.71 درصدی را تجربه کرده که معادل سهم 64.23 درصدی از کل وزن و 26.61 درصدی از کل ارزش واردات کالاهای غیرنفتی می باشد.
صادرات و واردات محصولات کشاورزی در سال 1393 و 1394
بر اساس آمار اعلام شده از سوی وزارت جهاد کشاورزی به نقل از گمرک جمهوری اسلامی ایران، صادرات بخش کشاورزی در سال 1394 از لحاظ وزنی با کاهش 12.3 درصدی نسبت به سال 1393 و از لحاظ ارزشی با کاهش 13.83درصدی رسید که معادل سهم 6.3 درصدی از کل وزن و 16.7 درصدی از کل ارزش صادرات کالاهای غیرنفتی می باشد.
در همین مدت، واردات بخش کشاورزی در سال 1394 از لحاظ وزنی با کاهش20.19درصدی نسبت به سال 1393 و از لحاظ ارزشی با کاهش 27.88 درصدی رسید که معادل سهم54.49درصدی از کل وزن و 22.22 درصدی از کل ارزش واردات کالاهای غیرنفتی می باشد.
جایگاه جهانی ایران در تولید محصولات کشاورزی (فائو – 2013)
براساس منابع سازمان خواربار جهانی ساختار اصلی تولیدات کشاورزی جهان متکی بر 66 محصول کشاورزی شامل 41 محصول زراعی و 25 محصول دامی میباشد. البته این بدان معنا نیست که تنها 66 محصول کشاورزی در دنیا تولید می شود. بلکه این تعداد محصول به عنوان محصولات اصلی در ساختار کشاورزی دنیا مطرح می باشند.به نظر می رسد، طی سال های 10-2000 برخی از محصولات کشاورزی با وجود کاهش سطح زیر کشت ، برداشت بیشتری داشتند. دانه های مغزدار از جمله مواردی است که رتبه جهانی بسیار خوبی داشته و در دهه های گذشته همواره با رشد تولید مواجه بوده است. رتبه جهانی ایران در تولید بعضی از محصولات تک رقمی است. محصولات ارزشمند دیگری نظیر زعفران، زرشک و زیره نیز در ایران تولید می شود، که به دلیل قرار نگرفتن در شمار محصولات اصلی کشاورزی از نظر فائو، در این طبقه بندیها لحاظ نشده است و ایران در واقع جزو بزرگترین تولیدکنندگان دنیا در تعدادی از این محصولات نیز می باشد.
پژوهش خبری //
*منابع در آرشیو موجود است.