• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۳۰۲۲۵۶
تاریخ انتشار: ۲۰ آذر ۱۴۰۰ - ۱۲:۴۴
علمی و فرهنگی » میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری

سرایان؛ سرزمین آب‌انبارها

شهرستان سرایان در شمال غربی استان خراسان جنوبی، معروف به سرزمین آب‌انبارها با جاذبه‌های گردشگری و آثار تاریخی، همه‌ساله پذیرای مهمانان نوروزی و گردشگران است.

به گزارش گروه وب‌گردی خبرگزاری صدا و سیما، بررسی‌های باستان‌شناسی نشان می‌دهند که سابقه استقرار جوامع پیش از تاریخ در حوالی آیسک سرایان، به هزاره‌های چهارم و سوم پیش از میلاد می‌رسد.

 

آب انبارهای فراوان در سرزمین سرایان

 
سابقه تاریخی سرایان به دوران قبل از اسلام بازمی‌گردد و سد تاریخی زو، از یادگارهای باقی‌مانده آن دوران است و در دوره اسلامی نیز این منطقه بخشی از ایالت قهستان بوده است.
 
سرایان با آب انبارهای فراوان که ۱۴ باب آن در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده، لقب سرزمین آب انبارها را به خود گرفته است و بزرگترین آب انبار آن، آب انبار پایین سرایان نام دارد.
 
آب انبارها بناهایی عام‌المنفعه هستند که در مناطق خشک و بیابانی، از اهمیت ویژه‌ برخوردارند و هنوز از برخی از این آب انبارها استفاده می‌شود.
 
 
آب انبارهای فراوان در سرزمین سرایان
 
 
آب انبار کاروانسرای سرایان، جزو آب انبارهایی است که از سلامت زیادی برخوردار و آب مصرفی آن از قنات معروف زابر در فصل زمستان تأمین می‌شود و در فصول گرم سال مورد استفاده مردم منطقه قرار می گیرد.
 
علاوه بر این آب انبار، پنج آب انبار دیگر نیز در شهر سرایان هستند که هنوز مورد استفاده قرار می گیرند.
 
این آب انبار در میدان کوثر، در کنار حمام و کاروانسرای سرایان واقع شده و عناصر معماری آن، سردر ورودی، پلکان، پاشیر و مخزن است. سردر ورودی آن دارای طاق جناغی با تزئینات رسمی‌بندی بوده و پوشش پلکان به شیوه آهنگ اجرا شده است که پس از آن فضای پاشیر و مخزن استوانه‌ای شکل بنا با سقف گنبدی قرار دارد.
 
 
آب انبارهای فراوان در سرزمین سرایان
 
 
این بنا مربوط به دوره صفوی بوده، عمده‌ترین مصالح مورد استفاده در آن، آجر و مهم‌ترین ویژگی اثر، تزئینات آجری به شیوه خفته و راسته و رسمی‌بندی گچی زیر طاق سردر ورودی است.
 
این آب انبار دارای ۳۹ پله و ظرفیت مخزن حدود ۳۵۰ متر مکعب بوده که از سوی میر تونی و به سفارش فاضل تونی، ساخته شده و در سنگ لوح بنا ذکر امام حسین، علیه‌ السلام و لعن یزید، لعنه‌ الله علیه، آمده است.
 
کاروانسرای سرایان، مسجد جامع سرایان، مقبره تورانشاه، آب انبار کاروانسرا، آب انبار کمال آیسک، برج حصار سه قلعه و قلعه قلاع سرایان، از جمله آثار ارزشمند و دیدنی برای مسافران نوروزی و گردشگران هستند.
 
کاروانسرای سرایان، مربوط به دوره صفوی به شیوه دو ایوانی ساخته شده و فضاهای معماری آن، عبارت‌اند از سردر ورودی که واقع در ضلع جنوبی بوده و دارای طاق جناغی با تزئینات کاربندی است.
 
هشتی این بنا از دو سو بـه اتاق‌های فرعی و از روبرو به صحن، منتهی می‌شود. حجره‌های متعدد برای استراحت کاروانیان ساخته شده و دو ایوان در اضلاع شمالی، جنوبی و اصطبل در پشت ایوان و حجره‌های شمالی بنا، جای گرفته‌اند.
 
 
آب انبارهای فراوان در سرزمین سرایان
 
 
کاروانسرای سرایان از آثار دوره صفوی بوده و به رباط شاه عباسی معروف است.
 
آب انبار کاروانسرا به همراه کاروانسرا، حمام و بازار، یک مجموعه فرهنگی را تشکیل می‌دهند.
 
عناصر معماری بنا شامل سردر ورودی، پلکان، پاشیر و مخزن است و سردر ورودی آن دارای طاق جناغی و تزئینات رسمی‌بندی بوده و پوشش پلکان آن به شیوه آهنگ اجرا شده است و پس از آن، فضای پاشیر و مخزن قرار دارد.
 
این بنا مربوط به دوره صفویه است و عمده‌ترین مصالح مورد استفاده در آن، آجر، ملات گچ و ساروج هستند.
 
مقبره توران شاه، مربوط به دوره تیموری در حاشیه جنوبی شهر سرایان و در داخل قبرستان قدیمی، واقع شده است.
 
منطقه نمونه گردشگری مصعبی و کریمو، از دیگر آثار تاریخی سرایان در روستاهای مصعبی و کریمو از توابع بخش مرکزی شهرستان سرایان در ۳۰ کیلومتری شمال شهر واقع شده است.
 
آب و هوای این روستاها در بهار و تابستان و اوایل پاییز، مطبوع و دل‌پذیر و در زمستان‌ها سرد است و چشمه‌سارهای فراوان، آب و هوای مساعد و زمین‌های مستعد، موجب رونق باغداری و دامداری در این روستاها شده‌اند.
 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
کلنگ‌زنی خط تغذیه ۱۷هزار متری گازرسانی به روستا‌هایی بیرگان در دهه فجر
ثبت رکورد‌های جدید در تولید نفت و گاز در دولت چهاردهم
جشنواره ورزش های زمستانی در بام خلخال
بهره برداری همزمان صد‌ها طرح در خراسان جنوبی در هشتمین روز از دهه مبارک فجر
توقیف ۴ خودری شوتی و کشف ۳ هزار و ۷۰۰ لیتر سوخت قاچاق در نهبندان
انتشار دو فراخوان ملی برای همکاری و سنجش صلاحیت مربیان فنی‌وحرفه‌ای کشور
افزایش ۰.۲۵ درصدی شاخص کل بورس
افتتاح ۱۱ پروژه گردشگری در استان فارس
حفظ سلامت فرهنگی جامعه، بالاترین خدمت به بشر است
معرفی نمایندگان ایران در مسابقه‌های قرآن «الصادق‌الأمین» لبنان
خرم‌آباد رکورددار مقاوم‌سازی مسکن روستایی در کشور
افزایش تعداد استاندارد‌های خودرو همچنان روی کاغذ
پیش بینی وضعیت هوای استان مرکزی/ ۱۹ بهمن
حذف ۲۱ قلم سم از در بخش کشاورزی 
رونق عرضه در بازار فیزیکی بورس انرژی در نوزدهم بهمن
همسان سازی حقوق بازنشستگان فرهنگی در کشور
کشتی فرنگی رده بندی اتحادیه جهانی؛ پیروزی مهمدی و علیزاده در مبارزه نخست
گروه‌های جهادی باید مرجع حل مشکلات مردم شوند
‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مادر شهید والامقام احمد لیاقتی راد دزفول آسمانی شد
سمپوزیوم بین‌المللی گیاهان دارویی و معطر با حضور پژوهشگران ایرانی برگزار شد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
حادثه کارخانه «طلای سفید» در گالیکش یک فوتی و دو مصدوم بجا گذاشت
پیش بینی آغاز بارش باران از امشب، ۱۸ بهمن ماه در خراسان رضوی
بلوغ راهبردی ملت و نظام، در شناخت میدان نبرد جدید
تشریح نقش استان‌ها در پیشبرد شبکه ملی اطلاعات
پیش بینی بارندگی در نیمه غربی کشور
آماده‌باش دستگاه‌های امدادی در پی هشدار نارنجی هواشناسی
باران در راه کرمان؛ سامانه‌ی بارشی قدرتمند تا دوشنبه مهمان استان است
باغ‌وحش هویزه با دستور قضایی مهر و موم شد
انتشار تصاویر سارقان طلاجات زنان سالخورده برای شناسایی مالباختگان
عدالت‌ورزی باید در سبک زندگی مسئولان و کارگزاران تجلی یابد
ترافیک نیمه‌سنگین جاده‌ها و آزادراه‌ها منتهی به تهران
ملاقات مردمی مسئولان سازمان وظیفه عمومی ۲۰ بهمن
گروه‌های حساس در خانه بمانند
دادگاه رسیدگی به پرونده یکی از تروریست‌های مسلح بهارستان
تجهیز ۵۰ نقطه تهران به شتاب نگار و لرزه نگار
تحریم های جدید نفتی آمریکا علیه ایران  (۳ نظر)
پاسخ عراقچی به یاوه گویی‌های صدراعظم آلمان  (۱ نظر)
عراقچی: مذاکرات روز جمعه در مسقط برگزار می‌شود  (۱ نظر)
ششمین نوبت طرح خوزستان پاکیزه، گامی برای بهبود چهره ورودی شهرهای استان  (۱ نظر)
پیام تسلیت نماینده ولی فقیه برای درگذشت باسابقه‌ترین امام جمعه کشور  (۱ نظر)
گلایه فروشندگان از تاخیر در پرداخت وجه کالابرگ  (۱ نظر)
مصرف گاز مرز ۵۴۰ میلیون مترمکعب را رد کرد  (۱ نظر)
۶۷ درصد گاز تحویلی در بخش خانگی و تجاری مصرف شد  (۱ نظر)
تقسیط هزینه صدور پروانه ساخت در شهرک پرنیان قم  (۱ نظر)